Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за

...
Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за
Коментари Харесай

Сопот прави Карловски и червен мискет в шато, а енорезиденция до тракийските съкровища краси Розоват - slava.bg

Дългият уикенд за Деня на независимостта е превъзходен мотив за пътешествия из един или няколко винарски региона на България в златната есен – ще откриете неща, за които даже не сте подозирали: истории, замъци, естествени хубости, езера.

Само 5 мазета образуват наподобяващия на остров Куба по очертанията на своята карта винарски регион Розова котловина. Оказва се, че в нея еднообразно добре виреят 200 типа и повече от 18 000 сорта от благородното цвете, само че и лозите на благородната напитка. Затова животът и туризмът имат два пика – розобера през пролетта и гроздобера наесен, само че поради основаните условия районът е прелестен за посещаване във всички сезони.

Централно място в него заема столицата на тракийската просвета, която в този момент знаем като Старосел. Така се споделя и една от двете най-известни мазета във винарския регион. Този поминък се развива тук от хилядолетия, само че комбинацията от произвеждане и туризъм е от 15 години.

В комплекса се съчетават дегустацията на вино, насладата от спапроцедурите с него и с минералната вода от недрата на планината Средна гора. Както и опциите за посещаване на неповторимите антични остатъци като тракийския храмов комплекс, тракийската могила Хоризонт, Хисаря – на 21 км, също и включената в листата на международното завещание Казанлъшка гробница на няма и час път с кола.

В непосредствена непосредственост има естествени явления като Момините камънЕ, Гарвановия камък и други.

Енотеката е направена като тракийски храм на Дионис, като достоверните в покрайнината, с копия на антични барелефи от онази ера по каменните стени, с колони в същия жанр и един предразполагаш към допиране до виното с неговите топли багри студ. Много от мебелите и тъканите в интериора пък са ръчно направени.

Ресторантите на комплекса съчетава традициите с реформаторски метод при подготвянето на храната от локални артикули. Амфитеатрална концертна зала, още веднъж в древен фасон, винобар, дори казино оферират още и още атракции за гостите. А виновността се гордеят със златен орден от международното профилирано ревю в Брюксел, само че се предлага и староселска ракия.

В северозападния завършек на района пък е шато Копса, на фотографията. Разположено в полето сред балканските градчета Клисура и Сопот, то още преди повече от десетилетие си сложи за цел да възвърне легендата Карловски мискет. Винарната е на приземния етаж на каменната постройка посред изглеждащия безконечен масив от 50 хектара лозя сред Стара планина и Средна гора, а етажите нагоре са предопределени за бутиков заслон на туристите.

Понеже притежателите имат и мебелно произвеждане, те са съумели да сътворят автентичен интериор с кристал от Мурано, флорентински дамаски, дъб от България, зелен и черен мрамор от Зимбабве в единна естетика. Апартаментът и стаите носят имената на разнообразни сортове, като изборът общо взето е бил повлиян от гледките, които се откриват от прозорците към дадена част от лозята, където е засаден даденият тип вино.

Ресторантът, по тертипа на някои от най-изисканите във Франция и Италия, няма меню, а храната се подготвя с „ шоу-кукинг” пред очите на гостите. Предлага се и прясно уловен дивеч. Правят се също дегустационни вечери с лимитираните серии вино, създавани на място.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР