Да си сам, не означава да си самотен. Да си

...
Да си сам, не означава да си самотен. Да си
Коментари Харесай

Най-страшното не е самотата, а връзката с бездушен човек

Да си самичък, не значи да си уединен. Да си уединен, не значи да си самичък.

Най-страшната самотност е самотата измежду другите.

Не се усеща уединен оня, който е в естетика със себе си и не се опасява да остане уединено с мислите си, с възприятията си.

Някои хора избират връзка с човек, който не е сродната им душа, единствено тъй като се опасяват от самотата.

Превърнете самотата в собствен другар. В самотата можете да се вслушате в шепота на сърцето си, може да опознаете себе си,, може да се приближите към себе си и да израснете духовно, научавайки своите житейски уроци.

Връзката с човек, който не ви подхожда, който няма душа, е доста по-пагубно от самотата.

Човекът до вас ви трансформира, той ви въздейства – умишлено или не. Няма по какъв начин да не се променяте, когато споделяте живота си с някого.

Когато прекарвате времето си с несъответствуващ човек, когато споделяте живота с някого, който не е нищо друго с изключение на една празна душа – тогава същински можете да се страхувате, че ще загубите и себе си.

С човек, лишен от сензитивност, емпатия и душа, можете да поддържате връзка единствено незадълбочено. Няма по какъв начин с него да съпреживявате, да споделяте страсти, прекарвания. С подобен човек няма по какъв начин да се обогатявате и да израствате духовно.

Празните духом хора крадат от непознатите страсти и прекарвания. Те са изкусни манипулатори. Те не умея да породят страсти, да основат нещо съзидателно и значимо, те се пробват да имитират непознатото благополучие и да го присвоят.

Тези хора се люшкат в двете крайности – могат да ви задушат от обич, или да потънат в цялостно равнодушие, до момента в който се питате в неразбиране какво става. Това е по този начин, тъй като те самите са прочувствено незрели, а и тъй като са цялостни егоисти. Ако имат потребност от обич и внимание, ще ги изискат непременно, като на собствен ред ще отвърнат със същото. Ще ви заблудят, че сте същински значими за тях. Но… единствено до момента в който не задоволят своята нужда. След това внезапно могат да охладнеят в отношението си към вас и да ви оставят в неразбиране – какво става, аз ли направих нещо, наскърбих ли го, за какво се държи така… Тези отлични манипулатори разчитат на вашата съвест, вашата отговорност и вашето пробудено възприятие за виновност.

Не се поддавайте.

По-добре е да сте сами, в сравнение с да се забъркате с сходен човек, който освен ще влезе в ролята на енергиен върколак, само че и ще ви накара да се усъмните в себе си, в личната си честност и ценностна система.

Най-страшното е точно връзката с подобен човек – без душа и без дълбочина – а не самотата.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР