Да си купиш нова кола от автосалона до неотдавна беше

...
Коментари Харесай

Много чакане и по-високи цени за нови коли

Да си купиш нова кола от автосалона до наскоро беше въпрос на пари. Сега обаче е въпрос и на време. За някои модели нови коли чакането може да продължи с месеци или даже година. А цените на използваните коли се повишават поради покачването им и в множеството европейски страни, от които се внасят. Причината за всичко това е, че дефицитът на чипове има отражение и в България - както върху автопазара, по този начин и върху огромния бранш за произвеждане на автокомпоненти в страната.

Естествено единно предписание няма и всичко се разграничава от модел до модел, както и от производител до производител. Но като цяло автопазарът не е подобен, какъвто го познавахме.
Ще пристигна някой ден
След спада си напролет на предходната година автопазарът възвърне леко позициите си през последните месеци както при регистрациите на нови, по този начин и на колите втора употреба. Въпреки това, както и в Европа (виж графиката), продажбите изостават от положителната 2019 година

От сектора споделят, че при поръчката и персонализирането на някои модели нови коли срокът за доставка се удължава, без да разкриват за какъв брой тъкмо време и кои версии. Обикновено по този начин или другояче има очакване, в случай че клиентът желае избран цвят, екстри и модификации. Но в някои случаи в този момент доставката може да се забави даже с година - има предстоящи коли през този ноември, поръчани още през есента на 2020 година Просто колкото повече технологии има една кола, толкоз по-ударено е производството й. Естествено някои клиенти се отхвърлят от поръчки и отиват при друга марка, която може да им подсигурява по-бърза доставка. По-голямо закъснение има при някои по-компактни модели, тъй като наличните чипове се насочват от тях главно към по-скъпите коли, които имат и по-голям марж на облага за производителите. При избор на кола дилърствата оферират и орязването на някои екстри, с цел да може да се извърши поръчката. Има флуктуации и в цените на новите коли, като при някои модели покачването може да доближи 10 - 15% по отношение на същата версия и екстри година по-рано. По-скоро няма номинално покачване на цената, колкото дилърствата към този момент не могат да дадат предлаганите преди отстъпки поради натиска върху бизнеса си. След пандемията през предходната година това е вторият сериозен удар за тях в целия свят.

Със сигурност има повишаване в продажната стойност на внасяните от Европа използвани коли. Според хора от сектора при някои премиум марки цените на сертифицираните импортирани модели са скочили с 15% от началото на тази година. Просто търсенето на такива коли на малко години също е повишено поради чакането при новите машини. Но пък и няма такова предложение като преди.

Данните на Национален статистически институт за вноса на коли в България през първите месеци на годината по отношение на пандемичната 2020 година също демонстрира комплицираната картина на пазара. При някои типове нови и използвани коли (най-вече хибридите и електромобилите) растежът е забележителен. Но при множеството категории бензинови и дизелови леки коли има спад на вноса както по отношение на 2020, по този начин и по отношение на 2019 година, демонстрират данните на Национален статистически институт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР