Дълго време Швейцария беше възприемана като рай за олифарсите, където

...
Дълго време Швейцария беше възприемана като рай за олифарсите, където
Коментари Харесай

Бизнес с всички: Това ли е неутралитетът на Швейцария?

Дълго време Швейцария беше възприемана като парадайс за олифарсите, където банките бяха желани от заможните руснаци с връзки с Кремъл. Според калкулации на Банковата асоциация в Базел до 200 милиарда швейцарски франка от съветски клиенти са били в швейцарски банки при започване на войната, написа АРД.

Четири дни след началото на съветската инвазия в Украйна швейцарското държавно управление се причислява към глобите на Европейски Съюз против Русия. 7,5 милиарда франка са блокирани - това са средства на руснаци, попадащи под глобите.

Твърде малко ли прави Швейцария?

Изчисленията за блокираните в Алпийската страна средства се базират на това, което банките са съобщили на управляващите. Не е ясно дали няма и други пари на съветски олигарси в швейцарски финансови институции. " Голямо количество средства са замразени в Швейцария, само че нямам визия дали те би трябвало да бъдат повече или по-малко ", споделя Ервин Болингер от Държавния секретариат по икономическите въпроси на Швейцария пред АРД.

Роберт Бахман от неправителствената организация Public Eye подлага на критика управляващите в Берн, че не вършат задоволително, написа немската медия. Според него не става дума единствено за парите в банките, само че и за недвижими парцели и вложения.

Проблем има и с ролята на швейцарските консултантски компании в построяването на офшорни структури, посредством които се заобикалят глобите, прецизира АРД. От организацията Public Eye даже назовават комплицирания офшорен бизнес на някои финансово-консултантски компании " швейцарски бизнес модел ", макар че сходни тактики се практикуват и другаде. Но в Швейцария се прави прекомерно малко, с цел да се позволи този проблем, подлагат на критика правозащитниците, представени от немската общестевно-правна телевизия.

Как може Швейцария да е по-ефективна в битката с този проблем?

И тъкмо това би било значимо за използването на глобите против Русия, споделя Адвокатът и специалист по битка с корупционните практики Марк Пит споделя пред АРД, че най-простият метод за по-ефективно използване на глобите би бил работна група, която интензивно да търси, вместо постоянно пасивно да чака някой да рапортува.

В момента в Народното събрание на страната се вършат опити за основаването на такава работна група. Консервативните партии в Швейцария обаче се опълчват на сходна концепция.

За украинците, които живеят в Швейцария, нежеланието на Алпийската страна да вземе по-крайни ограничения за контрола на съветските пари в банките си, е необяснимо. Наталия Чермалих, която провежда демонстрации за взаимност с Украйна в Женева, споделя пред АРД, че евентуално става дума за характерната просвета на швейцарците, която е обвързвана с неутралитета. Швейцарският юрист Пит пък назовава тази индиферентност предпочитание да се прави бизнес с всички.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък: 

Защо инфлацията в Швейцария е толкоз ниска

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР