Да си депесар е гордост! Това заяви председателят на Движението

...
Да си депесар е гордост! Това заяви председателят на Движението
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: Истерици в парламента ограничават изборните права на българските граждани

Да си депесар е горделивост! Това съобщи ръководителят на Движението Мустафа Карадайъ в изявление за bTV.

" Драма в Народното събрание не гледаме. Виждаме народни представители, които са в нервност ", разяснява Карадайъ свадите в Народно събрание за Изборния кодекс и 15-часовото съвещание на депутатите в петък.

" Основният въпрос е за какво са в нервност. Ние дадохме нашия отговор от трибуната на Народно събрание като посочихме обстоятелства за разминаването на данните от физическите носители и електронния избор. Истерията е разбираема ", сподели Карадайъ.

В четвъртък той даде два образеца от уеб страницата на Централната изборна комисия. Първият е от секция в Трявна. Там броят контролни разписки, разпечатани от машината е 229, броят положени подписи в изборните описи - също. Но доказаните гласове от машинното гласоподаване са с два по-малко - 227, нещо, което няма физически по какъв начин да бъде следено. Физическите носители съответстват, то се разграничават от електронните гласове.

Във втория образец контролните разписки и положените подписи са 349, само че броят доказани гласове от машинното гласоподаване е с един повече – 350.

" С този метод на осъществяване на изборите и на гласоподаване няма доверие в резултата ", акцентира Карадайъ.

По мотив връщането на хартиената бюлетина като опция за гласоподаване наедно с машините водачът на Движение за права и свободи съобщи, че има хора, които са обезпокоени дали ще се оправят с този вид на машинен избор и по тази причина не отидоха до изборните секции.

" Чухме от истериците изявления за морал. Съгласно Конституцията всеки български жител има право на глас. В Изборния кодекс написа, че гласуването е наложително. Технологията, с която лимитират българските жители да гласоподават, за тях е морал ", възмути се Карадайъ.

" Детската им фантазия е да бъдат следователи, а не са кандидатствали да бъдат следователи. Ние сме народни представители и би трябвало да се водим от ползите на народа. Не да ограничаваме правата му. Ако тръгнем да решаваме един проблем, това не значи да сътворяваме различен ", акцентира водачът на Движение за права и свободи. И напомни, че Движението от 2014 година приканва за въвеждането на сканиращи машини на изборите, каквито употребяват най-развитите демокрации в света – Съединени американски щати и Англия. При този модел хората гласоподават както до момента – с хартиена бюлетина, която пускат в скенер. Ако тя е вярно попълнена, устройството я пуска в урната. Ако ли не, а връща за корекция. Накрая машината разпечатва протокол. И по този начин има цялостно доверие в изборния резултат.

" Хартиената бюлетина е в интерес на гарантиране правата на българските жители, както са написани в Конституцията на страната ", сподели Карадайъ. И риторично попита: „ Как гласуването е наложително, когато се лимитира опцията за избор?! ”.

По мотив преносимите изборни секции ръководителят на Движение за права и свободи разяснява, че в Изборния кодекс е посочено по какъв начин те могат да се образуват за хора с увреждания или мъчно преносими жители по преценка на персоналния доктор. Образуват се със заповед на кмета на съответното обитаемо място.

" Никъде в Изборния кодекс не е записано, че демократичната полиция, според инструкции на политическото управление,  може да се трансформира в политическа милиция, да вземе изборните описи и да обикаля от къща на къща българските гласоподаватели ", напомни Карадайъ случаите на милиционерски тормоз по време на изборите през юли и ноември 2021 година " В резултат съдът приема всяко обжалване на тези дейности. Само този, който не е завел дело против милицията в съда, не е спечелил ", акцентира той.

" Трябва да създадем инспекция в Национален осигурителен институт какъв брой български жители са в неравностойно състояние. Мисля, че са към 600 000. Има една класическа партия, Движение за права и свободи, която се пробва да извърши закона и да даде на тези хора опция да гласоподават с преносими изборни секции ", съобщи още Мустафа Карадайъ. И напомни, че Движението е провело посредством младежката организация на партията образования и за гласуването с машини.

" Но политическата милиция привикваше управлението на младежката ни организация да подписва предупредителни протоколи, че няма да прави това ", посочи Карадайъ.

А на упрека, че в Стамболово над 50% от хората са дали своят вот с преносими секции, Карадайъ отговори: „ Поздравления. Къде е упрекът? Благодаря на всички български жители, които са дали своят вот за Движение за права и свободи. Ние подсигуряваме и пазиме правата на хората. Не виждам никакъв проблем ”.

Попитан за опцията Движение за права и свободи да провежда протест с 20 000 души, Карадайъ отговори: „ Ако има потребност да защитим Конституцията и законите в страната – тъй като ние сме платили доста висока цена за отбрана на демокрацията, в случай че е належащо, ще прикани всички виновни български жители и най-много симпатизантите на Движение за права и свободи. Очаквам доста повече от 20 000, тъй като демокрацията е полезност. И когато губим демокрацията, губим всичко, губим държавността. ”.

" По какъв метод ще пазиме Конституцията и законите е наше право. Едни хора, които два дни са в нервност в Народно събрание и приканват за митинги, с цел да се нарушава Конституцията, са избрали този метод – нервност и апели. Ние имаме различен ", безапелационен бе Карадайъ.

На въпроса къде е националният представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Карадайъ съобщи: „ Върши си работата. Ролята на Пеевски е доста огромна, работи с гласоподавателите, работи по ред законопроекти. Когато е належащо е в Народното събрание. Не нарушава разпоредбите ”. И апострофира водещата Мария Цънцарова: „ Нарушителите на разпоредбите не ги изобличавате! ”.

Да си депесар е горделивост! - разяснява ръководителят на Движение за права и свободи проблема в Народния спектакъл с митингите на режисьора Александър Морфов против пиара на културната институция Велислава Кръстева.

Аз нямам ли право да работя в театъра, попита Карадайъ. И съобщи: Някой е решил да стачкува, тъй като различен е депесар. Депесарят няма ли право на работа? 350 000 души гласоподават за Движение за права и свободи. Какво да ги вършим - да ги изселим на Марс, на Юпитер? Г-жа Кръстева не е в нарушаване на законите, в противен случай. Но когато някой става министър в нарушаване на Конституцията и законите на страната, не ги видях тези хора от театъра да стачкуват, и вас не видях да протестирате, отговори Карадайъ на водещата Мария Цънцарова.

Когато става въпрос за депесар, това е неприятно, по този начин ли? Да внушавате, че депесар е нещо неприятно, не е вярно. Най-доброто нещо в последните 30 години в България се назовава Движение за права и свободи, основано от доктор Доган. Александър Морфов е създател, само че с политическата му реакция не съм склонен. Да си депесар е горделивост, не е проблем, безапелационен бе Карадайъ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР