Да се отложи извеждането на битовите потребители на свободния пазар

...
Да се отложи извеждането на битовите потребители на свободния пазар
Коментари Харесай

Идеи за промяна в сектор Енергетика от преговорите за коалиционно правителство

Да се отсрочи извеждането на битовите консуматори на свободния пазар на електрическа енергия - такова предложение постави на масата Асен Василев от " Продължаваме промяната " на почналите през днешния ден серия от договаряния с консултативни групи от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " за правене на съдружно съглашение за бъдещото ръководство на страната. Василев води полемиките по тематика " Енергетика ".

Според Василев ролята на държавно управление е да  контракти правна рамка за КЕВР, която да разреши на регулатора да направи дерогация във връзка извеждането на битовите консуматори на либерализирания пазар като краткосрочна мярка в изискванията на повишаването на енергоносителите на интернационалните пазари. Като втора краткосрочна мярко той предложи и да има частична дерогация за ограничение на износа на електрическа енергия. За задачата би трябвало да се проведат договаряния с Европейска комисия за благоприятни условия за ограничение на износа и за благоприятни условия за отсрочване на либерализацията, означи Василев.

В по-дългосрочните ограничения от Политическа партия оферират в 12 или 18-месечен проект да има цялостно картиране на геотермалните запаси на страната. Това, което е заложено и в Плана за възобновяване и резистентност, е да има построени една или две пилотни мощности. Идеята е там да се употребява освен електроенергийният капацитет, само че и топлоенергийният на геотермалната сила.

От Политическа партия също по този начин оферират да се направи разбор и изследване на икономическата и техническата опция за създаване на водноелектрически мощности на река Дунав, като тук се приказва за проточна технология, която е екологична съвместима.

Освен това би трябвало да се разшири и потенциал на газохранилищата. Трябва да се създадат и реверсивни клапи на входно-изходните точки на страната по всичките газопроводи, както и връзка на Балкански поток с националната газопреносна мрежа. Другото предложение да се направи обзор на договорите за ограничение на резервирания потенциал до 50 % от един сектор за всичките газопреносни мрежи. Идеята е да не може един участник да монополизира входно-изходна точка за природен газ за страната. Освен това би трябвало да има най-много от 50 на 100 запазен потенциал от един снабдител на природен газ. За задачата обаче би трябвало да прегледат договорите.

От Политическа партия споделиха и концепция за облекчение на ВЕИ-ата за лично прилагане. Асен Василев посочи, че в случай че това остане напълно за лично прилагане това да бъде третирано като градеж, само че без да се прави електроенергийна оценка. Т.е. да на изградят посредством осведомителен режим вместо позволителен.

Трябва да се направи и цялостна преоценка на хидроенергийния капацитет и приоритизация на планове на база цена, стига да дават отговор на екологичните правила, добави Василев.

Анализи и оценки от Демократична България

Българската енергетиката е тежко затънала в корупция и в този бранш идващото българско държавно управление би трябвало да стартира от този проблем, показа Мартин Димитров от коалиция " Демократична България ". Освен Мартин Димитров, в екипа от Демократична България, който взе участие в полемиката са Тодор Тодоров, Трайчо Трайков и Георги Стефанов.

Трябва да се вкара една нова система от бистрота в енергетиката и отчетност и това би трябвало да е една от първите стъпки за реформиране на бранша, уточни още Мартин Димитров.

Сред незабавните ограничения, които от Демократична България оферират, е правене на 5-годишен проект за превъзмогване на енергийната беднотия, в който да има механизми за компенсиране на битови и небитови консуматори. На второ място е гарантиране на конкурентоспособността на българския бизнес и промишленост посредством основаване на транспарантни пазарни правила за търговия с електрическа енергия и природен газ на едро и дребно. От Демократична България желаят да се създадат и одити на всички държавни предприятия.

Изграждането на интеконектора с Гърция би трябвало да бъде заложено като незабавна краткосрочна цел в реформирането на българската енергетика, с цел да прекъсне зависимостта на България от един източник на природен газ, акцентираха от Демократична България и прибавиха, че желаят да има конкуренция. През 2022 година тази връзка би трябвало да бъде приключена и това би трябвало да бъде извънреден приоритет на бъдещото държавно управление. Освен това договорът за азерски газ би трябвало да бъде уголемен, в случай че е допустимо и количествата би трябвало да бъдат купувани. Това включва и терминалът за полутечен газ в Александруполис, допълниха по тази точка от Демократична България.

От експерната група на " Демократична България " желаеха и да се обезпечи механизъм за цялостна бистрота при следствието на картелни практики на пазарите на горива, природен газ и електрическа енергия от Комисията за защита на конкуренцията и българските административни съдилища, както и обзор на механизмите за концесионното възлагане в тази област.

Трябва да се ускори и контролната функционалност за ограниченията за енергийна успеваемост, добави Мартин Димитров. Трябва да има методичност и да се стартира оттова, откъдето резултатът за стопанската система е най-голям.

От " Демократична България " поддържат удължаването на експлоатационния период на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " при спазването на най-високите модерни стандарти за сигурност. Предлага се правенето на явен и съответен 10-годишен проект за енергийната промяна на България, водеща към нулева въглеродна стопанска система, посредством обективен енергиен преход с ограничения, ориентирани към най-засегнатите региони, браншове и хора. Освен това би трябвало да се възнамеряват индустриални зони за развиване на нисковъглеродна промишленост с енергийна устременост във въглищните райони.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР