Дадени са предписания на „Брикел“ в Гълъбово за справяне с

...
Дадени са предписания на „Брикел“ в Гълъбово за справяне с
Коментари Харесай

Сандов: Ако „Брикел“ не се справи с нивата на замърсяване, ще се наложи спиране на дейността

" Дадени са наставления на „ Брикел “ в Гълъбово за справяне с неорганизираните излъчвания и прахово замърсяване и в случай че те не бъдат изпълнени, ще бъде наложена насилствена мярка за прекъсване на активността на предприятието ", това съобщи пред публицисти вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в петък по време на визитата си в Стара Загора.

„ В момента това дружество не изгаря боклуци. Трябва да гори смесено наред с въглищата и биомаса – плява, като част от горивния развой. Но боклуци няма право да изгаря. Има наставления от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора за справяне с проблемите, свързани с неорганизираните излъчвания, които, в случай че не бъдат изпълнени, ще последват дейности както по отношение на „ Топлоелектрическа централа Марица 3 “ в Димитровград, който беше краткотрайно затворен. Аз всекидневно получавам фотоси с това по какъв начин пуши освен от комина “, сподели министър Борислав Сандов.

Вчера той направи опит да влезе за инспекция в централата, само че не беше позволен от защитата.

След идване на служители на реда и чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора беше формиран протокол за непозволеното възпрепятстване на надзорен орган и беше направена спомагателна инспекция, с открити нарушавания в нея.

Министърът на място съобщи, че предприятието работи в безспорен прорез със законите на България и по-конкретно в нарушаване на Закона за запазване на околната среда даже след завършилия планов ремонт.

Във връзка с решенията за ръководство на отпадъците на община Стара Загора министър Борислав Сандов заключи, че първо би трябвало да се стремим към ограничение на отпадъците и тяхното разделно събиране при източника.

След това към наново потребление на артикули и опаковки, преработване и компостиране на биологичната секта, с което се свежда до най-малко изхвърлянето им в депото.

Според него планът на общината за създаване на нова клетка за депониране може да се финансира от ПУДООС.

„ В Топлоелектрическа централа “Контурглобал Марица изток 3” ще бъдат изгорени пробно 50 тона битови боклуци. Операторът е подал заявление за това в Министерство на околната среда и водите и ще бъдат изгорени битови боклуци от Столичната община “, заяви в отговор на журналистически въпрос министър Сандов.

Целта е да се разбере дали горивната апаратура на централата може да работи по този метод.

“Не споделям, че тази централа се готви в бъдеще да гори отпадък вместо въглища. Но тя е една от двете американски централи, на които сега страната заплаща за нездравословните излъчвания.

Тези контракти изтичат до 2024 и 2026 година и централи като „ АЕS Гълъбово “ и „ Контурглобал Марица изток 3 “ към този момент търсят други възможности, с цел да понижат тези излъчвания във времето, когато ще би трябвало да ги заплащат сами “, изясни Борислав Сандов.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР