Дълбоко в каньоните на пустинята на Йордания се крие спиращо

...
Дълбоко в каньоните на пустинята на Йордания се крие спиращо
Коментари Харесай

Оазисът на пустинята Петра и забравеният близнак Хегра

Дълбоко в каньоните на пустинята на Йордания се крие спиращо дъха антично богатство - каменният град Петра. Този метрополис, ръчно издълбан в пясъчните скали, е удостоверение за антична цивилизация, която датира още от 9000 година пр.н.е. Набатейското кралство, което управлявало огромна част от днешна Йордания от III-ти век прочие н. е. до I-ви век сл. н. е. Те открили Петра като своя столица и я трансформирали в многолюден търговски център край основните пътища на керваните, натрупвайки огромно благосъстояние посредством търговия.



В разгара на своя разцвет през I-ви век от н.е., били построени емблематичните структури на Петра, в това число съкровищницата (Ал-Хазнех), манастирът (Ад Деир) и кралските гробници. Набатейците показали своите забележителни инженерни умения, като основали комплицирани водни канали и цистерни, трансформирайки Петра в истински оазис в пустинята.



С упадъка на Римската империя и измененията в комерсиалните пътища, смисъла на Петра намаляло и в последна сметка градът изпаднал в неопределеност. Петра останала значително забравена от западния свят, до момента в който швейцарският откривател Йохан Лудвиг Буркхард не я преоткрива през 1812 година Днес Петра е обект на международното завещание на ЮНЕСКО и едно от новите седем чудеса на света. Всички тези структури и ръчно резбовани здания, дават очарователна панорама към предишното и разкриват благосъстоянието и изтънчеността на набатейската просвета, която в миналото процъфтявала там. Простирайки се на над 100 квадратни благи, обектът е четири пъти по-голям от Манхатън, което прави цялостното му проучване предизвикателство. Като един от най-необикновените и вдъхващи благоговение археологически обекти в света, Петра е удивително увещание за изобретателността и съзидателността на античните цивилизации.

Хегра, забравеният близнак на Петра

И до момента в който Петра е добре позната на доста хора по света и притегля милиони туристи всяка година, малко на брой знаят за мистериозния й „ близнак “, който се намира в Саудитска Арабия. Хегра, град прочут още като Ал-Хиджр, в миналото е бил второто по величина, след Петра, населено място в античното набатейско царство.



Разположен в северозападната част на Саудитска Арабия, град Хегра показва удивително обединение на архитектурни стилове, повлияни от гръко-римската, северноафриканската и близкоизточната просвета. Неговите скални гробници, комплицирани фасади и грандиозни структури са доказателство за проспериращата набатейска цивилизация. Подобно на Петра, Хегра може да се похвали със зашеметяващи пясъчни скали и издълбани скални формирания, които са издържали тестването на времето. Класифициран като обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО, Хегра е още едно удивително удостоверение за античните търговски пътища и културния продан, процъфтявали в района преди епохи.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР