Да си на първо място е гордост, но не и

...
Да си на първо място е гордост, но не и
Коментари Харесай

Българите са най-бързо изчезващата нация в света

Да си преди всичко е горделивост, само че не и в класацията за най-бързо стопяващите се народи по света.

В случая този непрестижен приз е отсъден на родна България, чието население изчезва по-бързо от която и да е друга страна по света, сочи отчет на Financial Times.

Прогнозите на изследването са, че броят на българите, които към днешна дата са към 6.9 милиона, ще намалее до едвам 5.4 милиона през 2050 година

Това е спад от 22.5%, който е с към 2% по-щадящ от прогнозите на Организация на обединените нации от предходната година.
 Снимка 463573

Причините за стапящото се население у нас са няколко, като главната е неналичието на стопански и просветителни благоприятни условия за младите, които избират да търсят шанса си на запад, споделят от FT.

Тази наклонност влиза в неприятна комбина и със завишаването на възрастта, в която младите фамилии основават потомство, и урбанизацията, която се смята за причина за по-ниска раждаемост.

За похлупак на всичко по-ниската раждаемост е съпроводена и от обстоятелството, че българите са с най-кратка дълготрайност на живота в цяла Европа - към 74.8 години.

Значителният спад в популацията не е присъщ единствено за България, само че и за цяла източна Европа.
 Снимка 463574

В класацията за най-бързо изчезващи народи след България се подреждат респективно Литва, Латвия, Украйна, Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватска.

В същото време обаче световното население продължава да пораства със забележителни темпове.

В началото на 2020 година в света има към 7.8 милиарда души, като тази численост ще нарасне до 8.5 през 2030 година и до 10.9 милиарда през 2100 година, сочат прогнозите на Организация на обединените нации.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР