Да се отглежда хамстер за домашен любимец е отлична идея,

...
Да се отглежда хамстер за домашен любимец е отлична идея,
Коментари Харесай

Популярни породи хамстери

Да се отглежда хамстер за домакински любим е отлична концепция, тъй като този гризач е доста благо и пухкаво животинче, което има радостен манталитет и е занимателно за наблюдаване. В света обаче живеят повече от 240 типа хамстери в разнообразни условия и в друга околна среда, само че като цяло те демонстрират идентични привички.

Сред всички типове единствено незначителна част стават домашни питомци и е добре да се познават присъщите особености на най-популярните от тях, които нормално живеят в домовете на хората.

Златен хамстер

Името на типа идва от блестящата четина в бежово, само че се намират и такива в разнообразни тонове на кафявия цвят. Те са най-често срещани като домашни любимци. Най-едри са и наподобяват на играчките плюшени мечета на децата.

Подходящи са за стопани, които желаят единствено един образец, защото златният хамстер не обича съквартиранти и се бие с другото животно в клетката, в случай че има такова. Спят през множеството време през деня, а са дейни нощем. Обичат да бъдат гушкани, по тази причина са толкоз известни.

 Златен хамстер

Хамстер джудже

Руските камбели джуджета са дребни създания, не повече от 10 сантиметра дълги. Те са сиви или кремави на цвят, с бяло коремче. Живеят до 2-2, 5 години и се срещат постоянно у нас. Те също са създания, дейни нощем, само че не обичат да ги взимат, усещат се застрашени и може да ухапят стопанина. Подходящи са за наблюдаване.

Роборовски джудже хамстер

Това джудже е доста красиво, има неповторима разцветка на козинката си в пясъчно кафяв цвят, с бяло коремче и бяла оцветяване към очите. Има и екземпляри с напълно бели личица. Тези хамстери живеят до 4 години, доста обществени и положителни домашни любимци са.

Необходим им е добре оборудван аквариум, с цел да изразходват силата си и това ги прави щастливи. Имат податливост да бягат и да се крият, по тази причина взимането в ръце би трябвало да бъде доста деликатно.

Китайски хамстер

Това животинче наподобява прекалено много на мишките. То е дълго и мускулесто, а разцветката на козината им е или светна с черни точки, или имат дълга черна лента, минаваща по целия гръбнак.

 Сибирски хамстер Снимка: 3111/pixabay.com

Никак не са обществени и най-добре да бъдат отглеждани в клетка. Помежду си са нападателни, само че към хората са другарски настроени. Те обичат да се забавляват и са дейни вечер, само че живеят прекомерно малко, единствено 1, 5- 2 години.

Джунгарски хамстер

Това животинче също е дребно. Достига до 7 сантиметра и тежи единствено 30-40 грама. То е с къси косми и сива козинка, само че може да има вариации в перлено(кремаво) или сапфирено(много ярко сиво). Живее единствено към година, при положително гледане може да доближи до 2 години живот.

Поведението на хамстера към хората е приятелско, само че би трябвало да живеят сами, без други хамстери от типа в клетката. Позволяват да ги гушкат, само че са плашливи и може да избягат.

Европейски хамстер

Нашият континент също има собствен представител. Обикновено козината му е кафява, а коремчето бяло или черно. Малко по-едро животинче от останалите от типа е, стига до 30 сантиметра дължина и се отличава с дългата си опашка.

Тази порода хамстери също би трябвало да се отглеждат сами в клетка, а и въобще без други домашни любимци в близост. Те спят денем, а вечер и нощем са игриви и дейни. Не са изключително гушливи и не обичат да ги стискат. В интервала от октомври до март са летаргични, тъй като в дивата природа през това време спят.

Ако и вие желаете такова дребно приятелче, вижте тези разгласи и цени за хамстери.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР