Да си под стрес е супер. Това ни прави по-бързи,

...
Да си под стрес е супер. Това ни прави по-бързи,
Коментари Харесай

Едно просто нещо, което да направиш, ако си подложен на тотален стрес

Да си под стрес е супер. Това ни прави по-бързи, по-силни, по-устойчиви и мозъците ни работят на по-бързи обороти и по-гъвкаво. Затова хората постоянно се слагат в стресиращи обстановки на работното място или практикуват рискови спортове.

Проблемът е, че когато излезе отвън надзор, стресът може да ни замрази и да ни направи неспособни да мислим: нещо познато на тези, които би трябвало да приказват пред доста хора или на студентите по време на изпит.

Стресът се е развил, тъй като ни е дал еволюционно преимущество.

За ранните хора, които е трябвало да се оправят с хищници от всички страни, храната е била нищожна, а заболяванията – постоянно срещани. С разбирането какво се случва с телата ни и за какво, ние можем да се научим да направляваме положението на стрес и да го използваме в наше преимущество.

Тялото ти по време на стрес

Когато се чувстваш уплашен, това е сигнал, че тялото ти влиза в режим на неотложност. Натиснат е „ турбо “ бутонът, моторът на тялото ти изревава във високи обороти и ти се превръщаш в суперчовек.

Това значи, че ставаш ултра внимателен, кадърен на бърза реакция, можеш бързо да извикваш мемоари и да запомняш всеки аспект на това, което виждаш, чуваш или усещаш. Става дума за това увеличено внимание към детайлите, което ни кара да се усещаме като че ли времето е спряло по време на автомобилна злополука да вземем за пример.

Вътре в тялото се задейства сложна реакция на хормони с освобождението на хормон, наименуван CRH (хормон, освобождаващ кортикотропин), от дребна част на мозъка, известна като хипоталамус.

От това следва учестено дишане, увеличение на кръвното налягане и сърдечния темп, с цел да може да се изпомпва повече кръв и О2 по-ефективно в тялото.

Същевременно черният дроб стартира да разгражда повече гликоген, високоенергийна субстанция, по сходство на нишестето в растенията. Гликоген се създава в телата ни посредством съчетание на глюкозни (захар) молекули, чието разграждане създава глюкозата, от която телата ни добиват сила.

Кръвта се реалокира от други елементи на тялото към мускулите, което води до увеличена мощ и устойчивост. Имунната система също сменя предавката и кръвта се приготвя да се съсирва – при положение, че бъдеш ранен.
Мозъкът стартира да работи по-добре, подхранван от глюкозата и кислорода, които тялото ти изпомпва.

А прегарянето (бърнаут)?

Като всеки мощен мотор под стрес ние горим, само че в случай че това продължи прекомерно дълго, ние прегаряме.

В кратковременен проект физиологичните промени като увеличено кръвно налягане, по-високи равнища на глюкоза в кръвта ни, понижен вкус са значими детайли на акомодация, които нормално не предизвикват щета на телата ни.

Състоянието на продължителен стрес обаче, може да докара до потисната имунна система, диабет, инфаркт, инсулт и още доста други.

Телата ни дават всичко от себе си, с цел да употребяват тези стрес акомодации, единствено когато те са най-необходими, максимизирайки изгодата и минимизирайки евентуалните вреди. Въпреки това обаче, телата ни се стремят към положението на стрес, поради евентуалните преимущества, които дава то за нашето оцеляване.

Дишане за надзор на положението на стрес

Едно от най-простите неща, които можеш да направиш, с цел да облекчиш напрежението, е да дишаш – нещо, което всички знаем по какъв начин се прави. Съществуването на техники за дишане както в обичайните медитации, по този начин и в модерните способи за релакс отразява значимостта на дълбокото вдишване на мирис.

Моменталният резултат на това се вижда в пониженото произвеждане на един от хормоните на напрежението, норадреналин. Нивата на кортизол, различен стрес хормон, също стартират да спадат.

Изследване на учени от Медицинския Институт Хауърд Хюз към Университета Станфорд откри, че тези промени са свързани с група нерви в нашия мозък, наречени „ пре-Бьоцингер комплекс “, които контролират дишането.

Учените откриха, че измененията в изразяването на избрани гени в тези нерви – които са физически свързани с сериозни области в мозъка, отговарящи за разпределяне, внимание, възбуденост и суматоха – могат да успокоят индивида.

Ясното умозаключение е, че измененията в дишането директно засягат равнищата на стрес.

Модерните техники за медитация, обхванати в концепцията за „ майндфулнес “ (от англ.: mind – схващане и fulness – целокупност, бел. ред.) се базират точно на техники за дишане и концепцията за „ живеене в този момент в сегашния миг “, изтласквайки паниките за предишното или бъдещето в някакъв по-отдалечен подтекст.

Психологически това оказва помощ за понижаване на равнището на очакване, асоциирано с излишно обмисляне или паники и опасения, до момента в който физически понижава значимите стрес хормони.

Като се научим да копираме сходни тактики, разбирайки какво ни стресира, можем да държим напрежението на контролируеми равнища посредством елементарни техники за дишане и по този начин да стартираме да използваме напрежението в наше преимущество, без да му разрешаваме той да управлява нас.

Майкъл Джей Портър, преподавател Молекулярна Генетика, University of Central Lancashire.

Оригиналната публикация е оповестена в The Conversation. Прочети.

Какво съставлява Zenflore®?

Zenflore, с неповторимата просвета на 1714-Serenitas ™ и особено подбрани витамини от типа B, обезпечава цялостна поддръжка за вашето схващане и тяло по време на натоварени и сложни времена, като оказва помощ да се поддържа здрав разум и да се води битка със напрежението и свързаната с него умората.

Специалната просвета 1714-Serenitas в Zenflore е открита и създадена от PrecisionBiotics®, в партньорство с учени и клиницисти от един от водещите международни центрове за проучвания на микробиомата и чревно-мозъчната ос, APC Microbiome Institute в UCC, Ирландия.

Zenflore е бил клинично изследван при хора подложени на всекидневен стрес и е посочил, че понижава равнището на хормона на напрежението, кортизол.

Чрез комбинирането на тази неповторима просвета на Bifidobacterium longum 1714TM със особено подбрани витамини, Zenflore дава изцяло решение, което спомага за поддържането на здравословен разум и битката със напрежението.

Тази естествено срещаща се бактерия е част от фамилията на бактериите, които се предават от майка на бебе при раждането.

Zenflore by PrecisionBiotics® | 30 Capsules (1-month supply) | The unique 1714-Serenitas™ culture in Zenflore has been clinically studied in people with everyday stress and shown to reduce the level of our stress hormone.(3)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР