Да се ръкуваме или не? Един вековен човешки жест на

...
Да се ръкуваме или не? Един вековен човешки жест на
Коментари Харесай

Ръкуването - ще остане ли спомен от миналото заради коронавируса?

Да се ръкуваме или не? Един древен човешки жест на доброжелателност в този момент е с неразбираемо бъдеще, разяснява Хелън Холинсуърт в материал за The Repoter, представена от БГНЕС.

С настъпването на пандемията на среща в региона на Канзас Сити уредниците на събитието раздаваха на искащи стикер с надпис " Аз се здрависвам ", с цел да се избегнат неуместните обществени обстановки измежду присъстващите.
 Дългото здрависване провокира безпокойствие Дългото здрависване провокира безпокойствие
Ръкостискане с дълготрайност повече от три секунди може да провокира безпокойствие, демонстрира изследване. Проучването на катедрата за со...

" Не искахме стикерът да споделя „ Ние не си стискаме ръцете “, тъй като това е нещо отблъскващо ", споделя Джон Де Леон, вицепрезидент на МTI Events, добавяйки, че концепцията е, че съперниците на ръкостискането могат просто да изберат да не носят стикер. „ Но в случай че някой избере да си постави стикера на събитието, това беше индикацията, че за него всичко е наред “.

Сега, когато хората се връщат в офисите си, приятелите се събират и повече събития минават от онлайн в персонален формат, един въпрос смущава от ден на ден хора: да се ръкуваме ли отново или не?

Ръкостискането съществува от епохи. Широко публикувано поверие е, че то е зародило през междинните епохи, с цел да покажем, че сме доброжелателни към другите и не държим прикрито оръжие в отворената си длан. Но ръцете могат да бъдат и рискови, в случай че са нечисти и придвижват бактерии като ешерихия коли, да вземем за пример.

Д-р Антъни Фаучи, водещият народен специалист по инфекциозни заболявания в Съединени американски щати, предизвести предходната година: „ Мисля, че в никакъв случай повече не би трябвало да си стискаме ръцете, почтено казано “.
 Официална среща на Борисов с Юнкер и Ципрас: Дай, Алексисе, а по този начин (ВИДЕО) Официална среща на Борисов с Юнкер и Ципрас: Дай, Алексисе, а по този начин (ВИДЕО)
Поредна запаметяваща се обстановка с премиера Бойко Борисов стана факт преди минути в Брюксел. По време на публична тристранна среща на Бо...

На противоположното мнение е доктор Амеш Адалия, експерт по инфекциозни болести в университета „ Джонс Хопкинс ”. Той счита, че целият развълнуван спор към ръкостискането е пресилен. Решението, споделя Адалия, е просто: „ Ако се притеснявате от COVID-19, най-хубавият метод да извършите ръкостискането безвредно е да бъдете изцяло имунизирани. А с цел да елиминирате всевъзможни други неща, които може да се намират по ръцете на хората, просто измийте ръцете си, преди да докоснете лицето си. Такава е и функционалността на дезинфектантите за ръце ".

Поздравът е съвсем несъзнателен и наподобява ще е мъчно да се откажем от него. Но месеците отдалечена работа, изолацията и блокирането на обществените контакти направиха ръкостискането някак непривично и стряскащо. Срещите, рождените дни, празненствата и даже погребенията бяха преместени в Zoom. Загубата на връзки е сърцераздирателна и появяването на нови разновидности на вируса като Делта повдигат нови въпроси по отношение на връщането към един жест, символизиращ естественото.

Джон Де Леон не е сигурен, че ръкостискането ще се върне във всекидневието ни. Стикерите, направени от компанията му, в никакъв случай не са били продавани. За разлика от неговата компания, други компании заляха пазара със злокобни стикери, които агитираха против ръкостискането в разгара на пандемията в Съединени американски щати. Например оня, изобразяващ две стиснати ръце: едната на скелет, а другата - покрита с усмихнати вируси на COVID-19.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР