Дълбок поклон пред Св. Кирил философ – създателят на българската

...
Дълбок поклон пред Св. Кирил философ – създателят на българската
Коментари Харесай

Премиерът Петков присъства на божествена света литургия в базиликата“Сан Клементе“ в Рим и на поклонение пред мощите наСв. Кирил

Дълбок реверанс пред Св. Кирил мъдрец – основателят на българската книжовност! В навечерието на 24 май, великия ден на българската нематериалност, да помним, че от нас зависи да пазим традицията на светите братя Кирил и Методий. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков пред гроба на Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе “ в Рим.

Премиерът участва на божествена света литургия в базиликата и на поклонение пред мощите на св. Кирил.

Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Той акцентира, че за нас българите базиликата „ Сан Клементе “ е най-святото място от Рим, тъй като точно във Вечния град светите братя Кирил и Методий, и техните възпитаници, получават самопризнание и благословение за апостолското си дело. „ Тази света Литургия е велико за Българската православна черква и Българската страна събитие. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници е връзка сред Държавата и Църквата, от една страна, и като мост сред Изтока и Запада от друга “ – бяха част от думите в проповедта на митрополит Антоний.

На собствен ред, министър-председателят Кирил Петков прикани да помним и пазим завета на светите братя, дарили ни писмеността. С нея, те основават устоите на славянската духовна общественост, която посредством творчество и свещенодействие на роден език през Средновековието става пример на развита християнска просвета, паралелно с византийската и латинската. В този проект старобългарската просвета се трансформира в модел за подражателство на всички славянски култури (източни и западни).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР