Да знаете кога и колко да дадете бакшиш е едно

...
Да знаете кога и колко да дадете бакшиш е едно
Коментари Харесай

Колко бакшиш трябва да дадете в големите градове по света

Да знаете по кое време и какъв брой да дадете бакшиш е едно от най-сложните неща, които би трябвало да извършите като пасажер. Даването на прекомерно дребен бакшиш може да бъде обидно, а даването на прекомерно огромен бакшиш може да ви излезе доста скъпо. Но да знаете каква сума да оставите не е по никакъв начин елементарно, защото в натоварените заведения за хранене се разменят бързо, има езикови бариери и се постанова да пресмятате, когато сервитьорът ви следи. По-долу сме подготвили най-хубавото управление за предоставяне на бакшиши по света: общи правила, етикет и вътрешни препоръки за всеки град - от Лондон до Сидни и Токио.
Англия Лондон спокойна панорама към финансовия квартал, отразена в клм вода на Темза на фона на ясното небе.

 

Колко бакшиш в Лондон

Препоръчителен съвет: 10 до 15 %

За разлика от множеството градове по света, бакшишите в Лондон не се чакат и не са наложителни. Все отново общият съвет е да оставите сред 10 и 15 % от сметката, изключително когато се храните в ресторант с цялостно обслужване. Важното е постоянно да проверявате вярно касовата записка - някои заведения автоматизирано прибавят към сметката общоприетата такса за обслужване в размер на 12,5%, до момента в който други прибавят записка, че " обслужването не е включено " В кръчмите, питейните заведения или по-малко формалните заведения за хранене бакшишите не се чакат по същия метод, само че са целесъобразни. Ако няма опция за прибавяне на бакшиш към заплащането с карта, нормално има бурканче за бакшиши, в което можете да пуснете всички останали пари.

 

Колко бакшиш в Мадрид

Препоръчителен бакшиш: 5 до 10 %

В Мадрид не се чакат бакшиши. В предишното чиновниците в хотелиерството не са очаквали да получат нещо в допълнение. Тази просвета обаче наподобява се трансформира. " Даването на бакшиши последователно става все по-разпространено в испанската просвета, без подозрение ", споделя Давид Моралехо, началник на отдел " Съдържание " в Condé Nast Traveler Испания. " Все по-обичайно е да се дава бакшиш, в случай че обслужването е чудесно или екипът е изключително благ с клиента. Испанският клиент може да бъде доста придирчив във връзка с храната, тъй че не забравяйте да възнаградите сервитьорите, които оферират общително обслужване, ще бъдат оценени. " Таксата за обслужване рядко се включва в сметката, тъй че за множеството заведения за хранене е добра процедура да дадете сред 5 и 10 % от общата сметка - само че проверете дали тя към този момент не е добавена. Не е належащо да давате бакшиши в питейните заведения и елементарните заведения за тапас, само че постоянно е хубаво да се закръглят.

Колко бакшиш в Ню Йорк

Препоръчителен бакшиш: 20-25%

Жителите на Ню Йорк обичат да дават бакшиши. Това е значима част от живота тук - множеството чиновници в хотелиерството са претрупани и нископлатени, а фирмите постоянно употребяват бакшишите като обезпечен метод за субсидиране на заплатите на личния състав, което значи, че доста от тях разчитат на прилични бакшиши, с цел да си платят. Правилото е, че бакшишите би трябвало да са сред 20 и 25 %. В множеството заведения за хранене всичко под 20 % може да се смята за сребролюбие, като стандартът е към 22 %. В питейните заведения се предлага да се оставят от един до два $ на пиво според от цената. За камериерки, портиери, консиерж или услуги по поддръжката в хотелите, това зависи от услугата. Обикновено няколко $ в никакъв случай няма да ви се сторят непотребни (или повече, в случай че те се оправят с повече от необходимото). Използването на пари в брой може би бързо изчезва в огромните градове. Все отново постоянно е потребно да носите със себе си банкноти с дребен номинал, с цел да не се постанова да оставяте великански бакшиши посредством карта. Ако се затруднявате да определите цената, погледнете налога върху продажбите в сметката си - в Ню Йорк локалният налог е 8,8% и нормално се показва в чека, тъй че удвоете този налог и закръглете нагоре, с цел да получите обективен бакшиш.

Колко бакшиш в Пекин

Препоръчително е да не давате бакшиши

Даването на бакшиши не е огромна част от културата в Китай. В по-голямата част от страната то исторически се възприема като неучтивост - чака се услугата да бъде почтена за цена, избрана от работодателя, а не от клиента. Но защото Китай е толкоз обширна страна, разпоредбите могат да варират - изключително в по-големите градове, които са по-привикнали към туристите. Тъй като Пекин е огромен метрополис, обичаите в него се разграничават, тъй че бакшишите би трябвало да се вземат решение по-скоро за всеки обособен случай. Като цяло, в случай че смятате, че е допустима процедура да давате бакшиши, съветът е да го вършиме незабележимо и отвън погледа. В елитните заведения за хранене и хотели проверявайте сметката, защото е допустимо към този момент да е добавена такса за обслужване от 10-15%.

 

Колко бакшиш в Токио

Препоръчително е да не давате бакшиши

В Токио има напълно друга просвета на предоставяне на бакшиши от тази в множеството други столици. " Доброволното предоставяне на бакшиши не е признато в японската култура; по-важно е да покажете почитание към ресторанта, готвачите и личния състав ", споделя Токио Халфи, създател на публикации за пътувания и храна, който живее в града. " Поръчването на питиета от менюто е еднакво на бакшиш тук - избягвайте да питате за вода от чешмата. Стандартният метод е да се поръча най-малко по едно пиво на гост; в заведенията за хранене от по-висок клас можете да поискате съчетаване на ястия или да поръчате на бутилка за еквивалента на по-висок бакшиш. " Други неща, които би трябвало да избягвате, са закъснението за резервацията. " Според японските стандарти " в точния момент " значи да пристигнете 5 до 10 минути по-рано; това предотвратява нарушаването на хода на дегустационния курс омакасе ", поучава Токио Халфи. " Също по този начин не поставяйте телефона си непосредствено върху плота или масата и не правете фотоси или видеоклипове без разрешението на ресторанта, нито пък прекарвайте прекомерно дълго време в правене на фотоси или видеоклипове - всяко ядене е в най-хубавото си положение сега, в който се сервира, и се утежнява с времето, тъй че някои готвачи могат да се обидят на това. "

Колко бакшиш в Париж

Препоръчителен бакшиш: 5 до 10 %

За разлика от Ню Йорк, в Париж множеството чиновници в областта на хотелиерството получават заплата, осигуряваща живот, с осигуровки и отпуск, а 15-процентната такса за обслужване постоянно е включена в цената на прекарването в ресторант, бар или хотел. Въпреки това е добър етикет да покажете на сервитьора, че сте оценили обслужването му, с вежлив бакшиш. Рядко бихте оставили повече от 10 %, в случай че не сте били съществено впечатлени от обслужването - стандартът е сред 5 и 10 % от крайната сметка. В по-малките заведения като питейни заведения или бирарии нормално на щанда има бурканче за бакшиши, в което можете да оставите непотребни пари. Сервитьорите рядко виждат или виждат бакшиши посредством автомати за карти, тъй че постоянно е за предпочитане да имате няколко евро в наличност.

 

 Колко бакшиш в Рим

Препоръчителен бакшиш: 5 до 10 %

В Рим по принцип не се чака да се дават бакшиши. Чаените бакшиши са бонуси към заплатата. Това не значи, че не се правят оценка - част от работата е да се обезпечи чудесно обслужване, тъй че бакшишите са доста значими, с цел да се покаже на личния състав, че напъните им не са останали незабелязани. Хубав жест е да дадете сред 5 и 10 % от крайната сметка. Все отново проверете сметката - заведенията за хранене може към този момент да са добавили дребна такса за обслужване.

Колко бакшиш в Сидни

Препоръчителен бакшиш: 10 %

Колко бакшиш да дадете в Австралия е сложен въпрос. Обикновено множеството локални поданици не считат безусловно, че бакшишите са съществена част от културата на гостоприемството, защото заплатите са предопределени да покриват разноските за живот. Но в случай че обслужването е положително и храната или напитките са отлични, в Сидни стандартът би бил към 10 % от общата сметка - ненапълно сходно на културата на бакшишите в Лондон.

 

 Източник:

създател: СЛАВА
...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР