Дълго време около него се носеха само слухове. Никога не

...
Дълго време около него се носеха само слухове. Никога не
Коментари Харесай

Кой стои зад кризата в Грузия?

Дълго време към него се носеха единствено клюки. Никога не са го виждали обществено. През 90-те години на предишния век забогатява приказно като предприемач в Русия. Прави великодушни дарения за построяването на църквата " Самеба " в грузинската столица Тбилиси, както и за оборудването на грузинската войска. Слуховете се ускоряват през 2011 година, когато Бидзина Иванишвили излиза в светлината на прожекторите.

Той основава партията " Грузинска фантазия ". Целта му: да смъкна от власт настоящия президент Михаил Саакашвили, който ставаше все по-авторитарен, с неговата партия УНМ на парламентарните избори през 2012 година Така разказва историята към рецесията в Грузия кореспондентът на немската социална телевизия ARD Силвия Щьобер.

  " Хората на Саакашвили пристигнаха, управляваха бизнеса и ограбиха страната. Аз, въпреки това, похарчих два милиарда за страната и ще продължа да го върша. Аз съм огромен демократ. Аз съм непоколебим, кардинален, непосредствен и явен ", сподели тогава той в изявление за tagesschau.de.

Всъщност доста къщи в Имерети имаха нови покриви в светлосиньо и зелено, а концепциите му за политиката отразяваха технократското схващане за демокрацията - с него като инженер на разпределението на властта.
Лоялност вместо професионализъм
По образеца на своя конкурент Иванишвили наема задгранични PR компании и политически консултанти за предизборната акция. Един от тях беше някогашният дипломат на Съединени американски щати в Германия Джон Корнблум, който пътуваше и на последното огромно предизборно събитие с десетки хиляди участници, а по-късно се оплака от неплатени сметки.

Но изборната победа беше смазваща. Иванишвили стана министър-председател и образува коалиция с няколко партии. Той обаче запълни най-важните постове със свои хора. Тогавашният министър на вътрешните работи, а по-късно министър-председател Иракли Гарибашвили беше управител в Cartu Group на Иванишвили. Генералният шеф на едноименната банка Иракли Квирикашвили също заемаше няколко поста в кабинета.

Адвокатът на Иванишвили Арчил Кбилашвили стана основен прокурор.
Ексцентрични занимания
Самият Иванишвили бързо се уморява от политиката и през 2013 година се отдръпва. Въпреки това той не стопира да се занимава с бизнес и да се отдава на ексцентричните си занимания, измежду които частна зоологическа градина и частен парк, в който е присадил остарели и редки дървета от цялата страна. Въпреки, че сякаш не се занимава директно с политика, министри от други партии оповестяват, че кабинетът към момента не взема никакви решения без утвърждението на Иванишвили. Дипломатите също неведнъж са правили поклонения до стъкления му замък над столицата, с цел да беседват с него.

Партията му поправя някои от ултралибералните ексцесии от времето на Саакашвили. Но за множеството хора в Грузия просперитетът си остава заричане. Въпреки това те избраха партията му в държавното управление още два пъти, частично заради неналичието на други възможности. Саакашвили и няколко негови съратници бяха наказани на затвор и в този момент Иванишвили импровизирано упражнява властта дружно със своя народ в системата на разделяне на управляващите, която съществува към този момент единствено официално. Опозиционните политици приказват за завладяването на страната от Иванишвили. БИ, както е прочут той, гледа на Грузия като на своя благосъстоятелност.
Контакти с съветски компании
Ще подари ли тази собственост на преуспяващата съседка Русия? Тези, които виждат в Иванишвили реализатор на поръчките на Кремъл, показват Отар Парцхаладзе, някогашния основен прокурор, руско-грузински предприемач и съгласно локалните медии доверено лице на Иванишвили. Правителството на Съединени американски щати го слага под наказания за хипотетично съдействие с съветската работа за вътрешно разузнаване ФСБ за да повлияе на настроенията в Грузия, а в отчет на Transparency International Georgia от 2022 година се разказват връзки от кръга на Иванишвили с съветски компании.

Два аудиозаписа в YouTube сякаш потвърждават, че Иванишвили е разговарял с съветския предприемач Владимир Евтушенков за вероятни бизнес покупко-продажби, с цел да заобиколи западните наказания.
Врагове на всички места
Бившият министър председател на ръководещата партия Гиорги Гачария не има вяра, че Путин желае да вземе властта в Грузия. Според Гачария в изявление за tagesschau.de съветското управление не желае да си прави труда да упражнява напън, само че Иванишвили е схватлив към напън, съгласно описанието на Гачария. Това е по този начин, тъй като той е угрижен на първо място за личната си сигурност и вижда врагове на всички места. Иванишвили има вяра, че единствено властта може да отбрани сигурността му, което би обяснило за какво партията му желае да прокара закона за " непознатото въздействие " и други ограничения за ограничение на съперниците на държавното управление непременно преди парламентарните избори.

Иванишвили наподобява уверен, че Западът има нещо срещу него. Доказателство за това е, че два милиарда $ от активите му към този момент са дейно замразени. Известно е, че чиновник на швейцарската банка Credit Suisse е присвоил повече от 100 млн. $ от инвестиция в размер на един милиард $. Иванишвили предприе правосъдни дейности против банката. На банката ѝ бяха нужни години, с цел да заплати. Това обаче се дължеше и на обстоятелството, че сега течаха правосъдни процедури в няколко финансови институции, посредством които инвестицията е била пласирана в Credit Suisse.
Неясна " световна военна партия "
На 28 април Иванишвили приказва на протест за " световна военна партия ", която е ориентирана против Грузия и финансира политическите му съперници в страната. Самият той щял да се погрижи те да получат " полагащото им се наказване ". По този метод той сподели, че самият той стои зад тайните клюки, които нормално се популяризират от правилните на партията му.

Близки до него хора настояват, че Иванишвили приказва съществено: прилагайки закона за " задграничното въздействие ", партията му в този момент интензивно заплашва бъдещия път на Грузия към Европейски Съюз, макар че повече от 80 % от популацията, а затова и огромна част от предходните му гласоподаватели, са за присъединение към Европейски Съюз. В тази тирада Иванишвили към този момент не се показва като благосклонен водач на страната, както беше оповестил преди време.

Вместо това той се показа като параноичен олигарх, който държи страната си като пленник.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР