Дългите пъстри пера ни позволяват лесно да се различи мъжкият

...
Дългите пъстри пера ни позволяват лесно да се различи мъжкият
Коментари Харесай

Мъжките и женските органи са различни

Дългите пъстри пера ни разрешават елементарно да се разграничи мъжкият паун от женската паунка, а знаем, че единствено мъжките лъвове имат гриви – най-малко нормално. Но половият диморфизъм не е единствено на равнище кожа. Ново проучване за първи път разкодира генетичните пътища, които водят до половите разлики при бозайниците, в това число и тези, които не се виждат.

Освен очевидните разлики в репродуктивния уред, множеството полово зрели бозайници развиват някои други характерности, които разграничават биологичните мъжки и женски човеци. Те могат да варират от по-очевидни промени в общия размер на тялото и окраската до по-фини разлики в размера и състава на вътрешните органи. Важно е да се схванат тези разлики, тъй като те могат да повлияят на неща като, да вземем за пример, по какъв начин биологичните мъжки и женски реагират по друг метод на медикаменти.

Пътят на развиване, който следва даден организъм, се дефинира от неговите гени. „ Досега обаче значително не ни беше известно по какъв начин тези пътища се разграничават сред женските и мъжките човеци и по какъв начин разликите се отразяват на функционалността и клетъчния състав на органите при възрастните бозайници “, изяснява създателят и докторант Летисия Родригес-Монтес в изказване за новото проучване.

Използвайки данни от РНК от пет типа бозайници (хора, мишки, плъхове, зайци и опосуми) и една птица (кокошки), създателите изследват полово обусловеното развиване на мозъка, сърцето, бъбреците и черния дроб. Те съпоставят резултатите си при другите типове и правят спомагателен биоинформатичен разбор, с цел да прегледат стратегиите за експресия на протеини, които се предизвикват при развиването на тези органи при другите полове.

При всички бозайници се обрисува един модел. Моментът, в който мъжките и женските органи стартират да поемат по разнообразни пътища на развиване, настава изненадващо късно.

„ Почти всички разлики внезапно се развиват едвам в пубертета “, споделя съавторът на проучването проф. доктор Хенрик Кесман от Центъра по молекулярна биология на Хайделбергския университет. „ Това значи, че генетичните стратегии, задействани от женски или мъжки хормони, които са виновни за развиването на характерните за пола характерности на органите, се включват съвсем извънредно късно в развиването на самите органи. “

Това е в контрастност с данните от пилетата, които демонстрират полово отклоняване още от най-ранните стадии на развиване. При бозайниците единствено дребна част от гените са били полово предубедени по време на цялото развиване, в това число няколкото гена, открити върху половите хромозоми X и Y.

Степента на този вид диференциация варира сред другите органи, само че виновните за тях клетъчни видове са едни и същи при всички типове бозайници. Що се отнася до аргументите, заради които половият диморфизъм е еволюирал толкоз бързо, създателите допускат, че това може да се изясни с другите провокации, пред които са изправени мъжките и женските по време на видообразуването.

„ При множеството типове, които изследвахме, черният дроб и бъбреците демонстрират многочислени разлики в генната експресия сред половете, което от своя страна води до изразени полово-специфични разлики във функционалността на тези органи “, изяснява съавторът доктор Маргарида Кардосо-Морейра от Института „ Франсис Крик “.

Макар да не можем да ги видим на повърхността, тези разлики са жизненоважни за лекарите и учените; да вземем за пример те могат да оказват помощ да се изясни за какво някои болести на черния дроб и бъбреците са по-често срещани при мъжете, в сравнение с при дамите. Призивите да се обърне внимание на изключването на дамите от медицинските проучвания през историята и на последвалата липса на внимание към здравните им проблеми се ускоряват единствено през последните години; колкото повече научаваме за половия диморфизъм, толкоз по-ясно става, че биомедицинската просвета би трябвало да обърне по-голямо внимание на пола.

Това проучване хвърля светлина върху надълбоко вкоренените генетични механизми, които работят при мъжете и дамите, което е извънредно скъпо за повишение на разбирането ни за признаците, които можем да забележим – и тези, които не можем – само че които до момента са останали донякъде обяснени.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР