Да работиш в условия на пандемия от коронавирус. Издържаха ли

...
Да работиш в условия на пандемия от коронавирус. Издържаха ли
Коментари Харесай

Гена Трайкова от bTV: Даваме думата на експертите, от които зависи животът ни

Да работиш в условия на пандемия от ковид. Издържаха ли публицистите този тест и на каква цена? Какво е предизвикването да отговориш на упованията на милиони фенове да бъдат освен навреме, само че и правдиво осведомени? Това са част от въпросите, които Аглика Илиева от momichetataotgrada.com насочи към Гена Трайкова, основен редактор на bTV Новините.

Пред какви професионални провокации се изправиха публицистите от целия свят в устрема си да осведомят обществото за протичащото се?

Най-голямото предизвикателство е да осигурим нужната информация на нашите фенове, без да ги лишаваме от нищо, в условия на изключително състояние и сведен състав на екипите в малкия екран. Екипът е разграничен на няколко групи, които дежурят през разнообразни шпации. Това е направено, с цел да може, при положение на болест в дежурната група, всички да излязат в карантина, а на работа да застъпят сътрудници от друга група след стерилизация на пространствата. Основният ни приоритет си остава отговорността да осведомяваме хората за всички аспекти на рецесията в границите на 24-часовата ни стратегия.

Промени се и естеството на работата ни. Сигурно сте забелязали, че с помощта на технологиите съумяваме да предаваме безусловно отвред. С помощта на скайп и вайбър сме в положение да създадем съпричастни феновете с напъните на медиците, които се борят и избавят човешки животи на първа линия да вземем за пример.

Дават ли си сметка феновете, читателите и слушателите какъв риск за личното си здраве поемат самите публицисти, които са на първа линия в битката с COVID-19 в най-горещите точки?

Колегите кореспонденти, оператори и механически сътрудници са на първа линия по време на пандемия. Работата на екипите на терен е също толкоз значима и изпълнена с провокации, колкото и на всички останали групи. Извънредното състояние по никакъв метод не анулира нашите отговорности като публицисти. Риск постоянно има, само че малкия екран е взела всички нужни ограничения за предотвратяване на сътрудниците на терен. Оборудвани сме с маски, ръкавици, специфични костюми, защитни очила и шлемове, тъй че да можем да предаваме от всички горещи точки по време на рецесията.
bTV насочва повече запаси и ефирно време към наличието си по отношение на COVID-19 Въвеждат се спомагателни промени в програмата на bTV поради реорганизацията на работните процеси в компанията
Пандемията от ковид е съпровождана от инфодемия – терминът е на СЗО и разказва големия поток от недостоверна и подправена информация, която пречи на търсенето на правилни източници за заболяването. Как се борите с това?

Най-сигурният метод си остава инспекцията на източниците. Ще дам един образец: не може да лекувате вирусна зараза благодарение на лимон в топла вода. Затова в нашите предаванията и излъчвания думата имат експертите – лекари, имунолози, вирусолози, пулмолози. Хората, в ръцете на които и от чиято експертиза зависи животът ни.

За да дадем значимата информация, от която феновете имат потребност в тази конюнктура, оттатък всекидневния поток от данни за инфектираните и за изключителното състояние, приготвяме и специфични обзорни излъчвания, отдадени на COVID-19. В тях обобщаваме всичко значимо, каним специалистите и хората, от които зависи по какъв начин ще продължи животът ни във и след изключителното състояние. На уеб страницата btvnovinite.bg има специфична секция отдадена на всичко значимо за COVID-19, където всеки може да потърси информация, когато изиска.

Достатъчно добре готови ли са репортерите, когато задават въпросите си по време на постоянните брифинги на Националния действен щаб? Някои сътрудници отнесоха много рецензии в тази посока...

Колегите, които наблюдават брифингите, са с друг профил. Има здравни публицисти, сътрудници, които са с стопански бекграунд, политически кореспонденти. Журналистът не трябва да приема отношение, което омаловажава работата му, от никого. Ние сме длъжни да търсим обективната истина, а това значи да настояваме за отговори, без самите ние да влизаме във фокуса на публичното внимание.

Кое е най-важното за теб сега?

Най-важното е да осъществим публичната си функционалност – а точно да осведомяваме тъкмо, обективно, професионално и качествено нашите фенове – без значение от събитията и макар компликациите и рестриктивните мерки, които ни постанова рецесията.

Цялото изявление вижте ТУК .
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 676 1 31 71 Света 1 866 654 14 397 115 269 434 054 Заразени* Нови Починали България 676 1 31 Света 1 866 654 14 397 115 269
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР