Дългата ваканцияЗа Зина, както и за много млади герои на

...
Дългата ваканцияЗа Зина, както и за много млади герои на
Коментари Харесай

Непобедимата ленинградка. Как Зина Портнова се сражавала с фашизма

Дългата почивка
За Зина, както и за доста млади герои на войната, може да се каже баналната фраза – нейното довоенно детство е било най-обикновено…Родена в Ленинград, в работническо семейство. В началото на юни 1941 година, в Ленинград съвсем никой не мислел за война. И по тази причина родителите умерено изпратили Зина и нейната по-малка сестра Галя за лятната почивка при баба, в Белорусия.

В село Зуи почивката не траяла доста. Настъплението на хитлеристите било стремглаво и доста скоро над селото, където били Зина и сетра й, надвиснала опасност от окупация. Бабата приготвила внучките и ги изпратила дружно с бежанците. Обаче, хитлеристите отрязали пътя и нямало късмет да се върнат в Ленинград.
«Младите отмъстители»
Съпротиата против хитлеристите в Белорусия е била изключително гневна. От първите дни на войната, тук се основават партизански отряди и подривни групи. В Шумилински регион на Витебска област е била образувана младежка незаконна организация «Юные мстители», историята на която припомня тази на именитата „ Млада армия ”. Лидер на „ Младите отмъстители ” станала Фруза ( Ефросиня) Зенкова, сплотила към себе си локалната юноша, подготвена да се опълчи на фашистите.
Какво биха могли тези деца да опълчват на нацистите?
Започнали с разлепване на листовки, дребни саботажи, като нанасяне вреди на нацисткото имущество. Постепенно акциите ставали по-сериозни. Повреждане на елекростанции, опожаряване на фабрики, взривяване на вагони с лен, предопределен за Германия – всичко това – над 20 сполучливи диверсии било за сметка на „ Младите отмъстители ”. Зина Портнова била дейна участничка в групата.
Диверсия в столовата
Зина Портнова осъществила една от най-мащабните диверсии в историята на „ Младите отмъстители ”. В столовата, където се провеждали опреснителни курсове на Немските офицери, Зина, която миела съдовете там, сипала отрова в храната, приготвена за обяд. В резултат на диверсията, починали към 100 хитлеристи. Разярените нацисти арестували целия личен състав на столовата. Зина избегнала ареста инцидентно. Когато се появили първите признаци на отравянето, хитлеристите се втурнали в столовата и попаднали на Портнова. Те й пъхнали паница в ръцете и я предиздвикали да яде от отровната чорба. Зина разбирала, че в случай че се откаже, ще се издаде. Запазвайки изумително хладнокръвие, тя изяла няколко лъжици, след което немците я освободили. Фашистите решили, че момичето, което мие съдовете, нищо не знае за отравянето.

Силният организъм и бабата, с национални средства, избавили живота на Зина. Партизаните разбирали, че Зина не може повече да остане в селото и я взели в отряда. Бабата и по-малката сестра се скрили при родственици в друго село.
Разгром на съпротивата
Хитлеристкото контра разузнаване вървяло по следите на незаконните. Нацистите съумели да внедрят подбудител, който издал болшинството от членовете на организацията.

На 26 август 1943 година немското котраразузнаване осъществило всеобщи арести на членове на организацията „ Младите отмъстители ”. По щастлива случайност в ръцете на хитлеристите не попаднали единствено няколко деятели и водачът на „ Отмъстителите ” Фруза Зенкова.

Изтезанията и разпитите на незаконните траяли 3 месеца. На 5 и 6 октомври всичките, над 30 юноши и девойки, били разстреляни.

Когато в партизанския отряд станало известно за разгрома на младежите-отмъстители, Зина Портнова получила предписание да се опита да се свърже със избавилите се от ареста и да разбере за аргументите за неуспеха. Обаче, по време на осъществяване на тази задача, Зина била разпозната и арестувана.

Провокаторът си приключил добре работата – на хитлеристите било известно на практика всичко за нея. И за нейните родители в Ленинград, и за нейната роля в организацията „ Младите отмъстители ”. Но Немците не знаели, че точно тя е отровила немските офицери. Затова й предложили договорка – живот в подмяна на информация за местонахождението на Фруза Зенкова и базата на партизанския отряд.

Но методът на моркова и пръчката не сработил. Не се получавало нито да купят, нито да изплашат Зина… По време на един от разпитите, хитлеристкият офицер си отвлякъл вниманието и Зина реагирайки незабавно, хванала лежащия на масата револвер. Тя застреляла немеца, изскачайки от кабинета се втурнала да бяга. Успяла да простреля още двама хитлеристи, само че не съумяла да се избави – простреляли краката на Зина.

Андрей Сидорчик

http://pioner.aif.ru/
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР