Да тръгнеш с малки деца на море понякога може да

...
Да тръгнеш с малки деца на море понякога може да
Коментари Харесай

С деца на море: Наръчник за оцеляване

Да тръгнеш с дребни деца на море от време на време може да е същинско предизвикателство. DarikNews.bg приготви няколко съвета за организацията, багажа и всичко, касаещо това премеждие.

Предполагаме, че почивката е запланувана от дълго време, а мястото – конкретизирано и резервирано. Често това са " тествани " персонално или от другари места, без непотребни опасности, като мощна музика наоколо, хотел, зает от шумни млади компании, каравана или бунгало, над които няма сянка, прекомерно отдалечено от плажа място. В избора на място за отдих с наследниците е добре да предвидите и храната – дали ще е all inclusive, дали ще има включени закуска, обяд и вечеря в избрани часове, или ще я приготвяте сами, не пропускайте да помислите върху тази немалка детайлност.

През седмицата, в която ще пътувате, евентуално ще ви хрумват редица хрумвания за това какво Ви е нужно, с цел да ви е по-удобно на мястото, на което ще почивате – било то палатки, чаршафи, посуда, повече облекла, обувки за морски таралежи, количка и така нататък Запишете си всичко това на лист и го дръжте на видно място, с цел да могат да го попълнят и останалите.

Направете си лист и с нещата, нужни ви от аптеката – слънцезащитен крем, препарат срещу инсекти, лекарствени средства за помощ при стомашно-чревни неразположения и всичко, което кардинално носите на път.

В багажа си не забравяйте спомагателна хавлия за децата, занимателни предмети за плажа и водата, задоволително облекла, в случай че не желаете да перете, шиете или купувате.

Някои родители заобикалят да пътуват незабавно след имунизация. А шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев поучава бебета под 13-месечна възраст, които не са ваксинирани за морбили, да не се водят на курорти в прилежащи страни. Имайте го поради, когато планувате почивката.

Погледнете прогнозата за времето на мястото, на което отивате и подгответе облекла за съответния климат. Както мъдрите баби поучават, не тръгвайте " лятно време без абичка, зимно време без торбичка ".

Ако на децата им прилошава в транспортно средство, подгответе ги със съответния медикамент преди да тръгнете. Повечето родители евентуално имат изпитан боеприпас от цярове.

Предвидете дългия път и неуместната позиция, която децата ви ще би трябвало да изтърпят и вземете в ръчен багаж играчки, книжки, възглавнички, одеялца и всичко, което би облекчило техния, надлежно и вашия дискомфорт. Честа процедура на родителите, които сами дефинират по кое време да тръгнат, а не зависят от публичен превоз, е да пътуват по време, в което дребните са привикнали да заспиват, с вярата половината път да изкарат в сън.

Когато към този момент сте стигнали живи, здрави и изтощени на мястото, децата ще са нетърпеливи да видят морето. Затова е добре багажът ви да е опакован комфортно, с цел да можете да отделите по-малко време в разпределянето му преди плаж. А там – знаете, децата постоянно би трябвало да са под погледа на възрастен. Добра концепция е, както вършат на Октоберфест в Мюнхен да вземем за пример, да запишете на ръката на детето телефонния номер на родителя.

И въпреки всичко съвсем всеки втори има история по какъв начин е губил детето си от взор за известно време. Не се паникьосвайте и отчайвайте незабавно, а помислете към кого можете да се обърнете бързо за помощ, какво би привлякло вниманието на детето ви и разпределете по един търсещ във всяка посока. Добре е някой да остане на мястото, на което сте били в началото, при положение, че детето реши да се върне там. И не забравяйте другите деца, до момента в който търсите изгубеното.

Ако децата са по-големи, както ги учите за цветовете на светофара, по този начин може да им обясните и за цветовете на флага – по кое време морето е безвредно и по кое време не. Също може да ги научите да разпознават служители на реда и спасители.

Предполага се, че всички знаят рекомендацията на морето да не се пие вода от чешмата и да се заобикалят приготвени в заведение таратори и айрани. На плажа пък може да си носите храна, в случай че няма наоколо от кое място да купите.

За вечерните разходки също е добре да имате прелиминарен проект – дали детето ще заспи на открито, по какъв начин ще го върнете до мястото за нощувка и така нататък

Информирайте се също къде са най-близките полицейско ръководство и медицински център. Ако сте в друга страна, е добре да разполагате с контакти на българското посолство или консулство.

Всеизвестно е, че с деца не всичко може да се планува, само че колкото по-спокойно планувате нещата, толкоз по-вероятно е да си изкарате добре. Пожелаваме ви безпроблемна и пълноценна фамилна отмора!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР