Дълго време в Съветския съюз 24 май не се признаваше

...
Дълго време в Съветския съюз 24 май не се признаваше
Коментари Харесай

Проф. Михаил Станчев: Путин разцепи славянския свят

Дълго време в Съветския съюз 24 май не се признаваше за празник. Аз помня, че когато идвах в България за първи път, за мен празникът беше нещо огромно и наслаждение. Тогава манифестациите потеглиха от постройката на Централен комитет на Българска комунистическа партия с плакатите на Кирил и Методий, оттова цяло шествие около мавзолея на Димитров и по този начин. След години с помощта на учен Лихачов, той съумя да убеди руското управление, че този празник е не е единствено за българи, тъй като това е празник на целия славянски свят, защото Кирил и Методий са основали писмеността и буквите на всички славянски нации.

Това сподели за Нова Тв историкът и бесарабски българин проф. Михаил Станчев, който е израснал в Украйна.

Обаче с нашествието, която се случи тази година, Путин разцепи славянския свят. Да ви кажа почтено даже и преди нашествието, стартира една забавна наклонност. В моята катедра се четеше курс по южните и западните Славяни, и в този момент го преименуваха в курс за югоизточна Европа. Катедра история на Русия пък стана катедра Източна Европа, добави проф. Михаил Станчев.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР