Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за

...
Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за
Коментари Харесай

Поморие: най-старите лозя на Европа и единствената пътуваща винарна - slava.bg

Дългият уикенд за Деня на независимостта е превъзходен мотив за пътешествия из един или няколко винарски региона на България в златната есен – ще откриете неща, за които даже не сте подозирали: истории, замъци, естествени хубости, езера.

Кой споделя, че до Черноморието си коства да се върви единствено в разгара на лятото и то единствено за плаж. Всъщност и през златната българска есен има доста други забавни атракции, а положителните хотели, които бяха цялостни единствено през август, са чудесна база за нови открития. Особено в подценени курорти като Поморие. Което има доста с какво да притегли – от манастир с вълшебен извор, през неповторима лечебна тиня, с която ни обсипват в танцуващи вани, та до най-старите лозя на континента.

Освен историята на божествената напитка, нови мазета сполучливо притеглят ценители и гости, до момента в който винпромът от соцвреме е прочут повече с ракията, в сравнение с с виното си. Градчето „ на 20 километра от Бургас”, както е възпято в евъргрийна, е безспорната столица на Южния Черноморски регион.

И е евентуално единственият курорт у нас, където виненият туризъм е наложителна спомагателна услуга за гостите, които с наслада посещават мазета и дегустации, тъй като им се оферират освен упорито, само че и задоволително съответно, което на доста места просто не се получава.

Поморие има и друго преимущество пред останалите курорти – много работещи през по-студените месеци хотели, тъй като заради неповторимата си лековита тиня, локалните хора развиват съществено и балнеологията. В местността Кошарите край Поморие е разположената модерната маза Тохун, където настояват, че са наследнии на 2000 година винопроизводство по тези земи. Цялото грозде, което преработват е лично – това е значимо, с цел да се знае, че не се употребява вносен концентрат, какъвто използват доста от огромните винпроми. Освен това се държи да се бере на ръце, на всичко от горната страна в дребни „ касетки”, с цел да се избегне прекалено смачкване и пострадване на зърната.

Пак близо до Поморие е село Страцин, където също има съвременна винарска маза, наподобяваща на огромна къща.
Единствената пътуваща винарна у нас, която 10 години представляваше мобилна база от тир каравани, към този момент петилетка се настани в поморийското село Горица и към този момент има 400 дка земя на 15 км от най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг и още по-близо до античния Несебър. Тя изнася 80% от продукцията си на най-прететнциозните европейски пазари с марката Цар Симеон.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР