Дългият COVID-19 може да се дължи на дисфункция на имунната

...
Дългият COVID-19 може да се дължи на дисфункция на имунната
Коментари Харесай

Дългият COVID-19 може да се дължи на проблеми с имунната система

Дългият COVID-19 може да се дължи на дисфункция на имунната система, демонстрира ново американско изследване, представено от електронното издание " Юрикалърт ", представено на Българска телеграфна агенция.

Специалисти от болничното заведение " Сидърс -Синай " в Лос Анджелис са открили, че откакто страдащи от инфекцията по-продължително от нормалното се имунизират, стартират да образуват антитела против вируса месеци по-дълго от предстоящото.

Когато човек страда от зараза, имунната система нормално реагира, като създава антитела, блокиращи проникването на микробите в клетките. Ваксините имитират болест, тъй че имунната система да знае, че би трябвало да освободи избрани антитела при среща с вируса. И в двата случая тя стопира да образува антитела, когато хипотетичната зараза отмине.

" Съществува мнение, че при дълъг COVID-19 се следи до известна степен друг имунен отговор, а нашето изследване прибавя още доказателства, че това е правилно ", споделя доктор Катрин Лъ от болничното заведение " Сидърс-Синай " и водещ създател на проучването.

Дългият COVID-19 - положение, при което хората имат признаци, свързани с инфекцията три или повече месеца след първичното заразяване, се счита, че визира 65 милиона души по света. Често срещаните признаци включват отмалялост, зной и когнитивни проблеми като комплициране и забравяне. Някои от тях могат да имат тежки последици.

За да проучат имунния отговор на хората с дълъг COVID-19, специалистите проучват кръвни проби от 245 пациенти, страдащи от него, и 86 души, които са се заразили с инфекцията, само че са се възстановили изцяло. Всички участници са имунизирани с една или две дози.

" Изследвахме част от отговора на имунната им система - производството на антитела, което се реализира посредством имунни кафези, наречени В-клетки ", изяснява Лъ.

Учените проучват два типа антитела - едните нападат протеин от външната страна на вируса, а другите - част от него, която разрешава да се възпроизвежда.

Изследователите установяват, че при хората, диагностицирани с дълъг COVID-19, се следят по-високи равнища на двата типа антитела, в сравнение с при тези, които бързо да се възстановили изцяло. Осем седмици след слагане на една доза ваксина, равнищата на антителата при хората без дълъг КОВИД-19 стартират да понижават, както се и чака. Останалите обаче не престават да имат нараснали равнища на антитела, изключително на тези, свързани с възпроизводството на вируса.

Въпреки че това изследване демонстрира, че дългият COVID-19 въздейства на имунната система, създателите му са на мнение, че е прекомерно рано да се вършат безапелационни изводи от получените резултати.

" Теоретично производството на тези антитела може да значи, че хората са по-защитени от инфекции ", споделя Лъ. " Трябва да проверим дали нарасналият имунен отговор подхожда на тежестта или броя на продължителните признаци на COVID-19 ".

Изследователите към момента изследват кръвни проби от хора с дълъг COVID-19.

Данните от проучването са оповестени в изданието " Би Ем Си инфекшън дизийзис ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР