Дъб, който според експертите е на 500 години, изгоря напълно

...
Дъб, който според експертите е на 500 години, изгоря напълно
Коментари Харесай

Вандали изгориха дъб на 500 години


Дъб, който съгласно специалистите е на 500 години, изгоря изцяло в сливенското село Самуилово. Според пожарната повода е човешка немарливост - хвърлен фас или запалени листа в хралупата на дървото. Дъбът е от предпазен тип.

Село Самуилово е известно с вековните дъбове и щъркеловите гнезда по тях. От 24 такива дървета обаче са останали единствено 7.

Кметът е получил сигнал за горящото дърво от гражданин в събота в 22:30 часа.

„ Човекът беше съумял до някаква степен да изгаси огъня с пожарогасител, само че пламъците са траяли в сърцевината на самото дърво “, изясни той.

Борбата за живота на дървото е траяла 16 часа, уточни комисар Владимир Демирев.

„ При нас сигналът е постъпил в 2:07 часа през нощта против неделя – 27 ноември, от телефон 112. Екип е дошъл на място и са почнали гасителни дейности през отворите и хралупите на дървото. Използвана е автомеханична стълба с концепцията да бъдат разрязани някои от клоните и да се проникне с вода по-сериозно вътре. Поради спецификата на самата стълба, която не е предопределена за такива дейности, дървото не е обхванато отвред. В светлата част на деня благодарение на кмета към този момент е обезпечена автовишка. Чрез разсичане на части от дървото водната бликам съумява да проникне надълбоко в него и огънят последователно е изгасен. Теренът по-късно е освободен “, уточни Демирев.

Дървото не е могло да бъде непокътнато, защото е доста остаряло и кухо вътре. В него е имало сухи листа и най-вероятно се е запалило от някой пренебрегнат фас.

Вековните дървета в Самуолово са оповестени за предпазени през 1969 година

От полицията споделят, че следствие няма да се прави, тъй като няма материални вреди.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР