Дългите опашки причиняват проблеми за водачите, околната среда и единния

...
Дългите опашки причиняват проблеми за водачите, околната среда и единния
Коментари Харесай

ЕП: Необходими са действия за справяне с опашките от камиони по границите на ЕС

Дългите опашки предизвикват проблеми за водачите, околната среда и единния пазар на Европейски Съюз
Преминаването на граничните контролно-пропускателни пунктове за товарен превоз би трябвало да бъде безпрепятствено и ефикасно
Необходимо е пълноправно участие в Шенген на Румъния и България през 2024 година
Дългите опашки за тежкотоварния трафик на границите би трябвало да бъдат решени посредством даване на пълноправно участие в Шенген на Румъния и България и приемане на особено законодателство.

В предложение за резолюция, признато с повдигане на ръка, Европейският парламент приканва за дейности на Европейски Съюз за справяне с дългите периоди за очакване на тежкотоварните транспортни средства по границите на Европейски Съюз и приканва Съвета на Европейски Съюз бързо да вземе решение по отношение на пълноправното участие в Шенген на Румъния и България.

Евродепутатите показват, че заради разнообразни фактори, в това число непълен механически потенциал, дефицит на личен състав и продължителни инспекции на товарите, стотици товарни транспортни средства се задържат всеки ден по вътрешните граници на Европейски Съюз, в това число границите сред страните членки на Европейски Съюз от Шенген и страни отвън Шенгенското пространство, където транспортните средства са изправени пред извънредно дълги интервали на изчакване и закъснения. Гладкото и ефикасно прекосяването на границите на тежкотоварните транспортни средства би трябвало да се подсигурява с съответни ограничения, споделят евродепутатите, които означават, че дългите опашки от товарни транспортни средства по външните граници на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани са изключително тревожни.

Румъния и България би трябвало да станат пълноправни членове на Шенген през 2024 година, обявиха евродепутатите

Това струпване на тежкотоварни транспортни средства по границите може да се отрази неподходящо на здравето и изискванията на труд на водачите, пътната сигурност и активността на предприятията за транспорт на товари, както и да окаже негативно влияние върху конкуренцията и действието на единния пазар на Европейски Съюз, настояват евродепутатите. Те също по този начин означават въздействието върху здравето на европейските жители посредством замърсяването на въздуха, водата и шумовото замърсяване.

Членовете на Екологичен потенциал означават, че на 30 декември 2023 година Съветът реши да отстрани контрола по въздушните и морските граници сред Шенгенското пространство и Румъния и България. Решението обаче не дава отговор на най-големия и най-неотложен проблем, а точно прекосяването на сухопътните граници, където не престават да се правят инспекции. Ето за какво евродепутатите още веднъж декларират поддръжката си за цялостното използване на достиженията на правото от Шенген във връзка с България и Румъния. По-конкретно, Съветът следва да одобри допустимо най-бързо и не по-късно от средата на 2024 година решение по отношение на цялостното използване на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България, настояват евродепутатите.

За да се оправят с проблемите на границите, членовете на Екологичен потенциал биха желали да видят обвързващи законодателни ограничения за основаване на стандарт за целия Европейски Съюз от приблизително една минута за обработка на тежкотоварни транспортни средства на граничните контролно-пропускателни пунктове в границите на ЕС; законодателство, което да разреши на водачите на камиони да употребяват по-малки гранични пунктове, когато главните артерии са затворени за поддръжка на пътищата, с цел да се избегне зависимостта на водачите от случайни дейности от страна на обособените държави; както и по-нататъшни старания от страна на страните от Европейски Съюз за усилване на трансграничното съдействие в битката с кражбите на товарни транспортни средства.

*Източник: europa.eu
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР