Да те сложат зад решетките е фасулска работа, ако човекът

...
Коментари Харесай

Франция се притеснява как да се справи с освободените терористи

" Да те сложат зад решетките е фасулска работа, в случай че индивидът е бил подготвен да почине ", споделя Юсеф, който е бил затворен за джихадизъм. " Десет години в пандиза? Това е в името на Аллах. Ще науча Корана и ще изляза още по-силен. " Юсеф (не е същинското му име) е провел този диалог с Юго Мишерон - откривател, провеждащ изследване за джихидизма във Франция. Докато книгата бъде оповестена предходната година, Юсеф е излежал присъдата си и е бил освободен.

Франция се бори с непознато предизвикателство: по какъв начин да се оправи с тези, които са пуснати, откакто са били в пандиза за закононарушения, свързани с тероризма. От 500 арестувани сега 58 ще бъдат освободени тази година, а общо 100 до 2023 година Повечето са наказани за присъединение към джихадистки групи в Сирия и Ирак или за спомагането на други да го създадат. Често те са били осъждани едвам на 5-6 години. Много по-строги присъди, в това число наказание до живот, бяха постановени предишния декември на участници в терористичните офанзиви в Париж през 2015 година
Нов законопроект против тероризма
Миналата година Жан-Франсоа Рикар, основният антитерористичен прокурор, съобщи пред Народното събрание, че " действително се опасява " какво ще се случи с " десетките хора, които ще изоставен пандиза и са доста рискови ". Сегашният закон разрешава такива пандизчии след оценка на риска да бъдат поставяни под наблюдаване и тяхното придвижване да бъде лимитирано за една година след освобождението им. Нов законопроект за битка с тероризма, който уголемява ограниченията, признати през 2017 година, с цел да прекратят изключителното състояние, ще усили периода до две години. Той ще разреши на съда да задължи освободените пандизчии да се записват в пробационни служби и други органи, както и да вземат участие в образователни стратегии, да работят или да получават психическа поддръжка в период до 5 години.

Миналата година Конституционният съвет на Франция отхвърли предходна версия на някой от тези ограничения с мотив, че нарушават съществени човешки свободи, и подреди на законодателите да преразгледат закона. В момента ревизирана версия се преразглежда в Народното събрание. Въпреки това критиците се тормозят за смесените доказателства за рецидив при освободени джихадисти. Белгийско изследване, представено от Марк Хекър в отчет за Френския институт за интернационалните връзки, твърди, че единствено 2% от 557 наказани джихадисти сред 1990 година и 2019 година са направили наново закононарушение.

Във Франция обаче от 137 души, получили присъди по каузи, свързани с джихадизъм сред 2004 година и 2017 година, най-малко 22 са направили наново закононарушение, са отпътували на джихад, са пробвали да убият надзорник в пандиза или са нарушили закона против оправдаване на тероризма. Един от тези освободени - Шериф Куаши, се е възползвал от свободата си и е оказал помощ за убиването на 12 души през 2015 година в " Шарли Ебдо " - списанието, разгласило карикатури, осмиващи пророка Мохамед.
Въоръжаване с спомагателни ограничения
Франция се въоръжава с спомагателни ограничения, в това число законови пълномощия, с цел да се бори с тероризма. От 2017 година насам е привлякла спомагателни 1900 разузнавачи и е нараснала техния бюджет. Създаден е и нов пост за народен антитерористичен и разследващ координатор. Общо 36 офанзиви са били предотвратени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР