Да се къпеш в леденостудено езеро или в река през

...
Да се къпеш в леденостудено езеро или в река през
Коментари Харесай

Защо да плуваме на открито през зимата

Да се къпеш в леденостудено езеро или в река през зимата е нещо, с което свързваме финландската или съветската просвета. Учени от Университета в Кембридж обаче настояват, че тази процедура е изключително ползотворна за попречване на болести от рода на деменцията.
 Снимка 501882

Според проучването на проф. Джована Малучи от Института по проучване на деменцията в Кембридж, постоянното къпане в открити водни басейни през зимата покачва равнищата на протеина RBM3, който е виновен за образуването на нови мозъчни връзки .

През целия човешки живот мозъкът образува нови връзки, известни като синапси. Постепенното понижаване на тази функционалност с годините води до когнитивни болести от рода на деменция и Алцхаймер.

Подлагането на шоковата разлика в температурата, когато се изкъпем в ледените води, а по-късно се сгреем, води до стимулиране на производството на RBM3 и, надлежно, образуването на нови синапси .
 Снимка 501883

Изследването на Кембриджкия университет е извършено в продължение на три години, само че за момента не е повторено в различен институт. От Военновъздушни сили припомнят, че къпането в ледена вода може да бъде рисково , в случай че нямам опит с него.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР