Да се движим с повишено внимание! Това е апел и към

...
Да се движим с повишено внимание! Това е
апел и към
Коментари Харесай

Пътна полиция съветва: Водачи и пешеходци да се движат с повишено внимание

Да се движим с нараснало внимание! Това е апел и към водачите на моторни превозни средства, и към пешеходците.

Все още не сме се приспособили, но промяната на времето е реалност, всеки от нас осъзнава, че светлата част на денонощието понижава. В този сезон хората обличат по-тъмни и дебели облекла. Това, дружно с късия ден и лошите метеорологични условия – дъжд, мъгла, сняг, ги прави мъчно забележими на пътя. Освен това, по-дебелото облекло ни прави по-тромави – и като пешеходци, и като водачи. Съвсем скоро температурите ще паднат още и заледяванията ще са нещо съвсем всекидневно, тогава спирачният път на транспортните средства и устойчивостта им ще са напълно други. Всичко това означава, че би трябвало да сме много по-внимателни на пътя – и водачи, и пешеходци.

Апелът към водачите е да се движат с повишено внимание и съобразена скорост! При приближаване на пешеходна пътека, да намалят скоростта и да не предприемат изпреварвания!

Пешеходците следва да пресичат единствено на обозначените за това места. Обикновено кръстовищата, пешеходните пътеки и светофарите са осветени, което ги прави забележими на пътя и надлежно намалява рисковете за тях. Те би трябвало да избягват да се движат по пътното платно и в никакъв случай да не пресичат без да са се огледали или ослушали.

Апелът към възрастните, съпровождащи деца, е да дават персонален образец, като спазват разпоредбите. Те в никакъв случай не трябва да рискуват и да пресичат на необозначени места, колкото и да бързат, колкото и безопасно да им се коства. Децата попиват техния образец, а в тази ситуация той би бил погрешен и след време това лошо възпитание ще им навреди.

Съгласно закона за придвижване по пътищата:

Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно транспортно средство и не извършва работа по пътя.
Чл. 108. (1) Пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на пътното платно.

Санкциите:

Чл. 184. (5) Наказва се с санкция 50 лева. Пешеходец, който:
1. минава през огражденията от парапети или вериги;
2. не съблюдава светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.

Независимо от глобите, всеки следва да цени своя личен живот, както и безопасността на останалите участници в движението по пътищата.

От началото на годината до 18 октомври 2018 г. у нас са регистрирани 1331 тежки пътнотранспортни катастрофи с пешеходци. При тях са починали 91 души и са ранени 1320. Две трети от тях са станали на места, които не са били предопределени за движение на пешеходци. Като цяло пътните инциденти с пешеходци са 26 по-малко, а загиналите с 23 по-малко, в съпоставяне със същия интервал на предходната година, само че това не бива да ни успокоява. На пътя всеки трябва да бъде деликатен и виновен – и към себе си, и към близките!
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР