Dacia го описва като „изцяло нов”, но по-скоро тук важи

...
Dacia го описва като „изцяло нов”, но по-скоро тук важи
Коментари Харесай

Dacia Duster прави качествен нов скок

Dacia го разказва като „ напълно нов”, само че по-скоро тук важи поизтърканата фраза „ еволюция, а не революция”. От последната няма и потребност, тъй като не променяш формула, която ти е донесла над 2 млн. продажби. Но въпреки всичко този Duster е основан на същата платформа, която употребява и моделът, който замества. В реалност това е платформа, която е на към 18 години, само че която ме изуми. В дословния смисъл, тъй като имах чувството, че цялото окачване е променено, а отвън пътя този Duster е за знамение и приказ. Не съм по офроуд шофирането, а и SUV колите, които стават за такова неща, са прекомерно малко. Но Duster ме караше да се усмихвам в продължение на два дни, през които чаках с неспокойствие следващия офроуд сектор от маршрута, където ме обземаха тъмни пристрастености.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА ОТ СНИМКИ НА НОВИЯ DUSTER ПОД ЯРКОТО СЛЪНЦЕ В АТИНА

От 2004 година, когато за пръв път бе показана Dacia Logan, изминаха към този момент 14 години, през което време се промени (макар не изоснови) едно нещо: Dacia към този момент не предстои на присъщите за нас, българите, предразсъдъци. Моделите на компанията не стопират да се усъвършенстват и обновяват, а следващото доказателство виждам в лицето на Duster. В този модел се открива и българска диря, защото дизайнът му е дело на Емануил Клисаров. Запознанството ми с Duster III става по време на европейския тест драйв на модела в Атина.

Няма да укривам, че постоянно съм харесвал Duster, даже мога да кажа същото за Dacia, защото имах къса „ любовна” случка с първия Logan, който карах известно време като длъжностен автомобил преди години.

Не ме разбирайте неправилно, Duster има своите дефекти, само че при новото потомство те са обезвредени в огромна степен, интериорът е станал доста по-добър, външният дизайн също, а цената си остава на същите налични равнища.

Range Rover Velar се класира непосредствено за финала на най-престижния шампионат (тест драйв)

Коктейл празненство с Kia (джин) Stonic (тест драйв)

Mercedes GLC Coupe обезврежда биполярните отзиви (тест драйв)

Твоят персонален космос на борда на Peugeot 5008 (тест драйв)

В Duster няма пищност, разкош, към него не свети славна история, не е дело на немски производител. Duster притегля с други качества: солиден тип, изпитани в десетки милиони километри мотори, потвърдено 4х4 задвижване от Nissan, надеждност, опция за прилагане на данъчен заем (за някои модификации), развлечение отвън пътя и всичко това на познатата налична цена, като новият модел на процедура е поскъпнал с най-много 400 евро единствено в някои от версиите.

Отвън погледът притегля радиаторната решетка, която стига до фаровете, ситуирани в самите ъгли на автомобила, като по този начин се придава образна ширина. Duster се отличава с нов светлинен автограф, в това число LED дневни светлини, разграничени в три елементи. Впечатление откъм гърба вършат по-широките калници, само че най-характерната линия тук са стоповете (четири червени квадрата), които обаче съмнително наподобяват на Jeep Renegade. По-широките предна и задна защитни скари укрепват образното усещане, само че сигурно би могло да се мине и без подправените пластмасови вентилационни отвори зад предните колела. Новите алуминиеви релси на покрива удължават линията на челното стъкло, а новите 17-инчови джанти придават на автомобила по-атрактивно лъчение.

Далеч по-впечатляващ за мен е интериорът, като фокусът тук пада върху изцяло променената шофьорска позиция. Арматурното табло е напълно ново, като на централната подпора към този момент имаме приятните на досег и визия бутони, наподобяващи клавиши на пиано. Трите въртящи се регулатора за автоматизираната климатична система съответстват с трите аератора, ситуирано в горната част на арматурното табло. Челното стъкло е изнесено 100 мм по-напред и е по-вертикално ситуирано, което кара кабината да наподобява по-просторна.

Сред най-силните черти би трябвало да посочи новите седалки, на които, може и да ви се стори необичайно и неправдоподобно, се дължи в огромна степен новото чувство от возията на автомобила. Сега те са по-меки, по-комфортни и с по-добра опора от преди, шофьорската седалка е с подлакътник, а седалището е с 20 мм по-дълго.

Всичко това обаче бледнее на фона на тишината, която в този момент обгръща кабината на Duster. Това е реализирано посредством нарастване на шумопоглъщащите материали в кабината и двигателния отсек с 20 до 50%. Предните прозорци са с 0,35 мм по-дебели, а към вратите има толкоз доста уплътнение, че би трябвало да засилите вратата по-силно, с цел да се затвори компактно. Резултатът е, че бензиновият мотор съвсем не се чува в купето, нещо, което в действителност ме впечатли.

Новости под предния похлупак липсват. Дизелите са два (с 90 и 110 к.с.), бензиновите мотори също са два (115 и 125 к.с.). Едната версия е атмосферна, а другата е с наложително пълнене и размер 1,2 литра. Именно нея карах през втория ден от тест драйва, само че моето мнение е, че на Duster надалеч по-добре му пасва най-изпитаният мотор в гамата на Групата: 1,5 dCi 115. Точно с него се предлага и 6-степенната автоматизирана трансмисия с двоен съединител EDC, само че „ проблемът” е, че тази версия е единствено с предно предаване. Задвижване на четирите колела може да имате с мотори SCe 115, TCe 125 и dCi 110, само че последният единствено с 6-степенна механична трансмисия. Duster се предлага и със заводска LPG версия, само че миризмата на газ в никакъв случай не ми е допадала.
 Stop&Go;:, Просвет: 210 мм; размер на багажника; ъгъл на заход и отход от надлежно 30° и 33° за версията (4WD); размер на багажника: 478 литра (версията 2WD) и 467 литра (4WD); размер на резервоара: 50 л; цени: от 21 990 до 37 190. Stop&Go;: Просвет: 210 мм; размер на багажника; ъгъл на заход и отход от надлежно 30° и 33° за версията (4WD); размер на багажника: 478 литра (версията 2WD) и 467 литра (4WD); размер на резервоара: 50 л; цени: от 21 990 до 37 190.
Аз си държа на 260-те нютон метра на дизела, който, въпреки и с автоматик, сподели междинен разход от 5,7 л/100 км при стръмен и лакатушещ планински маршрут и няколко офроуд секции, където с сътрудника ми раздавахме доста газ.

Част от теста бе на особено квалифицирано офроуд трасе в мраморната кариера „ Дионисий” край Атина. Тук към този момент си пролича дългогодишната офроуд експертиза на Nissan. Версията: 1,2-литров TCe със 125 к.с., „ ръчка” и 4,4. Късата 1-ва предавка е предопределена точно за шофиране отвън пътя, а режимът LOCK разпределя въртящия миг по равно сред двете оси. Важното тук за проходимостта са просветът от 210 мм, както и ъгълът на заход и отход от надлежно 30° и 33°. Разбира се ще има хора, които ще кажат, че най-хубавите офроудъри би трябвало да са с раздатъчна кутия, понижаващи предавки и така нататък И това е по този начин, несъмнено, само че контрата е, че Duster няма претенциите да е най-хубавият офроудър, само че има претенциите да е доста добър отвън пътя. И те са с покритие.

Цените са разтегливо разбиране, само че Dacia Duster чупи визиите и тук. Най-богато оборудваният Duster (Prestige) може да е ваш против 30 992 лева без Данък добавена стойност (заводска N1 хомологация), против което получавате дизелов 4х4 модел със 110 к.с. и 6-степенна механична кутия. Автоматикът, както към този момент означих, не може да се поръча с 4х4. Най-евтиният дизелов автоматик пък коства 28 492 лева без Данък добавена стойност (N1), само че равнище на съоръжение Comfort и версия 4х2. Тези цени са нормални с SUV-B сегмента, само че против тях получавате Duster, който е в SUV-C сегмента. Тази характерност още веднъж прави Duster уникален, заради което евентуално е и третият най-продаван SUV-C модел на частни клиенти до септември 2017 година

Технически характерности:

Dacia Duster dCi 110 4x2 Auto

Размери

Дължина, мм: 4341

Широчина, мм: 1804

Височина, мм: 1693

Междуосие, мм: 2674

Собствено тегло, кг: 1304/1366

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен размер, куб. см: 1463

Макс. мощ, к.с. при об/мин: 110 при 4000

Макс. въртящ миг, Нм при об/мин: 260 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 171

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,9

Среден разход, л/100 км: 4,5

Вредни излъчвания СО2, г/км: 116

Базова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: 34 190

Базова цена, лева с Данък добавена стойност: 21 190 (за 1,6 SCe 115 4x2)

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

Още вести може да откриете на нашата Фейсбук страница ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР