Дълг на всяка свободолюбива държава по света е да се

...
Дълг на всяка свободолюбива държава по света е да се
Коментари Харесай

Сдружение на потомци: Геноцидът на българи в РСМ не е двустранен спор, а дълг на всяка свободолюбива държава

Дълг на всяка свободолюбива страна по света е да се бори против всички форми на геноцид, а не да го афишира за " двустранен спор ". Такава позиция показва съдружие " Потомци на бежанци и преселници от територията на районен съд Македония и другари " в своя декларация. Поводът е срещата сред министър председателите на Унгария и Република Северна Македония Виктор Орбан и Християн Мицкоски и предлагането на Будапеща да посредничи сред София и Скопие за решение на разногласието сред Скопие и София.

Според сдружението по време на срещата на 27 септември Орбан не се е вслушал в причините по отношение на проблемите на РСМ, и е декларирал, че Будапеща е подготвена да посредничи сред Скопие и София, а дали те ще одобряват било тяхна работа.

Ние сме надълбоко сюрпризирани от такава позиция, тъй като бъдещата евроинтеграция на Северна Македония не зависи от някакъв фиктивен " двустранен спор " с България, а от рамките на общоевропейското решение, основаващо се на предлагането на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз от 2022 година, признато единомислещо от 27-те страни членове на Европейски Съюз, в това число и Унгария, показват от сдружението и допълват, че са били сюрпризирани и от отправените рецензии, че Албания стартира независимо договаряния за участие в Европейски Съюз, макар че всички непрекъснати представители на Европейски Съюз, в това число и унгарският, единомислещо взеха това решение през този месец. По този мотив от сдружението акцентират, че не им е известно да е признат някакъв държавен акт, с който Унгария да трансформира своята публична позиция.

Относно заявеното предпочитание за ходатайство сред София и Скопие " Потомци на бежанци и преселници от територията на районен съд Македония и другари " показва мнение, че от такова няма потребност, тъй като България постоянно е била подготвена за директни контакти и разговор със Северна Македония. Това, което Унгария би споделила по заобиколен път като медиатор, Скопие когато и да е може да го каже на България в директен диалог.

Освен това сдружението е разтревожено, че унгарската страна застъпва позицията на управляващите в Скопие, че съществувал двустранен спор сред България и Северна Македония и е изрично, че това изказване не дава отговор на обстоятелствата.

Основният проблем от 1913 година до през днешния ден е, че върху македонските българи се прави систематичен геноцид. За неговите мащаби се прави извод от формалната статистика на Османската империя. В двата тогавашни вилаета, върху които през днешния ден се намира Северна Македония, преобладаващото население на запад е било албанско, а на изток българско. Етнографската граница сред тези два детайла е била в днешна западна Северна Македония. Властите в Белград и локалните управляващи в Скопие преследваха както албанците, по този начин и българите. През 2001 година македонските албанци получиха пълноправие, само че преследването на лицата, които макар репресиите не престават да съхраняват българската си еднаквост, продължава и през днешния ден, прецизират от сдружението на потомците на бежанците и преселниците от РСМ.

Сдружението акцентира в декларацията си, че и до през днешния ден не се знае какъв брой лица в Северна Македония са съхранили българската си еднаквост, " тъй като в изискванията на тотална държавна антибългарска агитация не може да има обективно социологическо изследване на този въпрос " и дава образец с преброяването през 2021 година, когато публично са регистрирани 3504 българи, само че на други 20 000 са им поискани доказателства, че са такива.

След като те демонстрираха българските си персонални карти, бе осъществена операция като категорията " етническа принадлежност " бе сменена с " притежавано непознато поданство ". Освен това под контрола на Агенцията за държавна сигурност в Северна Македония се правеха описи на изявени българи и на преброителите се споделяше да не посещават техните семейства. По публични данни не са преброени 120 000 души, а данните за тях са записани служебно, акцентира сдружението.

Според потомците на бежанците и преселниците България е решила да поддържа македонските българи, само че това не трансформира обстоятелството, че разногласието в Северна Македония е вътрешен. Сдружението е на мнение, че човешките права на македонските българи могат да се подсигуряват посредством вписването им в Конституцията като пълноправен народ, както са приети всички останали етнически общности в РСМ.

Ако настоящето унгарско държавно управление желае да посредничи, дано да инициира основаването на европейска анкетна комисия, която да се свърже с потърпевшите от репресиите македонски българи и с техните потомци, да научи от тях обективните обстоятелства и тогава да се опита да сдобри управляващите в Скопие и техните жертви македонските българи. С актуалната декларация ние показваме своето желание да участваме интензивно в подобен развой на вътрешно помиряване и когато е належащо да предоставяме спомагателна информация и документи по описаните тук обстоятелства, акцентира съдружие " Потомци на бежанци и преселници от територията на районен съд Македония и другари ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР