Да се позволи на хотелските заведения да работят половин час

...
Да се позволи на хотелските заведения да работят половин час
Коментари Харесай

БХРА: Удължаване на работното време е добра мярка за помощ на бизнеса

Да се разреши на хотелските заведения да работят половин час след среднощ, с цел да могат клиентите на местата за настаняване да посрещнат умерено Нова година, настояваме от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

С наслада научихме, че сходно е е предлагането на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и изцяло поддържаме концепцията й тази опция да бъде разисквана с държавното управление, здравните управляващи и Националния действен щаб.

Много по-хигиенично е гостите на хотелите да вечерят в заведенията за хранене към местата за настаняване при оптималната претовареност от 50% и съблюдаване на нужната обществена отдалеченост, в сравнение с да се хранят в стаите, безапелационни сме от БХРА. И припомняме, че от началото на епидемията през март няма нито един хотел, който да се е трансформирал в ядро на болест, няма разболели се в местата за настаняване, а спазваните ограничения там са най-строги. Това се потвърждава както от изявлението на основния здравен контрольор Ангел Кунчев, по този начин и от инспекциите на редица контролни органи през декември в зимните и спа хотели, в които не бяха регистрирани нарушавания на противоепидемичните ограничения.

По време на коледните празници не е постъпил и нито един сигнал за нарушавания. По думите и на самата Николова регулярните инспекции, които се направиха през декември, демонстрираха, че и бизнесът, и туристите са дисциплинирани. Удължаването на работното време с два часа и половина няма да заплаши здравето на гостите на хотелите, като в това време ще резервира психологичното здраве на клиенти, личен състав и вложители. Чрез смяната ще се понижи и риска от “тайни” празненства, при които не се упражнява надзор върху съблюдаване на ограниченията.

Чрез удължение на работното време за Нова година ще се спестят и хиляди левове за ремонт на хотелските стаи, които при “празнуване” по стаите ще бъдат безусловно разрушени, акцентира зам.-председателят на БХРА Златко Златанов. Той добави, че част от клиентите към този момент са заявили, че няма да се съобразят с вечерния час на Нова година в хотелските заведения за хранене и няма да изоставен заведенията. Така че сходна мярка ще спести и редица разправии на хотелиерите, акцентира Златанов.

Радваме се, че министърът на туризма осъзнава обстоятелството, че неналичието на финансова поддръжка за бизнеса и личния състав му, както и непрекъсната промяна на частични и цялостни ограничения за прекъсване на работата, само че без обезщетения, е пагубно за сектора.

Удължаване на работното време на заведенията при съблюдаване на всички нужни ограничения за опазване на здравето и обезпечаване на сигурността на нашите посетители в хотелите е най-хубавата стъпка за подкрепяне на бизнеса в изискванията на пандемия. БХРА адмирира тази концепция и се надява, че предлагането на министър Николова да бъде утвърдено и да влезе в действие още от на следващия ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР