Да се приписва несъответна вина на България за депортирането на

...
Да се приписва несъответна вина на България за депортирането на
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Да се приписва вина на България за депортирането на евреите от днешна РСМ е несериозно

Да се приписва несъответна виновност на България за депортирането на евреите от територията на днешна Република Северна Македония, е несериозно. Това сподели пред Българска телеграфна агенция проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна и експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред Република България и Република Северна Македония. Повод за коментара му е изявление на президента на РСМ Стево Пендаровски.

Пред Българска телеграфна агенция проф. Димитров разяснява, че оценките, изказани от северномакедонския президент са мощно идеологизирани. „ Да се приказва по този метод към България е извънредно недопустимо, даже неточно, от страна на политик с голяма отговорност, чиято цел би трябвало да е определяне на положителни дипломатически връзки сред нашите две страни “, сподели професорът.

България е единствената страна в Европа, която от една страна е била в съюзни връзки с Нацистка Германия, само че не се преценява с натиска ѝ и избавя всички свои евреи. Говори се за 48 000, само че тяхната численост е била много над 50 000 по това време. Освен това, над 10 000 евреи, благодарение на българските дипломатически представителства в Европа, съумяват да получат документи и през България да получат избавление, добави той.

Проф. Ангел Димитров напомни, че депортирането на евреите от географската област Македония е почнало още през януари на 1943 година, с най-концентрираната група еврейско население в Солун.

Така че, да се приписва виновност на България, е несериозно, тъй като депортацията става при експлицитното гледище и под контрола на представители на Нацистка Германия, добави проф. Димитров.

Той добави, че по това време България не владее тези територии, а единствено ги управлява. Тогава македонска страна няма, те са жители на Югославия. А Югославия не просто депортира евреите си, а се хвали, че е първата страна, която е решила еврейския въпрос. На територията на Сърбия има концентрационни лагери, в които всеобщо са унищожавани локални евреи, добави професорът. По думите му има не един или два случая, при които евреи, живеещи на територията на Югославия, са съумели да се спасят, тъй като са пристигнали в България.

През 2011 година, когато беше маркирана следващата годишнина от депортацията на евреите и в Скопие беше открит Музей на Холокоста, посланикът на Германия тогава доста ясно и изрично съобщи, че цялата отговорност за депортирането на евреите от Вардарска Македония и от тази част на Югоизточна Европа е на Германия, добави още проф. Ангел Димитров.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР