Да, в известна степен. През целия период на климатичните промени

...
Да, в известна степен. През целия период на климатичните промени
Коментари Харесай

Трябва ли и дърветата да мигрират като птиците

Да, в известна степен.

През целия интервал на климатичните промени на Земята горите са се приспособили в синхрон с изискванията на околната среда. Но през днешния ден тези промени се случват прекомерно бързо, с цел да може растителността да реагира.

Затова дано поговорим малко за това –

Проектът Desired REgeneration through Assisted Migration (съкратено DREAM, от англ. ез. – фантазия или сън) има за цел да опази горите, като форсира процеса на тяхното систематизиране до скорост, която дава отговор на тази на околната среда, посредством асистирана миграция. Температурата е единствено един от няколкото фактора, които могат да повлияят на гората да се махне; измежду другите фактори са появяването на вредители и ветровете.

„ Основната опасност, която съставлява изменението на климата, е, че дървесните типове и популациите в границите на типовете са се приспособили в продължение на епохи към климатичните условия там, където съществуват “, споделя екипът на DREAM. „ Тъй като темповете на изменение на климата се форсират и надвишават историческите междинни стойности, тези климатични ниши се изместват към полюсите (по-на север в Северното полукълбо) и нагоре по ската в планинските региони. При това състояние популациите на дърветата от ден на ден попадат в неподходящи климатични условия, а темпът им на естествена миграция посредством разпространяване на семена значително не е в положение да бъде в крайник с тези промени. “

Измислянето на способи за изпреварване на климатичните промени обаче не е елементарно, защото отдалечаването от един проблем може да сложи гората на пътя на различен. Чрез проучване на метода, по който другите типове реагират на географските си премествания, екипът се надява също по този начин да дефинира кои типове и популации биха могли да се показват добре, когато климатът продължи да се трансформира, както и да създаде „ сюжети “, които да оказват помощ да се засадят горите на бъдещето, през днешния ден.

С интернационална мрежа от обекти, които са в придвижване, екипът на DREAM към този момент разполага с години данни и няколко бъдещи обекта, които са в развой на подготовка. Успоредно със засаждането те имат за цел да проведат опити, с цел да дефинират какъв брой гъвкави са избрани типове към рискови горещини и суша, като посочат по какъв начин горите и съответни типове могат да реагират на рискови условия.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР