Да се грижите за домашен любимец може да бъде сложна

...
Да се грижите за домашен любимец може да бъде сложна
Коментари Харесай

Как да се грижите за денталното здраве на малък домашен любимец

Да се грижите за домакински любим може да бъде комплицирана задача. Ако имате огромно куче или котка, те могат по-рядко да страдат от някои болести, които изискват постоянно посещаване при ветеринар. Да се грижите обаче за малко животинче е надалеч по-ангажиращо. Зайците, морските свинчета, чинчилите и други дребни тревопасни животни са опитни дъвкачи със зъби, които порастват непрестанно през целия им живот.

Заболяванията на зъбите са постоянно срещани при тези типове, само че постоянно са предотвратими посредством вярно хранене и грижи.

Тук ще ви предоставим значима информация, която има за цел да ви помогне да се грижите по-добре за животинката си.

Също ще знаете по какъв начин да предприемете нужните стъпки, с цел да осигурите здрави зъби на вашия домакински любим през целия му живот.

Първо обаче би трябвало да разпознавате всички признаци на стоматологично заболяване при дребни домашни любимци

Зайците, морските свинчета и чинчилите са хищни животни, които постоянно крият признаци на болежка и заболяване.  Вие мъчно можете да разберете, че животното има проблем, а това постанова чести профилактични визити при ветеринар. Така най-добре можете да се грижите за него. Консултирайте се с способен човек, в случай че забележите някоя от следните промени в държанието и/или външния тип, защото те могат да са знак за стоматологично заболяване.

Признаците на стоматологично заболяване при дребните домашни любимци могат да включват:

Забележимо израснали зъби

Това може да основава сериозен дискомфорт на домашния ви любим, а също така е допустимо да се стигне до неприятни инфекции.

Забелязани усложнения при дъвчене

Ако забележите, че животното ви внезапно понижи потреблението на храна, значи има проблем. Поинтересувайте се какво се случва и погледнете дали не се случва нещо притеснително

Намалено оформяне на козината и/или плешиви петна по козината

Това също може да значи, че домашният ви любим страда от някаква зараза, което може да се трансформира в огромен проблем в случай че се пренебрегне.

Необичайно хранене или пиянство

За да се грижите добре за животинката си, би трябвало непрекъснато да наблюдавате държанието му. Обърнете внимание на метода, по който животното ви се храни или пие вода, с цел да отхвърлите всевъзможни подозрения за някакъв проблем.

Слюноотделяне или мокрота към устата

Ако усетите, че това се случва, побързайте да посетите своя ветеринар.

Намалено равнище на интензивност

Ако домашният ви любим внезапно стане ленив или не демонстрира никакво предпочитание за придвижване, то несъмнено му има нещо. Не се опитвайте да го лекувате сами, а посетете ветеринар.

Видими признаци на болежка

Това прави лекуването наложително, тъй като в случай че животното не се усеща добре, то очевидно има здравословен проблем, който би трябвало да се лекува.

Загуба на тегло

Ако домашният ви любим внезапно отслабне, това би трябвало да ви накара да се замислите какво се случва с него. Възможно е проблемите да са съществени в случай че загуби внезапно тегло, без да сте му наложили някаква диета.

 да се грижите Как да се грижите за денталното здраве на дребен домакински любим

Пет най-хубави съвета за ръководство на здравето на зъбите на дребните животни

Планирайте постоянни ветеринарни прегледи

Вашият домакински любим би трябвало да посещава ветеринарния доктор най-малко един път годишно за обзор. Това е най-хубавият метод да се грижите за него. По време на това посещаване ветеринарният доктор ще оцени здравето на зъбите на вашия домакински любим и това е чудесна опция да зададете всички въпроси, които имате по отношение на зъбите му.

Не прекалявайте с гранулите или лакомствата

Гранулите са значима част от ежедневното хранене на вашия домакински любим, само че прекаляването с тях може да ограничи интереса на животното към сеното. Винаги спазвайте рекомендациите за хранене с гранули и лакомства. Да се грижите за домашния си любим не значи единствено той да бъде сит, само че е от основно значение каква ще бъде и храната, която му давате.

Редовно предлагайте безвредни, обогатяващи естествени дъвки

Играчките за дъвчене, направени от плетено сено, необработено дърво, ябълкови пръчки и други естествени материали, са чудесни за поддържане на здрави зъби на вашия домакински любим. Редовно предлагайте няколко сходни залъгалки, с цел да се грижите за вашия домакински любим.

 да се грижите 2 Как да се грижите за денталното здраве на дребен домакински любим

Хранете ги с безкрайно количество сено

Сеното е идеалният материал с високо наличие на фибри, който обезпечава здравословно изхабяване на непрекъснато растящите зъби на вашия домакински любим. Предлагайте разнообразни типове сено, с цел да предотвратите склонността към взискателност, която с времето може да докара до зъбни нарушавания. По този метод вие можете да се грижите за животинчето си и той постоянно да си похапва нещо потребно.

Обръщайте огромно внимание на домашния си любим

Наблюдавайте домашния си любим всеки ден и отбелязвайте всички промени във външния му тип, държанието и здравето му. Ако в миналото сте обезпокоени от метода, по който се държи вашият домакински любим, не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен доктор незабавно. Това е най-хубавият метод да се грижите за него.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР