Да ви запознаем с т.нар. гужери“ (фр. gougères) – пикантни

...
Да ви запознаем с т.нар. гужери“ (фр. gougères) – пикантни
Коментари Харесай

Тези въздушни топчици с кашкавал са перфектното мезенце за виното, ако успеете да се вредите от децата

Да ви срещнем с така наречен „ гужери “ (фр. gougères) – пикантни кифлички, приготвени с яйчен крем и ароматизирано сирене или кашкавал. Те са извънредно вкусно и като „ мезе “ за вино, и като закуска, а тяхното подготвяне по никакъв начин не е комплицирано! Първо – приготвя се фурната като се загрява до 220 С, а тавичката се застила с хартия за печене. Второ, загряват се 125 мл вода в тенджера, в която се разтварят 40 гр. масло, нарязано на кубчета и се прибавят 1/4 ч.л. сол и 1 щипка черен пипер. Трето, след завиране на сместа в нея се изсипват 70 гр брашно и тя се разбърква пламенно до нейното цялостно хомогенизиране, след което се остава да изстине настрани от огъня.

Четвърто, към охладената примес се прибавят поредно две яйца и следва бързо безредие с миксер, тъй че образувалите се бучки да се разбият и тестото да стане хомогенно. Пето, прибавят се 75 г настърган кашкавал или твърдо сирене (Грюер, сирене „ чедър “, „ Конте “, „ Ементал “) и тестото още веднъж се разбърква.
Шесто, посредством шприч, пош или просто с лъжица, от тестото се оформят дребни топчици. Седмо, топчиците се поръсват с 25 година настърган кашкавал или твърдо сирене (към които може да се добави и една връзка нарязан на ситно свеж лук). Осмо, по този начин квалифицираните топчици се слагат в тавата и тя се пъха във фурвата, където престоява 10 минути.

Девето, понижава се температурата на фурната до 190 С и печенето продължава още 25 минути, до момента в който топчиците придобият златисто-кафяв цвят.
Десето и последно, на 20-та минута от печенето топчиците се пробождат с изострен нож, с цел да излезе парата – по този начин „ гужерите “ добиват мечтаната хрупкавост. Сега може да бъдат заляти и с разнообразни типове сосове! Консумират се преди да са изстинали, „ полети “ наложително (за възрастните!) с чаша хубаво вино! А в този момент остана да ви кажем „ Наздраве! “.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР