Да се повиши нетърпимостта на обществото за всяка форма на

...
Да се повиши нетърпимостта на обществото за всяка форма на
Коментари Харесай

"Ранобудна": Оля Минева иска да пребори всяка форма на токсичност в отношението към жените

Да се увеличи нетърпимостта на обществото за всяка форма на токсичност в отношението към дамите. Да се ускори обликът на дамата, която оцелява, която се оправя с такива връзки, която претърпява рецесията, да се усилят напъните. Да се увеличи ангажираността на повече работодатели, а страната да си пристигна на мястото и с изключение на емпатия да стартира и да работи и обезпечава нужното.

Това са част от задачите на Оля Минева, създател на неправителствената организация, която оказва помощ на дами във връзки с принуждение. Наскоро тя получи премията на Българския хелзинкски комитет (БХК) " Човек на годината " за покровител.

" Хареса ми думата покровител, тъй като от нея излиза наяве, че ние заставаме зад някого, който има силата да направи смяната и му е необходим още по-здрав тил. И това е доста добра метафора за това по какъв начин може да се борим с този проблем. Нужно е като общество да сме покровители по тази тематика. Ние не спасяваме, ниe просто сме там, с цел да може една жена, като разбере, че не е сама, да се усеща окрилена ", споделя Минева пред " Дневник " няколко дни след премията. За нея това е премия за организацията от отдадени експерти и доброволци, само че и за общността от дами, които са съумели да излязат от токсични връзки, които Минева назовава " Жените Survivors " - (бел. ред. оцелели).

Организацията е учредена през 2019 година, само че започва активността си на интернационално равнище още през 2016 година и от този момент организира разнообразни акции и начинания в помощ на дамите, попаднали в обстановка на домашно принуждение. Минева е психолог по обучение, приключва в Хайделберг в Германия, а по-късно и организационна логика на психиката в университета " Бъркбек " във Англия.

Когато насилието е невидимо, тънко, психическо

" Нашата голяма борба е да приказваме на тази тематика не търсейки сензация, а показвайки, че за нея би трябвало да се приказва, когато тя към момента е тиха и не сензационна. Това е оня стадий от насилието, върху който ние желаеме да насочим светлините на прожекторите, когато то е невидимо, когато е тънко, психическо, когато може да докара до съществени вреди ", споделя Минева.

В акцията " Ранобудна " съществена задача е да осведомят дамите и техните близки за първите знаци, че се намират по отношение на принудител. В нея основна роля имат менторите и дамите сървайвъри, които са непрекъснато на линия да оказват помощ на тези, които се усещат сами и неразбрани в сложна обстановка (съветите вижте в карето).

" Има дами, оживели от такива връзки, които споделят, че при диалог с да вземем за пример публицисти, когато са разкрили, че са били подложени на дълготрайно психическо принуждение, с трагични последици за здравето и целия им метод на живот, довело ги до клинична меланхолия, са срещнали отговор: но единствено психическо ли беше? #Първите знаци, че се намирате по отношение на принудител: " Все още имаме доста огромна борба да водим на равнище публично усещане какво е принуждение. Все още за този проблем се приказва или се възприема като че ли е нещо, в което би трябвало да има сензация. Или приказваме за него, когато има интернационален ден или когато има тежък случай, както зачестилите убийства ", споделя Минева.

Тя прецизира, че организацията й работи върху това да се увеличи нетърпимостта към всяка форма на токсичност. " Невинаги го назоваваме принуждение, тъй като съм забелязала, че хората в най-ранна фаза на такива връзки заобикалят да го назовават по този начин и съпротивата против това, даже отричането на думата принуждение може да докара до това някой да не се обърне към теб за помощ ", споделя Минева.

Те се пробват да разпространят препоръки към дамите, които са в такива токсични връзки, само че и към техните другари, близки, работодатели, по тази причина започват и своята огромна бар акция.

" За най-ранната предварителна защита не сме там, където са най- огромните рецесии - в лицево-челюстната хирургия да вземем за пример, а там, където минимум очакваш сходни препоръки - в градския превоз, в киното, в обичаното заведение, в козметичния салон, в офиса. " " Идеята е тази тематика да не бъде заобиколима, да участва в всекидневието, тъй че, когато човек се допре до сходен вид демонстрация, незабавно да му светва алената лампичка ", споделя още Минева.
 Оля Минева при приемането на премията на БХК
Оля Минева при приемането на премията на БХК

Жената, която оцелява

По думите й в доста ранната фаза на тези рецесии дамите мъчно се въплъщават с историите, които медиите описват за убийства и тежки случаи, за които приказват като някакъв заплашителен филм. " При сходни способи на отразяване е доста по-вероятно човек да се дистанцира от този облик, от този проблем, да си каже " това не е моя работа ". Имали сме дами, които в ранната фаза на принуждение не са срещнали схващане от заобикалящата ги среда и са се обръщали към нас просто с цел да поговорят, и е отнемало месеци в самообладание, до момента в който са подготвени да изискат публично цялостният набор на помощ и поддръжка. "

" Гръбнакът на триумфа на нашето покровителство е обликът на дамата, която оцелява. Този облик е доста нов, макар че към нас тези мощни дами са доста. Тези дами доста постоянно са смачквани под знаменателя жертви, само че кой желае да се въплъти с тази дума? Това е един етикет, който буди отричане, чувство за виновност или беззащитност, а не запас за справяне. А когато внезапно в очите на твоя наставник от " Жените Survivors " видиш новия живот и разгърнатия капацитет, това е доста мотивиращо ", споделя Минева.

Един от главните правила в работата й е този на. " Жената би трябвало да води смяната, това е нещо, което би трябвало да бъде водещо и за хората - приятелите, фамилията към нея. Защото доста постоянно околните желаят да влязат в ролята на избавител. Лесно е да си в профил и да видиш, и да искаш да посочим казуса. Но смяната би трябвало да стане с темпото на индивида, който я желае. Винаги подсещаме и неофициалната статистика, че една жена би трябвало да си тръгне сред 6 и 8 пъти, до момента в който си тръгне дефинитивно. Това са един тип извънредно значими подготовки, всяка от тях за дамата е триумф, до момента в който за околните може да наподобява като неуспех. "

Армия, която може да трансформира живот

По думите на Оля Минева, макар че за тематиката за дамите, потърпевши, претърпели или оживели от домашно принуждение, се приказва толкоз доста, има още повече работа.

Жените, които са излезли от токсична връзка са страхотна войска и запас, който може да трансформира животи.
Оля Минева

Другата вяра, която проблясва, е, че от ден на ден компании се свързват с организацията за образования и интензивно покровителство, от ден на ден актьори също желаят да вложат своя гений за публично събуждане и да са лица и дейни по тематиката.

" Усещам събуждане, че тематиката не е непознат проблем, не е частен случай, а публично значима борба. Виждам в двата края вяра - при ранната предварителна защита и след излизането от цикъла на принуждение. Но по средата, където е пожарът на рецесията, има какво толкоз доста занапред да се прави ", споделя Минева. И във всички тези стъпки е основна ролята на страната, която би трябвало да обезпечава механизмите и инструментите, с които да се бори рецесията с домашното принуждение.

Минева дружно с други организации в бранша приканва новите ръководещи предпочитано да се ангажират с битката с домашното принуждение и насилието над дами. От години се чакат измененията в закона за отбрана от домашното принуждение, посредством които някои базисни неща ограничения за предварителна защита и поддръжка да се вкарат. " Трябва да се разкрият повече спешни центрове (за цяла София местата за спешно настаняване са единствено осем - бел. ред.), да се провиснал повече средства за осведомителни акции за предварителна защита, да се събира публична статистика за мащабите на казуса и доста други... " Не ни е нужна емпатия единствено на думи, а неотстъпчивост да я демонстрират през дейности ", споделя още активистката.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР