Дълбините на морето крият непознати за човека чудовища и морски

...
Дълбините на морето крият непознати за човека чудовища и морски
Коментари Харесай

Морски Дявол

Дълбините на морето крият непознати за индивида чудовища и морски създания, които надминават легендите и митовете и като че ли са излезли от филмите на ужасите. Такова морско чудновато създание е рибата морски демон, станала първообраз на чудовището от Търсенето на Немо.

Общи сведения за морския демон

Всякакви същества са се появявали на Земята в процеса на еволюцията. В суровите условия на морето, на огромна дълбочина, където водата е ледено студена, налягането доближава колосални стойности. Там количеството храна е минимално. Подобни условия на живот притеглят прекомерно малко морски жители.

Това пространство е дом на дълбоководните морски жители от жанр Cetatioidei, какъвто е и морският демон. На дълбочина от 1.5 до 3 километра той се усещат добре. Особеност на дълбоководната риба е модифицираният лъч на гръбната перка, който работи като стръв и по формата си прилича въдицата на рибаря. По тази причина рибата е наричана постоянно рибар.

В края на сходната на въдица модифицирана перка, надвиснала над голямата уста с остри игленоподобни зъби, има дребен тумор на кожата, цялостен с милиони светещи бактерии. Тази светлина е изключително скъпа там, където царува непроницаем мрак. Тя притегля всички други морски твари, които плуват в близост, сходно на молеца, притеглен от пламъка на свещта. Риболовецът е кадърен на управлява яркостта и честотата на светене, с цел да усъвършенства резултата на светлината, която излъчва, т.е. може да гаси или възпламенява светещите бактерии, чрез мускул. Скрит на дъното или измежду гъстите водорасли, морският демон дебне плячката си и я гълтам стремително, щом тя влезе в периметъра му.

Рибата морски демон може да гълтам плячка огромна като нея самата, а от време на време и по-масивна от себе си. Тя атакува освен риби и ракообразни, само че от време на време и птици, когато отскача отвън водата по време на размножителния интервал. За живота на хората тази риба не е рискова, тъй като доближава до 1.5 метра и 20 кг тегло, само че може да нарани съществено водолаз или риболовец. Тя е безспорен див звяр, нападащ всичко, което се движи. Враговете на морския демон на голяма дълбочина не са доста, рибата се бои единствено от акули, октоподи и други морски колоси, способни да се оправят с нея.

Много забавен миг в улова на тези риби е, че уловените екземпляри се употребяват на половина и нормално са женски. Това не значи, че мъжките са по-адаптивни и се крият по-добре от траловете, а на друга забавна специфичност на рибата. Когато доближат величина едвам от 4 сантиметра, мъжките се прикрепват със зъбите си към женската и стартират да порастват дружно с нея, като губят своята самостоятелност на обособени организми и се трансформират във втори образец в тялото на колегата. Целта на тази промяна е да обезпечат сперма за оплождане на женската в нужния миг, тъй че тя не търси сътрудник, когато настъпи размножителния сезон. Когато бъде закупена риба на пазара, изцяло допустимо е закупената да донесе още няколко със себе си. Какво още ще получи пазаруващият морски блага с покупката на морски демон?

Характеристика и потребни свойства на месото на морски демон

 Готвене на Морски демон Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni

Морските дяволи са жанр бентосни риби, наброяващи 12 типа, само че ядливи са няколко от тях. Рибата морски демон с черен стомах, населяваща Атлантика, от Ирландия до Северна Африка, която се среща и в Средиземно море е обект на лов на риба. Ядлив е и европейският подвид, който живее във водите, северно от континента. Американският морски демон също е обект на кулинарен интерес и се среща по цялото западно крайбрежие на Северна Америка. В тихоокеанските води от Камчатка до Япония може да се улови различен тип морски демон с почтени кулинарни качества. Всъщност всички типове съставляват безценен кулинарен деликатес и са същинско гастрономическо знамение.

Когато се предлага на пазара, тази риба постоянно е замразена и се намира на рибните филета. Месото е с ниско наличие на мазнини и бързо губи влагата си и усета си при заледяване, по тази причина се предлага прясната или охладената риба.

Месото на морския демон е бяло, прелестно, богато на витамините А и D, съдържа доста минерали, протеини и аминокиселини и доста малко мазнини, което го прави диетично. Може да се вкара както в диетата на хора, които желаят да управляват тежестта си, по този начин и на заболели от атеросклероза и диабет.

Витаминният комплекс, дружно с магнезия, йода, фосфора и желязото в месото на рибата оказва помощ при болести на ендокринната система, на сърцето и кръвоносните съдове.

Бялото место без кости е добър източник на протеини и микроелементи за бременни дами и деца, възрастни хора, само че и интензивно живеещи.

Вкусови качества на месото на морския демон

 Печен Морски демон Снимка: Lenka

Въпреки че след улавянето, половината от натрупа на рибата отива за боклуци и за консумация остава единствено опашката, резултатът е отличен. Месото е доста леко, на дребни розови линии, има прелестен усет и леко доловима наслада.

По време на готвене, месото се уплътнява и с цел да не изсъхне, добре е кулинарната обработка на рибата да е къса.

Яде се освен месото, само че и хайверът на рибата, а в източната кухня черният дроб и плавниците също са обект на кулинарни опити.

Начини на подготвяне на морски демон в другите национални кухни.

Може да се направи самобитно разделяне във връзка с кухнята в обособени географски райони, което демонстрира забавни трендове.

Морски демон в европейска кухня

 Морски Дявол

Морският демон е добре да се сервира пържен, в питателни рибни супи и бульони, доста харесвани във френската кухня. В тях се прибавят плавниците и главите. Черният дроб се маринова и от него се прави рибен пастет във Франция и Испания. Рибата се сервира в изискани пържени медалиони с моркови, сос от горски плодове, печени картофи или аспержи.

Към европейския набор от благоприятни условия за готвене спада и ароматизирано бяло филе, което се сервира пържено с коричка от сирене, обогатено с аромата на розмарин и сос от зеленчуци на фурна с кремообразна текстура.

Тази нискомаслена риба се пече, навита на руло, с заряд от пикантни билки, домат и кора от лимон.

В средиземноморската кухня рибата се вари и задушава. Включва се в рибни супи и ризото с риба.

В Северна Африка и Сицилия я прибавят към кускус.

Морски демон в източна кухня

На Изток рибата е високо ценена. В Япония за кулинарна приложимост се употребява освен месото, само че и кожата, перките и даже стомаха на Морския демон.

В Китай се готвят бързи ястия с нея. Месото се запържа леко в уок, прибавя се соев сос, кориандър и джинджифил. Задушеният бамбук, ориз и лук са гарнитура към рибата.

В Корея вършат богата сладка чорба от морски демон със зеленчуци и други морско риби. С него вършат и заряд за оризови палачинки.

Морски демон в американска кухня

В Америка тази риба нормално се подготвя на скара. Използват се не филетата от рибата, а късчета месо върху кост и това прави месото доста сочно, приготвено със зехтин и сол. Така полученият рибен котлет се сервира със задушени маркови или картофи на пюре.

Тази едра плоска риба с противен тип е вкусна и потребна и може да се употребява от хора със здравословни проблеми или с наднормено тегло. Интересни предписания са грилованият морски демон, суши с рибата, чипс от кожа на морски демон, морски демон с миди, с каперси, както и подготвен по испански и доста други невероятни оферти на майсторите готвачи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР