Да реформираш строго профилираните специалности в така търсената днес интердисциплинарна

...
Да реформираш строго профилираните специалности в така търсената днес интердисциплинарна
Коментари Харесай

Проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи

Да реформираш строго профилираните специалности в по този начин търсената през днешния ден интердисциплинарна подготовка е нужното и наложително изискване, без което не може да се случи съвременна промяна на висшето обучение у нас. В това е уверена проф. Миглена Темелкова. Най-младият ректор у нас оглави през 2019 година най-старото висше профилирано учебно заведение в България, което тази година отбелязва 140 години от основаването си. е приемник на Държавното телеграфопощенско учебно заведение, основано от княз Александър Бетенберг през 1881 година

Днес то е запазена марка за първокласен научен артикул, в който традициите се надграждат с нововъведения. А към историческата си купа прибавя и оценката на голям брой задгранични задачи у нас за най-динамично разрастващото се и новаторско висше учебно заведение в България.

Ние сътворяваме експертите за специалностите на бъдещето, споделя проф. Темелкова. Това е идеята, която вълнува същински ректора на ВУТП и нейния екип, създал и въвел реформаторски учебен модел. Формулата за бързата промяна на ВУТП се състои от четири съставния елемент: интердисциплинарност, баланс сред доктрина и процедура, партньорство с бизнеса, завладяващ учебен развой. „ Съчетахме познания от разнообразни научни области в общи специалности. Така за относително къс интервал успяхме да създадем и реализираме:

- неповторими специалности, които нямат аналог в нито едно друго българско висше училище;

- баланс сред доктрина и на практика познания, умения и пълномощия, които построяваме у студентите в хода на обучението;

- интердисциплинарност на просветителните артикули в унисон с условията към специалностите на бъдещето;

- партньорство с най-големите IT и телекомуникационни водачи на пазара, чиито представители вземат участие действително в образованието, практиките и стажовете;

- акредитация за образование във всички образователноквалификационни степени „ професионален бакалавър “, „ бакалавър “ и „ магистър “ и в просветителната и научната степен „ лекар “. „ Ние сме едно от дребното висши учебни заведения у нас, притежаващо тази цялостна просветителна палитра “, споделя проф. Темелкова.

Всичко това дефинира ВУТП като новаторското бутиково висше учебно заведение на България с неповторим учебен профил и с доста мощна реализация на студентите на пазара на труда.

Това е и единственият държавен университет, който взе участие действително във образуването на европейската политика в региона на висшето обучение, откакто предходната година е признато за пълновръстен член в Европейската асоциация на професионалното висше обучение – EURASHE.

Пазители на традицията, носители на смяната

Екипът, трансформирал визията в действителност, тактиката в път, задачите в достижения, се състои по думите на проф. Темелкова от експерти, които по едно и също време са пазители на традицията, само че и носители на просветителни и административни нововъведения. Това са деканът на факултета „ Телекомуникации и мениджмънт “ доцент доктор Пламен Павлов, ръководителите на катедрите „ Информационни технологии “, „ Телекомуникации “ и „ Мениджмънт в известията “ доцент доктор Павлинка Радойска, проф. д.т.н. Димитър Радев и доцент доктор Ивайло Стоянов, шефовете на дирекциите „ Финанси и финансов надзор “, „ Учебна активност, качество на образованието, акредитация и академично развиване “, „ Администрация и административно обслужване “ доктор Ради Димитров, доктор Милена Пенкова, Николай Бакърджиев, специалистът по ръководство на стопанската активност и на академичната благосъстоятелност Иванка Кърджийска, основният секретар Нина Найденова.

Благодарение на труда и погледа им оттатък фантазиите Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи към този момент е незаобиколим фактор в българското просветително пространство и мощен образец по какъв начин дребните могат да бъдат по-адаптивни от огромните и тромавите просветителни институции и по какъв начин прозорливостта дава ускоряване на потребната смяна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР