Да се запази броят на болничните легла в три отделения,

...
Да се запази броят на болничните легла в три отделения,
Коментари Харесай

Болницата в Горна Оряховица иска увеличение на леглата в две от отделенията и запазване на броя им в три звена

Да се резервира броят на болничните кревати в три отделения, а да се усилят леглата в други две звена на МБАЛ „ Свети Иван Рилски “ в Горна Оряховица, упорства шефът на стационара доктор Иван Иванов.

Той е направил предлагането на съвещанието на Областния съвет по опазване на здравето в сряда по отношение на направата на регионална здравна карта. То е и документално входирано до регионалния шеф на Велико Търново проф. Любомира Попова и до шефа на РЗИ в остарялата столица доктор Евгения Недева.

Преди дни Националната комисия реши болничните кревати в региона да бъдат орязани с 65, без да показва в кои болнични заведения, само че пък даде насоки в кои медицински дейности- офталмология, пулмология и други

Опасенията на управлението на горнооряховската болница са, че при положение на редуциране на част от леглата, това ще наложи и освобождение на съответните експерти, намаление равнището на подготвеност в избрани отделения и отсам – унищожаване на 24-дежурства и здравна грижа.

Крайният резултат ще докара до намаление качеството на здравното обслужване за пациентите. В ревюто си доктор Иванов упорства, в случай че се постановат промени в броя на някои типове лечебни кревати, то те би трябвало да бъдат съобразени с потребностите, тяхната натовареност, направените вложения в инсталация, съоръжение и личен състав, с цел да не се получат отрицателни последствия за пациентите.

„ Община Горна Оряховица влага през последните години съществени средства близо 700 000 лв. за нова здравна инсталация и за поправки в МБАЛ “Св.Иван Рилски”, като огромна част от тях са ориентирани съответно в отделенията- очно, хирургично, гастроентерологично и др.”, написа в ревюто си той и се аргументира в детайли.

Управителят упорства пулмологичните кревати във вътрешните отделения да се усилят с пет. В момента те са 14, а използваемостта им е 80% / за м.г. 437/, защото Горна Оряховица е от градовете с най- нечист въздух.

От Националната комисия оферират премахването на така наречен „ непрофилирани “ кревати на територията на региона. Такива има в Първо и Трето вътрешно отделения на олницата и те са 10 на брой. „ Това са „ буферни “ кревати, които могат да поемат всички пациенти със болести от компетентността на експерти „ Вътрешни заболявания “, без значение в кое от трите вътрешни отделения са признати, разяснява доктор Иванов. „ Те са с доста висока приложимост и премахването им ще докара и до съкращаването на тези медици “.

Седемте кревати за пациенти с гастроентерологични болести, са извънредно незадоволителни, сочи разбор на активността на МБАЛ и шефът упорства да се разкрият нови две. През последните години в болничното заведение има растеж на такива пациенти, а разкриването на нов гастроентрологичен кабинет способства за използваемостта/ 98% през м.г./.

Препоръката на комисията в регионалната здравна карта да се понижат с 5 леглата в отделенията по Очни заболявания / които са единствено две в областта-  в МОБАЛ и МБАЛ- Горна Оряховица/, също тормозят управлението на стационара. В момента леглата са едвам 5, като те са с висока приложимост откакто се увеличи оперативната активност в отделението. За м.г. броят на миналите пациенти е 479. Предложението е броят на леглата да се резервира.

От комисията упорстват и за редуциране на леглата в АГО- дейностите на територията на региона. В горнооряховското поделение обаче, където работят 4-ма акушер-гинеколози, съществува риск при редуциране на леглата/ 22./, да се освободят експерти и равнището на подготвеност на отделението да падне от 2-ро на 1-во. За м.г. броят на миналите родилки и пациентки е бил 485 и от управлението държат броят на леглата да се резервира, с цел да се резервира и денонощната грижа.

Хирургичните кревати са 10, като през последните години тяхната приложимост е над 70%. Оперативната интензивност за м.г. е 83%, като броят на оперираните за 2017 година е 859. В отделението работят 6 хирурзи, т.е. минимално нужният екип за съответното 2-ро равнище на подготвеност. Намаляване на кревати, а оттова и на лекари, би довело до следните две отрицателни последствия – рухване на равнището на подготвеност и неспособност за пълноценно обслужване на спешността заради липса на налични експерти през цялото денонощие, се стимулира доктор Иван Иванов.

Предложението на шефа на МБАЛ бе признато на съвещанието на Областният съвет по опазване на здравето, като съветът излезе с решение до Националната комисия в регионалната здравна карта освен да не се редуцира броя на леглата до 880, каквото е предлагането, само че и да се усили до 956 с оглед посочените потребности на лечебните заведения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР