Да се създаде съвместна работна група, която да проучи възможностите

...
Да се създаде съвместна работна група, която да проучи възможностите
Коментари Харесай

Правим газопровод с Македония

Да се сътвори взаимна работна група, която да изследва опциите за създаване на междусистемна газова връзка сред България и Македония. Това предложи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с македонския министър председател Зоран Заев, който е на посещаване в нашата страна.

Още през 2012 година газовите оператори на двете страни са разговаряли по концепцията за създаване на интерконектор и тогава „ Булгартрансгаз “ е дал поддръжка за плана, напомни Петкова. По нейните думи, работата по бъдещия интерконектор би трябвало да продължи с информация за предпроектното изследване и за пазарния интерес към връзката.

Както е известно, през 2015 година в Дубровник, Хърватия, 15 страни от Европейски Съюз и Енергийната общественост, в това число и Република Македония, подписаха Меморандум за общ метод за справяне с провокациите за диверсификация и сигурност на газовите доставки. Страните се договориха да работят дружно за ускорение построяването на изчезналите газови връзки, както и за разрешаване на проблемите, които попречват сигурността на доставките и развиването на интегриран и конкурентен енергиен пазар в района. Един от плановете, заложени в проекта за деяние към Меморандума, е построяването на интерконектор сред двете страни.

Министър Петкова осведоми македонския министър председател Заев за напредъка по създаване на интерконекторите със Сърбия, Турция и Гърция.

Между нашите две страни съществува необятно поле за развиване на двустранното съдействие в региона на енергетиката, сподели енергийният министър.

Македонският министър председател Зоран Заев удостовери, че един от главните цели на новото държавно управление е енергетиката. Той осведоми министър Петкова за обезпеченото финансиране в размер на 2 милиарда евро за газифициране на страната. Засега единствено община Струмица е газифицирана, само че ние желаеме да покрием най-малко 63% от отоплението на детски градини и общински здания с газ, сподели Зоран Заев. По неговите думи, България може да обезпечи експертизата за осъществяване на тази цел. Заев напомни също, че в множеството случаи Македония разчита на импорт от България при дефицит на електрическа енергия.

Двете страни се съгласиха, че постоянното съдействие в региона на електроенергетиката би трябвало да продължи да се задълбочава. Изграденият електропровод Червена могила – Щип – първата директна 400-киловолтова връзка сред енергосистемите на България и Македония - е част от инфраструктурата на Европейския кулоар №8. Той е стадий от осъществяване на тактиката на електроенергийните компании от балканските страни за улеснение действието на районния енергиен пазар.

Обменът на ноу-хау в производството на ток и газовата сфера са съответните области, в които можем да си сътрудничим, счита македонският министър председател.

Македонската страна е осведомена с концепцията на България за газоразпределителен център и опциите, които той ще обезпечи за достъп до природен газ от разнообразни източници, стана ясно още по време на срещата. В диалога Зоран Заев удостовери интереса на нашите съседи да получават синьо гориво от българската страна.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР