Дългогодишни кметове бранят постовете си от наплива на депутати и

...
Дългогодишни кметове бранят постовете си от наплива на депутати и
Коментари Харесай

Дългогодишни кметове бранят властта си от депутати и бивши областни управители

Дългогодишни кметове бранят постовете си от напора на депутати и някогашни регионални шефове към локалната власт - по този начин наподобява към днешна дата картината за идния на 29 октимври локален избор.

 

Най-много кметове има ГЕРБ, повече от 2/3 в цялата страна. Първостепенно за партията на Бойко Борисов е да отбрани позициите си в 15-те регионални града. В доста от тях кметовете ръководят от първия локален избор, на който ГЕРБ взе участие - 2007 година

 

Кандидат-кметовете на доста места обаче още не са ясни, тъй като до крайния крок за регистрацията им има съвсем три седмици - той изтича на 19 септември.

 

КМЕТОВЕ-ВЕТЕРАНИ

 

Един от най-дълго управлявалите градоначалници - Хасан Азис в Кърджали, още веднъж ще се бори за номинацията на своята партия и доверието на съгражданите си. Той управлява града пет мандата - от 2003 година В Бургас пък ще разчита да бъде избран отново Димитър Николов от ГЕРБ, който е отпред на града от 2007 година От същата година ръководи Пазарджик и Тодор Попов.

Но никой не може да се съпостави с кмета на Монтана Златко Живков, който е отпред на града цели шест мандата - от 1999 г!

 

НАПРЕЖЕНИЕ В ОБЛАСТНИТЕ ЦЕНТРОВЕ 

 

БЛАГОЕВГРАД

 

В Благоевград за нов мандат като самостоятелен ще се бори сегашният кмет Илко Стоянов. Той към този момент получи поддръжката на Съюз на демократичните сили и по тази причина част от локалната конструкция на ГЕРБ - огромната партия в националната коалиция ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, желае да бъде подсилен от партията. Официално партията на Бойко Борисов няма претендент.

 

Срещу него излиза някогашният регионален шеф Николай Шушков, трупал опит и като зам.-министър на строителството в кабинета на Гълъб Донев. Освен това преди години е бил и зам.-кмет на Благоевград в екипа на Лазар Причкапов. И неслучайно тогавашният кмет е отпред на инициативния комитет, който към този момент издигна Шушков.

 

“Продължаваме смяната ” също към този момент издигнаха своя кандидат, залагайки на юриста и някогашен учител в Американския университет Методи Байкушев. От “Възраждане ” и Има Такъв Народ пускат в битката  депутати - надлежно Цвета Рангелова и Станислав Богдански.

 

БУРГАС

 

В Бургас за пети мандат от името на ГЕРБ ще се състезава кметът Димитър Николов. Срещу него като претендент на Политическа партия ще застане Константин Бачийски, макар че кандидатурата му провокира съществено напрежение в обединението с Демократична България.

Българска социалистическа партия ще избира сред пет партийни и една външна, самостоятелна кандидатури за кмет на Бургас. Петимата от алените редици, попълнили документи за присъединяване в конкуренцията са зам.-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров, общинските съветници Йордан Георгиев, Живко Господинов и Христо Панайотов, както и зам. шефът на Математическата гимназия Станимир Баев.

Името на външния непартиен претендент за кмет, с който сега се беседва, е проф. Радостин Долчинков, декан на Центъра по информатика и механически науки в БСУ.

Решение обаче следва да вземе общинската конференция на Българска социалистическа партия на 3 септември.

 

ВАРНА

 

Във Варна ще застищава поста си сегашният кмет от ГЕРБ Иван Портних, който е отпред на града към този момент 10 години. Срещу него ще застане инж. Коста Стоянов от " Възраждане ". Другите имена от кандидат-кметската палитра обаче още не са ясни.

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

От партия " Възраждане " първи оповестиха своя претендент за кмет на Велико Търново  - това е журналистът Стилян Найденов. За поста си най-вероятно ще се състезава кметът Даниел Панов, който за пръв път бе определен от името на ГЕРБ през 2011 година

 

ВИДИН

 

Българска социалистическа партия към този момент издигна Иван Николов за претендент за кмет на Видин. Начело на града е Цветан Ценков, който през 2019 година завоюва с поддръжката на Съюз на демократичните сили. Засега не е ясно кой ще е кандидатът от ГЕРБ, откакто зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова разгласи, че няма да е тя. Кирова към този момент е бил в обувките на кандидат-кмет.

 

ВРАЦА

 

Във Враца кмет е Калин Каменов от ГЕРБ, който евентуално ще се бори за поста си. Ако победи, за него това ще бъде трети мандат. Още повече, че е отличникът на партията - на предходните избори победи на първи тур с най-хубав резултат.

Кандидат към този момент има партия " Възраждане " - това е депутатът Ивайло Папов.

 

ГАБРОВО

 

Габрово също се управлява от дълготраен кмет на ГЕРБ - Таня Христова. Тя е отпред на градската администрация от 2011 година

 

ДОБРИЧ

 

Кмет на града е Йордан Йорданов от Съюз на демократичните сили, който ръководи от 2019 година, когато победи кандидата на ГЕРБ на балотаж.

Красимир Николов е претендентът на ГЕРБ за кмет на Добрич, номиниран от локалните структури. 

Стоян Люцканов пък е претендентът за кмет на Добрич от Българска социалистическа партия, излъчен от общинската конференция.

 

КЪРДЖАЛИ

 

В Кържали за поста си още веднъж ще се бори Хасан Азис от Движение за права и свободи.

От Движението за номинацията претендират и депутатката Елван Гюркаш, общинският консултант Ерол Мюмюн и юристът Муса Юсуф. 

ГЕРБ са решили да заложат в града на сегашния регионален шеф на Никола Чанев. 

 

КЮСТЕНДИЛ

 

В Кюстендил кметът Петър Паунов ръководи от 2007 година, когато победи от името на дясната " Коалиция за Кюстендил ". Кметската сергия в града обаче още е празна и не е известно кой ще се бори за поста, както и дали самият Паунов ще взе участие в конкуренцията.

 

ЛОВЕЧ

 

В Ловеч ГЕРБ залагат на настоящия кмет Корнелия Маринова, която бе номинирана за трети мандат. От името на Политическа партия за поста й ще се състезава депутатът Искрен Арабаджиев. Като самостоятелен кметския пост ще щурмува някогашният регионален Светослав Славчев. Бивш червен кадър  - Срацимир Петков, също ще играе като самостоятелен с поддръжката на Има Такъв Народ и " Български напредък ".

 

МОНТАНА

 

В Монтана за следващ мандат се стяга кметът Златко Живков, който към този момент разгласи кандидатурата си.

 

ПАЗАРДЖИК

 

В Пазарджик се състезават актуалният кмет Тодор Попов, който ръководи от 2007 година, Петър Куленски от Политическа партия, някогашният регионален шеф Трендафил Величков, общинският консултант Чавдар Чавдаров, най-вероятно и достигнатият балотаж преди 4 години Благо Солов.

" Възраждане " разгласи претендента си - това е депутатът Десислава Георгиева.

 

ПЕРНИК

 

В Перник за поста си ще се бори кметът Станислав Владимиров. Преди четири години той бе определен от Българска социалистическа партия, само че в този момент алените ще имат различен претендент - Кирил Кирилов. " Възраждане " също към този момент показа претендента си за кмет. Това е 33-годишният предприемач Радослав Червенков, който е и секретар на локалната организация.

 

ПЛЕВЕН

 

Георг Спартански ръководи Плевен от 2015 година, когато победи от името на Реформаторския блок, и несъмнено ще бъде повдигнат за трети мандат. Около номинацията му обаче няма вести - нито дали още веднъж ще се кандидатира, нито от коя партия. От Българска социалистическа партия към този момент е ясно, че ще избрат всред 12 претенденти.

 

ПЛОВДИВ

 

Пловдив бе един от първите градове, за които водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията няма да поддържа досегашния кмет още веднъж. Здравко Димитров сигурно е изгубил доверието на ГЕРБ.

 

Бившият кмет Славчо Атанасов неотдавна разгласи, че още не е взел решение дали да се кандидатира.  “Още не съм оповестила решението си, само че то не остана доста време ” - по този начин някогашната регионална на Пловдив Дани Каназирева дава отговор на въпроса дали ще се кандидатира. Името й е спрягано като кандидат от ГЕРБ, само че пък с най-вече номинации в партията са други - районните кметове на “Тракия ” Костадин Димитров и на “Централен ” Георги Стаменов.

 

РАЗГРАД

 

Кмет на Разград е Денчо Бояджиев. В града обаче се приказва, че той няма да се състезава още веднъж. За поста още няма публични номинации.

 

РУСЕ

 

Русе е един от дребното регионални градове, който се управлява от червен кмет - Пенчо Милков. Но още не е ясно дали ще бъде подсилен още веднъж от партията.

В ГЕРБ още разискват номинациите си.

 

СИЛИСТРА

 

В момента кмет на Силистра е Юлиан Найденов от ГЕРБ. Новини към номинациите в града обаче още няма.

 

СЛИВЕН

 

Не по този начин стои въпросът в Сливен. За трети мандат там се чака да играе актуалният кмет Стефан Радев - ГЕРБ. Кандидатурата му бе единомислещо подкрепена от локалната партийна конструкция.

Срещу него излиза някогашен регионален шеф - Минчо Афузов, който бе повдигнат от цивилен предприемчив комитет “Да си върнем Сливен ”. Номинацията му бе оповестена от издателя и чл.-кор. на Българска академия на науките Иван Гранитски. В инициативния комитет са ген. Цветан Тотомиров, политици, учени, създатели, музиканти и други
“Възраждане ” ще играят с народен представител - Климент Шопов.

 

СМОЛЯН

 

В Смолян за поста си ще се бори сегашният кмет Николай Мелемов от ГЕРБ. Той към този момент бе подсилен от локалната партийна конструкция. Бившият регионален шеф Стефан Сабрутев също се впусна в борбата, подсилен от предприемчив комитет.

 

СОФИЯ

 

Най-оспорвана несъмнено, ще бъде борбата за София. Официално е прочут един кандидат - Васил Терзиев от Политическа партия - Демократична България и " Спаси София ". " Левицата " и градската организация на Българска социалистическа партия към този момент харесаха синдикалистът от КТ " Подкрепа " Ваня Григорова, само че тя още няма поддръжката на централното управление на Българска социалистическа партия.

Вили Лилков също се впусна в конкуренцията за " Московска " 33, подсилен от обединението " Синя София ". „ Възраждане “ заложи на депутата Деян Николов.

 

След като кметът Йорданка Фандъкова се отдръпва, ГЕРБ още няма формален претендент. Сред номинираните за поста изпъква Георги Георгиев, който е ръководител на Столичния общински съвет.

 

СТАРА ЗАГОРА

 

В Стара Загора ГЕРБ най-вероятно ще заложи на Живко Тодоров, който управлява града от 2011 година Но още не са известни имената на кандидатите.

 

ТЪРГОВИЩЕ

 

В Търговище от 2015 година ръководи излъченият от ГЕРБ Дарин Димитров.

Наскоро Българска социалистическа партия поддържа с цялостно единогласие самостоятелния претендент за кмет на Търговище Радослав Бойчев. Движение за права и свободи ще залага на регионалния си партиен началник Хамди Илиязов.

 

ХАСКОВО

 

Оспорвана ще е конкуренцията в Хасково. Кмет на града е Станислав Дечев от ГЕРБ, който ще се бори за втори мандат. Георги Иванов, който бе кмет на града до 2015 година, още веднъж считал да се кандидатира. Но останалите кандидати още не са известни.

 

ШУМЕН

 

Любомир Христов към този момент бе номиниран за трети мандат за кмет на Шумен от ГЕРБ. Заедно с неговото в Изпълнителната комисия на партията в София са изпратени още две имена - на ректора на ШУ „ Епископ Константин Преславски “ Георги Колев и на общинския водач на ГЕРБ в Шумен Албена Неделчева. Предстои Изпълнителната комисия да реши кого от тримата номинирани да издигне като претендент на партията.

 

Със сигурност обаче се знае кой е кандидатът от " Възраждане ". Партията на Костадин Костадинов разгласи претендента си за кмет на Шумен - общинския партиен ръководител Ивайло Обретенов.

 

ЯМБОЛ

 

Кмет на Ямбол е Валентин Ревански, излъчен от партия " Пряка народна власт ". Но все още не са известни имена на кандидати.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР