Да започнеш работа на столичното летище без препоръки е мисия

...
Да започнеш работа на столичното летище без препоръки е мисия
Коментари Харесай

След концесията на летище София: Какво става с държавния оператор

Да започнеш работа на столичното летище без рекомендации е задача невъзможна. Още от времето на социализма, с цел да се вредиш на работа там ти трябват връзки или партийна рекомендация. Това се резервира и след демократичните промени. А повода за големия интерес са високите заплати.

Основната цел на отдаването на концесия на летище " София " е да го трансформира в съвременно с европейски маниер, което да подсигурява растеж на пасажерите. С влизането на частен собственик се чака също да се затворят пробойните за приключване на средства, както и да спре да бъде хранилка за партийни елити и редови членове. През 2016 година на летището, които тогава взимаха приблизително по 1123 лева, откакто управлението нае частна компания с аргумента, че по този начин им излиза по-евтино. Именно на летището и желаеха преустановяване на процедурата.

Това не се случи и през днешния ден има определен концесионер – сдружението " Соф Кънект ", в което интернационалният фонд " Меридиам " държи 99% от акциите, а останалият 1% е на австрийската строителна компания " Щрабаг ", която през последната година остана съвсем единственият непознат участник, печелещ търгове за пътища. Техен сътрудник е " Летище Мюнхен ", което би трябвало да оказва помощ за ръководството на столичното летище.

Въпреки че договорът на концесионера с страната беше подписан през лятото на 2020 година той действително към момента не е влезнал в действие. След изборите беше подписан първия анекс, с който за първите 10 години поради коронакризата.

Очакванията бяха, че с влизането на концесионера на летището държавната компания " Летище София " ще престане да съществува. Но от оповестения концесионен контракт и настояването на КТ " Подкрепа " за подписване на още един анекс за опазване на работните места излиза наяве, че държавният оператор остава с част от чиновниците си. По информация на синдиката към стотина от 2400 души на работа все още в " Летище София " остават на работа в държавния оператор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР