Да се твърди, че Бюджетът е особено разточителен, е меко

...
Да се твърди, че Бюджетът е особено разточителен, е меко
Коментари Харесай

Премиерът: Ще подам оставка, когато престанете да лъжете

Да се твърди, че Бюджетът е изключително разхитителен, е меко казано несериозно. В момента обсъждате Бюджета и има оферти за увеличение на разноските в този Бюджет. Така че всичко е във вашите ръце оттук насетне. Вземете си решенията в Народно събрание и когато сте подготвени със съответните решения, кажете по какъв начин би трябвало да наподобява бюджета.

" Няма потребност от камъни, когато решите може да гласувате, и аз ще си потегли, нямам никакъв проблем. Имам къде да отида за разлика от някои от вас ", добави Денков.

По време на парламентарния надзор в Народно събрание Цончо Ганев от " Възраждане " разкритикува Денков и уточни, че министър председателят продължава със " словоизлиянията си какво и по какъв начин би трябвало да се случи, тъй че " Възраждане " да бъде неразрешена ". Той изиска да получи отговор на въпроса дали през днешния ден Денков ще се извини за дейностите си или ще подаде оставка незабавно.

" Ще си подам оставката като престанете да лъжете, което не знам дали ще стане скоро ", репликира министър председателят.
Премиерът Николай Денков настоя ГЕРБ да отдръпна утвърждения от Народното събрание подуправител на здравната каса Момчил Мавров. Той беше определен с тежък скандал през вчерашния ден и при ожесточената опозиция на ПП-ДБ, които упорстват, че Мавров е злепоставен и е несъответствуващ за поста.

По време на брифинг, който даде в коридорите на Народното събрание тази заран Денков повтори обвиняванията против новото предопределение и разгласи, че чака от ГЕРБ, които го издигнаха, в този момент да го отдръпват. На въпроса по какъв метод да стане това, откакто той беше определен от Народното събрание, министър председателят отсече: " Това е техен проблем (на ГЕРБ - бел.ред.). Те са го основали, те да го решат. " Не се разбра обаче какво счита да предприеме, в случай че това не се случи. Премиерът единствено повтори, както доста пъти е казвал преди, че в случай че ръководството не се движи в вярната посока, тогава няма смисъл от него.

Денков изясни, че има сигнал от ДАНС до прокуратурата за това, че Мавров е " лобирал по метод, който изисква инспекция от прокуратурата ". Въпросният отчет на организацията е бил препратен на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, с цел да запознае парламентарните групи, в това число ГЕРБ и Движение за права и свободи. Премиерът беше безапелационен, че не може човек с проблем да ръководи институция с 8 милиарда бюджет.

" Вчера безусловно силово с Движение за права и свободи и " Възраждане " избраха този човек. Беше демонстриран един метод за взимане на решения, който може да бъде извънредно рисков, дори съдбовен за развиването на България, в случай че той бъде прибавен в идващите дни и седмици, когато чакаме гласуванията за Конституцията, когато чакаме избор на състав на антикорупционната комисия, както и на регулаторите ", оплака се Денков.

По думите му, от Европейската комисия са се поинтересували за какво се бави приемането на разпоредбите, по които ще се избере състав на антикоруционната комисия. Денков уточни, че не би трябвало случилото се с избора на Мавров да се повтори и с органа, от който се чака да се бори с корупцията. " Това значи ние да превъртим играта още веднъж и да се окаже, че хора със съмнителни качества и съмнителна известност се пробват да ръководят България. Ние в това няма да участваме ", заплаши министър председателят. И настоя, че ГЕРБ би трябвало да се върне в вярната посока - с подготовката на законите, които би трябвало да се одобряват, и с осъществяването на управническата стратегия. " Ако не стане, това държавно управление няма смисъл ", предизвести Денков, както неведнъж е правил и преди.

В същото време, той се изрече много меко за министрите, с които има проблеми - Калин Стоянов на вътрешните работи и Александър Йоловски на електронното ръководство. Според Денков той е получил от Стоянов уверения, че ще има съответни резултати от следствието за полицейско принуждение по време на митинга против БФС в София. " Това, което проследявам, е министрите да си извършват отговорностите. И в двете министерства това се случва ", сподели Денков.

Накрая той изиска от ГЕРБ да стартират диалози с ПП-ДБ за механизъм, по който да се вършат назначенията във властта - нещо, за което се приказва от основаването на кабинета. Денков подсети, че още в средата на годината е изпратено предложение на герберите в тази посока, което те към момента не желаят да прегледат. А вместо това избират назначенията да се вършат на квотен принцип - за всяка партия. " С Мария Габриел (вицепремиерът, повдигнат от ГЕРБ - бел.ред.) сме споделили, че това няма да стане. Начинът да се осъществя това съдействие в ръководството е лицата да бъдат допустими и за мен, и за нея. Вчера това беше нарушено ", добави той.

Що се отнася до непрекъснатите провокации от страна на Делян Пеевски от Движение за права и свободи, Денков разяснява, че " не считам, че би трябвало да давам отговор на всички нелепости в общественото пространство ". " Аз съм сносно с нервите. Изобщо не ме интересуват дребните заяждания и провокации, които са ежедневни. Интересува ме дали вървим в вярната посока ", заключи министър председателят.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР