Да си родител не е лесно. Дори и да искате

...
Да си родител не е лесно. Дори и да искате
Коментари Харесай

Да отгледаш деца не означава просто да ги създадеш, а да им дадеш свободата да изградят себе си

Да си родител не е елементарно. Дори и да желаете да намерите пътя, който децата ви да извървят, би трябвало да ги оставите сами да го сторят, с цел да могат да се трансфорат в независими персони.

Да отглеждаш деца не значи да създаваш свои умалени сходства. Все отново, не приказваме за машини без свое лично мнение и стремежи.

Ако тръгнете в тази тенденция и попречите на независимото развиване на децата си, ще ги ограничите. Рано или късно, следствията няма да закъснеят.

Ако ги научите какво да мислят, по какъв начин да живеят и по какъв начин да имат вяра на всичко, без да задават въпроси, ще извършите невероятно потреблението на едно от най-ценните качества, които в миналото могат да имат: тяхната самонадеяност.

Притчата за суфитския преподавател

Един суфистки преподавател постоянно разказвал една и съща алегория в края на всеки собствен урок, само че учениците му не постоянно разбирали нейното значение.

„ Учителю “, един път извикал един от учениците му с провокационен звук. „ Винаги ни разказвате истории, само че в никакъв случай не ни обяснявате какво значат те “.

„ Съжалявам “, извинил се учителят, „ само че разреши ми да се реваширам за грешката си като ти дам една вкусна праскова “.

„ Благодаря ти, учителю “.

„ Но аз желая да ви благодаря по един в действителност заслужен метод. Ще ми позволите ли да обеля прасковата вместо вас? “

„ Да, благодаря ти доста “, споделил ученикът, сюрпризиран и поласкан от благото предлагането на учителя си.

„ И защото към този момент държа нож в ръката си, би ли желал да я разрежа вместо теб, с цел да ти е по-комфортно като я ядеш? “

„ С наслаждение, само че не бил желал да спекулирам с щедростта си, учителю “.

„ Не е корист, щом ти го предлагам самичък. Просто желая да ти угодя колкото се може повече. Позволи ми да я сдъвча вместо теб преди да ти я дам “.

„ Не, учителю, не желая да правиш това! “ изревал ученикът, сюрпризиран неприятно.

Учителят се спрял, усмихнал се и споделил „ Ако изяснявам смисъла на всяка една от историите си на своите възпитаници, би било еднакво на това, да им дам сдъвкана праскова “.

Вие сте героят на вашият личен живот

Свободата на волята при децата значи, че каквото и да изберат, ще бъдат героите на своите лични животи, тъй като по този начин би трябвало да бъде.

Дори и да са дребни, няма причина да им давате „ сдъвкани плодове “. Грешките, недоразуменията и свободата да избират би трябвало да са част от техния живот още от ранна възраст.

Сега е точното време да ги научите на добродеяния, с цел да схванат по какъв начин да управляват страстите си, да се учат от всичко, което вършат и да се разберат по какъв начин да се изправят, откакто паднат.

Въпреки това, доста родители желаят да бъдат героите в животите на децата си. Те им споделят по какъв начин да мислят, работят и избират.

Ситуациите на предизвикателство ще бъдат от изгода даже за най-малките деца. То ще им помогне да вземат решения, да отразяват и изследват това, което се случва.

Те ще стартират да имат вяра в своите лични качества и единствено тогава ще могат да се усещат сигурни, като се изправят против най-големите си страхове.

Да учиш не значи да създаваш, а да разрешаваш

Да учиш някого не значи да създаваш, а да разрешаваш на децата си да следват личния си път.  Помислете си по какъв начин, в случай че това не се случи, би могло да сътвори дълготрайни последици.

Нека да кажем да вземем за пример, че юношите, които отиват в лицей нямат никаква мотивация, тъй като родителите им са ги предиздвикали да изберат това съответно образователно заведение.

Защо не позволите на децата си да полетят? Защо не им позволите да следват желанията си?  Може би това е плод на страховете и несигурността на родителите.

Но времето тече за тези деца, защото те го пропиляват в неща, от което не са заинтригувани.

Ето за какво е значимо да окрилете мислите на най-малките , да насърчавате положителната преценка и постоянно да избягвате подправените отговори.

Как да го постигнете?

  • Накарайте децата си да правят домакинска работа , която не им предизвиква прекалено много отмалялост и безпокойствие. По този метод ще разберете, че са способени и способни.
  • Оставете ги да работят сами, предлагайки им персонално пространство , в което ще се усещат по този начин, все едно имат контрола сами да намират отговори на въпросите си.
  • Винаги ги подкрепяйте , само че без да им казвате какво да вършат. Уверете се, че осъзнават обстоятелството, че могат да разчитат на вашата поддръжка.

Нормално е да желаете да отглеждате децата си по метода, по който сте били отглеждани и вие самите. Все отново, би трябвало да си отваряте очите, с цел да не позволяват те същите неточности , които са ви повлияли.

Винаги помнете, че да учиш не значи да създаваш, а да разрешаваш даже на най-малките да повярват в себе си , с цел да могат да заблестят.

Инфо: https://zdraveikrasota.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР