Да си припомним оня виц, в който грузинец излиза от

...
Да си припомним оня виц, в който грузинец излиза от
Коментари Харесай

Саламена завеса замести Желязната

Да си напомним оня анекдот, в който грузинец излиза от московски ресторант и, с цел да се изфука, какъв брой е богат, споделя на гардеробиера: На ти 100 рубли, а палтото задръж! Та и ние, източноевропейците, сме такива едни горди планинци.

Само че опашките ни са подвити. И имаме намерение да молим Брюксел за правдивост. Което не е доста мъдро. За да е допустима тази потребителска дискриминация в границите на единния европейски пазар, това значи, че работи картел. Че членовете му се договарят, по какъв начин да извлекат повече облага от второсортните жители на Съюза. Логиката е елементарна: в случай че нямаше скрит план на огромните вериги, някой щеше да внася от по-качествения и по-евтин вид на същите артикули. Това не се следи. Значи? Значи пазарът не е свободен.

Защо в Западна Европа същите артикули, със същото наименование и производител са по-качествени и с по-нисък % нездравословни съставки (от рода на фруктоза и аспартам вместо захар, тлъстини, овкусители, оцветители, ароматизатори и консерванти, вместо месо в колбасите)? Защо ни зареждат с мумифицирани плодове, с ябълки, които биха надживели тялото на Тутанкамон? Първо, тъй като там комерсиалните вериги са доста и съществува конкуренция. А тук пред очите ни за към 15 години западноевропейски вериги супермаркети взеха клиентите на десетки хиляди фамилни магазинчета и изтласкаха българските вериги. В резултат към 3 огромни концерна застанаха на пътя сред производителя и потребителя в България. И диктуват на пазара и цени, и качество. Така по-дребните нашенски търговци са принудени да играят съгласно техните правила. И, второ, тъй като в Западна Европа има необявена, само че нескриваема политика на фаворизиране на експанзията на личните компании на Изток.

На какъв брой български вериги супермаркети сте попадал, читателю, в Германия или Франция? Поне домати от BG да сте виждали? Вие сте очевидец, по какъв начин на инат на теорията на гравитацията, стоките в единния пазар текат по нанагорнището. България има естествено преимущество в хранително-вкусовия бранш, само че съвсем не изнася приключени артикули. Обратно - внася 80 на 100 от храните, които яде. Ако се съблюдаваха разпоредбите, за 10 години еврочленство, агросекторът все щеше да натрупа задоволително технологии, капитали, опит, с цел да отвоюва най-малко вътрешния пазар.

Мерките против картелите са разказани в Закона за защита на конкуренцията: Глоби, отговорности за етикетиране, лишаване на лицензи, каузи против западни производители на храни. А без тях описаната комбина не би била допустима. Има и български съд, и Комисариат по конкуренцията, и Европейски съд в Хага. В нормите не се планува жалене до арменския поп. Брюксел, също като Москва, не има вяра на сълзи. Там огромните играчи имат стотици регистрирани лобисти. Източна Европа пък има на своя страна буквата на закона. И би трябвало да я употребява.

Но управниците, освен нашите, избират да не го вършат. Вместо това ползват няколко обикновени хватки. Да ги изброим. Първо, изясни, че мултинационалите тактично приспособяват храните към районните (разбирай, ниски и вредни) усети. Второ, създай продължителна процедура. От предходната година държавните управления освен на България, а на страните от Вишеградската четворка се занимават с химико-биологически инспекции на едни и същи артикули, продавани отвъд и тук. Сякаш на етикетите разликите не са написани черно на бяло. Трето, дай доводи на отговорните. Щом тестванията не са открили вредност на храните, значи туземците няма да легнат незабавно в токсикологията. Какво толкоз желаят?

Ами ето какво. Преди месец уеб сайтът Медиапул разгласява репортаж на Би Би Си от немското градче Алтенберг. В супермаркета не се чува немска тирада. Пълно е с чехи, пристигнали с коли от околните градчета. Пълнят багажниците с всичко - риба, месо, салами, сирена. „ -Я пробвайте да намерите кренвирши с 87 на 100 месо в Чехия! ", разясняват хората пред журналиста. И сочат идентични консерви с риба Тон, които оттук костват 1 евро, а отвъд новата Саламена завеса - 1.50 евро. И настояват, че такива разходки вършат три пъти в месеца.

Колко необичайно, тези второсортни европейци не вървят полуголи, нямат самоубийствено увлечение към палмово масло и не са подготвени да заплащат по-скъпо за него.

Да, за малко щях да пропусна четвъртото! Ако гореуказаните похвати не сработят, упрекна #Кой и Путин, несъмнено! Няма по какъв начин да не подейства!

Автор: Чавдар Найденов, Барикада.орг

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР