Да, трябва да имаме зелена енергия, която да е независима,

...
Да, трябва да имаме зелена енергия, която да е независима,
Коментари Харесай

Василев: Трябва да имаме независима зелена енергия, но на цена, поносима за гражданите

Да, би трябвало да имаме зелена сила, която да е самостоятелна, само че би трябвало извънредно деликатно да се огледа на структурата на енергийната система, да се подсигурим, че имаме задоволително базов товар. И да знаем, че имаме устойчива сила на цена, търпима за жителите. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев във видеообръщение по време на конференцията - " Зелената договорка - нововъведения, вложения и обективен преход ", оповестяват от businessnovinite.bg.

Василев акцентира, че е извънредно значимо да произвеждаме сила от лични запаси. Според него да се гледа на зелената договорка като идеология, е извънредно неверно.
" Ако приказваме за слънчева и вятърна сила, то тя не може да се употребява за базов товар. Съответно, когато ни би трябвало електрическа енергия вечерта през зимата ние би трябвало да имаме метод, създадената зелена сила, създадена в различен миг, да бъде непокътната и употребена, когато ни би трябвало. Или би трябвало да имаме задоволително базов товар, който би трябвало да поеме този зимен пик в потреблението ", изясни той.

По думите му разноските за произвеждане на сила от слънце и вятър са спаднали трагично, само че към тези разноски би трябвало да се включат и тези за предпазване на тази сила.
" Трябва да се усъвършенства доста свързаността сред системите на другите страни. Само по този начин може да се употребява силата където и когато е нужна. Няма политиката да води енергийната тактика на страната, а тя ще бъде водена от стопанската система и физиката - какво е допустимо да се случи и какво е стопански рационално ", добави той. " Преходът от въглища към газ щеше да е доста безценен "

" Изключително значимо е в този зелен преход да продължим да произвеждаме сила по този начин. Слава Богу не се случи концепцията, както се обсъждаше, да минем от въглища към природен газ и оттова към зелена сила. Това би направило две големи неточности - щяхме да платим два пъти за енергийния преход. Един път от въглища към природен газ и след това към зелена сила. Второто е, че това би ни сложило в директна взаимозависимост от вносни енергоизточници, без значение от кое място ги доставяме. Така че е извънредно значимо този преход към по-зелена енергийна система да стане по-внимателно, последователно и да резервира независимостта на енергоизточниците ", сподели Василев.
" В България има доста мощно изразен капацитет за слънчева сила. Той ще ни оказва помощ да решим казуса с производството на електрическа енергия от въглища. Просто през зимата слънцето не създава толкоз сила и тогава ни трябват въглищните централи. Ако погледнем Плана за възобновяване ние понижаваме използването на въглищните централи, само че резервираме цялостния потенциал, с цел да ги използваме тогава, когато са ни най-необходими. По същата причина имаме ПАВЕЦ " Чаира ", която пък ни разрешава да складираме силата и да я използваме, когато ни потрябва ", сподели още Василев. Той акцентира, че в самия План за възобновяване е заложен извънредно огромен комплекс от акумулатори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР