Да следим прогнозата за времето и да не излизаме навън

...
Да следим прогнозата за времето и да не излизаме навън
Коментари Харесай

Когато пак гърми – как да се предпазим от мълнии?

Да следим прогнозата за времето и да не излизаме на открито при заплаха от стихии и гръмотевици. Ако въпреки всичко бурята ни застигне на открито и не можем бързо да се скрием в някоя постройка, да стоим надалеч от дървета и открити площи, както и да махнем всичко железно и електронно от себе си. Това са част от препоръките, които дадоха от Българския червен кръст поради множеството въпроси за това по какъв начин да реагираме при гръмотевични стихии и мълнии. Повод за питанията даде страховитата стихия в София във вторник, когато мълнии лишиха живота на трима млади мъже, написа Сега.

„ Съвременните средства за информация дават много точна визия и прогноза къде, по кое време и по какъв начин биха могли да се случат такива феномени. Затова поучавам да следим прогнозата за времето – дали по телевизия или по уеб сайтове. Прогнозите са доста достоверни последните години. Ако има такива рискове – да вземем за пример код жълто, да заобикаляме да излизаме на открито през този интервал “, посъветва шефът на Планинската избавителна работа на БЧК Емил Нешев. Ако въпреки всичко се окажем на открито, то да създадем всичко допустимо да се приютим в постройка или кола.

Нешев уточни, че оставането на открито е много рисково, като изключително рискови са откритите площи, заставането под самотни дървета и в гора. Ако сме в гора, има значение дали сме на терен, или сме в безвредна зона. След края на бурята е добре да изчакаме още най-малко 30 минути преди да излезем на открито – един заряд на гръмотевицата може да се движи до 10 км, тъй че даже да е предходна бурята, той може да ни застигне “, уточни Нешев. По думите му е доста значимо и да се отървем от всичко железно или електронно по себе си, което би могло да притегля електрически заряди. Ако сме навън, по добре е да застанем клекнали към земята, само че ръцете да не опират земята. Може да запушим ушите си и да останем с отворена уста, предложи още той.

Нешев изрази вяра и у нас да използван похвата на Гърция, която изпраща посредством кабелните оператори предупредителни известия към всички, намиращи се в рискова зона, да подхващат нужните ограничения.

Първа помощ

Ако се окажем покрай ударени от гръмотевица хора първа помощ би трябвало да окажем на първо време на тези, които нямат витални индикатори, тъй като при тях колкото по-бързо се възвърне пулсът, толкоз по-голям късмет имат за оцеляване, посъветва доктор Едмонд Йорданов от Планинската избавителна работа. „ Ако човек е несъответстващ, само че има пулс и дишане, значи ще се оправи. Ако няма пулс, тогава би трябвало да използван сърдечен масаж и обдишване. Ако успеем да възстановим сърдечната периодичност и усетим пулс, следва да продължим с обдишването до поява на непринудено дишане, което може да се възвърне от 30 минути до 2 часа “, уточни той.

По думите му в постройките без гръмоотводи има заплаха от удари на мълнии, само че тя е много по-малка в тези здания, които имат електрическа апаратура и водопроводна мрежа. „ Тъй като електрическият ток се движи по най-малкото противодействие и минава оттова, в случай че постройката няма гръмоотвод и ел апаратура и тръбопровод, тя е надалеч по-опасна “, акцентира Йорданов.

80% от постройките нямат отбрана против мълнии

В София над 80% от постройките нямат отбрана против мълнии, изключително старите блокове и кооперации. Абсурдното е, че те са имали такава при градежа, само че всеобщо при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани. За това сигнализира инж. Христомир Иванов, представен от БНР.

„ Ако една гръмотевица падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете изумени е доста огромна. Но хората това не го знаят. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското противодействие “, разясни експертът. Затова гръмоотводът на съседа не прави работа за обща отбрана.

Уредбата за мълниезащита е наложителна и следена при новото строителство и въвеждането на постройките в употреба, уточни Христомир Иванов.

18 000 – 19 000 мълнии са паднали над България и Южна Румъния по време на бурята през вчерашния ден, като две трети от тях са в страната, заяви в предаването „ Преди всички “ Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В света езерото Маракайбо във Венецуела е най-наелектризираното място на земята. Точката, в която река Кататумбо се влива в езерото, може да бъде ударена от гръмотевица до 28 пъти в минута, сочи статистиката.

За панелен блок мълниезащитата излиза по 40 лв. на жилище

„ За панелен блок с примерно 3 входа цената на общоприета мълниезащитна система коства към 2600 лева или по 700-800 лева на вход. Нормално е да се направи за цялата постройка и по този начин е по-ефективно, само че практиката демонстрира, че хората мъчно се сплотяват, за нещо общо. Живущите в единия вход желаят, а в другия – не. Не е елементарно да се реализира единодушие “, сподели инж. Валентин Тарльовски, специалист по мълниезащита. Сметката демонстрира още, че във въпросните 3 входа на панелката от по 8 етажа има най-малко 69 жилището и излиза, че на всяко жилище се паднат по към 40 лв..

Според инж. Тарльовски гръмоотводите на блока покриват и част от прилежащите площи, да вземем за пример паркинга на колите. Той напомни, че на жилищните здания мълниезащитата би трябвало да се ревизира на всеки две години, като за задачата има специфични лаборатории, които го вършат. „ Те замерват параметрите на системата и дават рекомендации, дали би трябвало да се направи нещо, за може тя да извършва функционалността си и да ни мази от мълнии. За учебните заведения и детските градини такива инспекции би трябвало да се вършат всяка година “, добави Тарльовски.

По думите му на инсталацията може да се инсталират и броячи на мълнии, които регистрират дали в гръмоотвода е попаднала мълния. Цената им е няколкостотин лв..

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР