Дадоха на съд двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак край Хитрино,

...
Дадоха на съд двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак край Хитрино,
Коментари Харесай

Съдят машинистите на влака-убиец от Хитрино

Дадоха на съд двамата машинисти, управлявали дерайлиралия трен край Хитрино, оповестиха от прокуратурата. Инцидентът стана на 10 декември предходната година.

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА ОТ ХИТРИНО В СНИМКИ

Димитър Михнев и Радослав Петков са упрекнати за това, че са нарушили разпоредбите при ръководство на железопътния състав и по несъобразителност са предизвикали гибелта на седем души, а други 14 са с пострадвания.

При влизане в гарата Михнев

е спазил ограничаващата скорост от 40 км/ч. Управляваният от него трен се движел със 78 км/ч.

Нови фрагменти демонстрират момента на гърмежа в Хитрино

Оцелял от Хитрино вижда дерайлирането на влака

Вторият ватман Радослав Петков от своя страна не подхванал дейности за неотложно прекъсване на влака, откакто Михнев не посочил с дейности, че ръководи безвредно композицията. В резултат на позволените нарушавания от двамата е последвало дерайлиране на влака, разваляне на вагон-цистерни от състава на композицията, приключване на транспортирания газ и последвал гърмеж.

Разследването е открило, че случаят не е провокиран от повреди в жп инфраструктурата, не е провокиран от техническа нередовност на състава и не се касае за техническа нередовност. Причината за произшествието е високата скорост – двойно по-висока от позволената, което е довело до претоварване и разрушение на стоманения път, а от там и до дерайлирането на част от вагоните.

Димитър Михнев е с мярка за неотклонение „ парична гаранция “ от 10 000 лв., а Радослав Петков с мярка „ подписка “. Наложена им е възбрана за овакантяване на страната.

Хитрино след гърмежа: Къщите сринати, сажди на всички места (видео)

48 часа по-късно, хората описват: Кълба огън и пламъци до небето

В 05:37 ч. на 10 декември 2016 година товарен трен с пропан-бутан и пропилен, пътуващ от Бургас към Русе дерайлира при нахлуване в гара Хитрино. В резултат на това се получава теч от два вагона, който провокира пожар.

Пожарът и ударната вълна, формирана при възпламеняването унищожава близките здания, при което затрупва част от живущите, а други получават друга степен на изгаряне. Машинистите на влака остават живи след случая.

Налага се евакуация на живущите от селото, а 150 пожарникари се борят с пламъците, които са потушени до обяд. Ранените са 29 и са откарани в лечебните заведения в Шумен и Варна. Някои от тях са с 90% изгаряния по тялото. Загинатите са 7 души. На 12 декември 2016 година в памет на жертвите е разгласен Ден на народен печал.

Води се разследване за аргументите за злополуката, като за най-вероятна се приема човешка неточност. Водеща е тезата за превишена скорост на композицията при нахлуване в гарата, заради която влакът е дерайлирал.

.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР