Дълго време Църквата го смята за най-опасния еретик, а през

...
Дълго време Църквата го смята за най-опасния еретик, а през
Коментари Харесай

Нострадамус - велик пророк или изключителен шарлатанин 


Дълго време Църквата го счита за най-опасния разколник, а през 20-ти век група учени приготвят изказване, което има за цел да покаже непоследователността на неговите прогнози
14 Май 2023, 08:46 1803 прочита 0 коментара Автор: БЛИЦ
Нострадамус - популярен оракул или извънреден самозванец 2Нострадамус
Мишел дьо Нотредам, прочут още като Нострадамус е френски фармацевт и алхимик, прочут със своите пророчества. „ Кой не е чувал за Мишел Нострадамус?

Наистина всички приказват за него, изключително напоследък. Някой - с нескрита приятност го назовават най-великия оракул, за който няма ограничавания във времето и пространството, а други - с подигравка и песимизъм го дефинират като извънреден самозванец, написа " Труд ".

Дълго време Църквата счита Нострадамус за най-опасния разколник, а през 20-ти век група учени приготвят изказване, което има за цел да покаже непоследователността на неговите прогнози. Но допустимо ли е да се опровергае това, което самият живот потвърждава.

Разбира се, мъчно е да се повярва, че през 16 век човек, даже талант, може да планува какво ще се случи доста години и даже епохи след гибелта му. Но Нострадамус предсказва военни интервенции във въздуха и под вода, международни войни, политически убийства, революции, раздробяване на империи, основаване на атомни оръжия и доста повече, което човечеството би трябвало да преживее. Затова името му не слиза от страниците на известни и научни издания и постоянно провокира яростни и непримирими разногласия.

До 1500 лв. Бонус за Онлайн Казино Игри! Бонусите са значими!

Небесно предвещание

Мишел Нострадамус е роден на 14 декември 1503 година в град Сан Реми, Прованс, Франция, в семейство на покръстени евреи. В нощта преди раждането му астрономите следят изключителна галактическа интензивност: доста кръгли искрящи обекти се появяват в небето, доказателства за което се съхраняват в архивите на град Солон, който се намира в южната част на Франция, и в който Нострадамус живее най-дълго.

Момчето удивява учителите с рядката си памет. Нужно му е да прочете един текст единствено един път и може да го повтори буквално. В ранната си младост той учи няколко непознати езика и напреднала математика, само че най-вече се интересува от медицина и потегля по стъпките на дядовците си. На 23 Нострадамус се дами за величествена хубавица, която му ражда наследник и щерка. Съдбата обаче не му дава обещание мир.

През 1525 година зараза от бубонна чума обгръща Южна Франция. Който може, под паника бяга от „ черната гибел “, останалите чакат да им пристигна редът. Нострадамус демонстрира огромен кураж. Той пътува доста из страната, лекувайки пациенти със странна запарка от растения, чийто състав остава незнаен. След като първото огнище на епидемията завършва, идва същинското самопризнание за младия доктор и той си печели репутацията на вълшебник.

Губят религия в лекаря

Но инквизицията се намесва в живота на Нострадамус. Уж за неуважителна забележка за статуята на Дева Мария той се изправя пред църковния съд. Докато трае процесът, идва нова вълна от " черната гибел ", която лишава живота на брачната половинка и децата му. Постепенно пациентите губят религия в лекаря, който не съумява да избави личното си семейство.

Започва 6-годишен интервал на скитничество. По това време се появяват първите сведения за пророчествата на Нострадамус. Казват, че притежателят на къщата, в която е отседнал Нострадамус, го пита каква орис чака двете свине - бяло и черно.

Нострадамус незабавно дава отговор: „ Ние ще изядем бялото, а вълкът ще изяде черното “. Хитрият собственик подрежда да заколят черното прасе, само че когато готвачът излиза от кухнята, едно вълче скача вътре и изяжда на драго сърце прасенцето.

Нострадамус се дами наново и се открива в град Солон, където се занимава с производството на отвари. Но даже и тук животът му не е слънчев - той се откроява прекалено много измежду другите. Освен това се увлича по астрономията, а това не е по никакъв начин безвредно през 16 век. Тогава всичко извънредно и неясно се изяснява със покупко-продажби със зли духове.

През 1555 година са оповестени мрачните му предсказания. Това са първите 100 пророчества от близо две хиляди от неговата сбирка и предсказват бъдещето тъкмо до 3797 година. Единственият проблем е, че са ловко криптирани. Написани са в къси стихове (четиристишия), на неразбираем акцент, с думи и изречения от италиански, гръцки, испански и други езици.

При превод смисълът постоянно се губи, изплъзва се. Самият Нострадамус споделя, че този неясен жанр му служи като отбрана от мощните, които не могат да не харесват метода, по който той вижда бъдещето им. Има над 400 тълкувания на неговите предсказания.

Съдбата на краля

През 1555 година са оповестени мрачните предсказания на Нострадамус.

Публикуването на книгата с пророчествата носи популярност на нейния създател.

През 1556 година Нострадамус е поканен в Париж в двора на крал Хенри II. Предсказанието за гибелта на този крал слага основата за славата на гадателя. Въпреки че пророчеството на Нострадамус на пръв взор звучи извънредно неправдоподобно. Там се споделя, че „ младият лъв ще победи остарелия в дуел на бойното поле. Ще му избоде окото в златна клетка! “

На 1 юли 1559 година, по време на шампионат, по странна и неуместна случайност, откъс от копието на съперника на краля влиза в „ златната клетка ” на визьора на рицаря („ визьор ” е част от шлема, спуснат на лицето до защищава от удари). Кралят губи окото си и 10 дни по-късно умира в мъка.

Тук си спомнят пророчеството на Нострадамус, което също по този начин споделя, че едноок човек ще бъде крал на Франция. В продължение на 10 дни Хенри II е единственият едноок държател на страната.

Църквата желае гадателят да бъде изгорял на клада и единствено застъпничеството на овдовялата кралица Катерина Медичи го избавя. Има и други прогнози. Някои се сбъдват, други не. Възможно е обаче те просто да са изтълкувани неправилно.

„ Произведенията ми ще бъдат по-добре разбрани от тези, които идват след гибелта ми “, споделя Нострадамус. Той умира тъкмо както го предсказва.

„ До бюрото и леглото ще ме намерят мъртъв “, написа той доста преди гибелта си. Една вечер той умерено афишира на околните си, че няма да преживее тази нощ. И в действителност, на идната заран го намират мъртъв в спалнята, покрай бюрото.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР