Да се създаде специализирано държавно предприятие Минни конверсии с пари

...
Да се създаде специализирано държавно предприятие Минни конверсии с пари
Коментари Харесай

ИТН предлага държавна фирма да движи въглищната трансформация

Да се сътвори профилирано държавно дружество " Минни конверсии " с пари от европейските фондове, което да координира процесите по трансформацията на въглищните ни райони, предложи на сътрудниците си от парламентарната комисия по енергетика и климат ръководителят ѝ Иван Хиновски от партията на шоумена Слави Трифонов " ИТН " (ИТН).

Идеята му обаче не срещна овациите на останалите членове. Дори провокира Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, който от години взе участие в управлението на тази комисия, да съобщи, че би трябвало да се каже ясно какво ще се случва в комплекса " Марица Изток ", какъв е проектът за извеждане от употреба, какво ще работят хората там, а не да се основава ликвидационно дружество.

Това стана на първото съвещание на комисията в четвъртък, на което Има Такъв Народ беше тръгнало с огромната кошница с оферти, само че в последна сметка бяха решени единствено две неща. Едното е " Булгартрангаз " да бъде длъжен да даде пътната карта, подписана от някогашния енергиен министър Теменужка Петкова с шефа на " Газпром " Алексей Милер през 2017 година за построяването на продължението на газопровода " Турски поток " у нас. Другото – да бъдат поканени за чуване служебният енергиен министър Андрей Живков и вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов, с цел да срещнат комисията с енергийните планове от Плана за възобновяване и резистентност, по който страната ни ще получи безплатно 12.560 милиарда лева

Широко бяха дискутирани въпросите за нуждата от изясненост и графици докога ще работят въглищните електроцентрали и въгледобивните мини; за решение по спряната процедура по желание на стратегически вложител в АЕЦ " Белене " ; за усилване на контрола върху борсата за ток и оповестяване на избор на ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране, откакто мандатът на настоящия - Иван Иванов, изтече още предишния април. В последна сметка членовете на комисията по този начин и не реализираха консенсус по какъв начин да се действа с предложенията на Има Такъв Народ, въпреки и множеството да бяха оценени като значими. Причината за това е, че множеството от тях зависят от Министерския съвет, а депутатите не бяха единомислещи, че е редно това да прави служебният кабинет.

В същото време няма никаква изясненост по кое време ще има постоянен кабинет, а огромна част от решенията на проблемите са належащи. Така се разбра, че предстоят последващи полемики с присъединяване на служебния министър на енергетиката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР