Да работиш, а накрая да не получиш възнаграждението си. Това

...
Да работиш, а накрая да не получиш възнаграждението си. Това
Коментари Харесай

Пловдивчанка, наета в агенция за имоти по програма на Бюрото по труда, остана без заплата

Да работиш, а най-после да не получиш възнаграждението си. Това звучи като история от преди 20 години, когато беше процедура да се работи на черно, само че през днешния ден се оказва, че е допустимо да се случи даже когато си нает през държавна стратегия.

30-годишната Пепа Славова от Пловдив е характерен случай за това. Жената, която отглежда сама дребното си детенце, е със 75% ТЕЛК за трайно понижена продуктивност и до преди няколко месеца интензивно търси работа. Възможността за нея идва през стратегия " Заетост за теб " към Агенция по заетостта . На 17 май 2021 година, дамата подписва трудов контракт с работодателя " Дом за мен " ЕООД - организация за недвижими парцели. Наемат я за период от 9 месеца на позиция " брокер, недвижими парцели ", като възнаграждението в размер на 650 лв. е уговорено за ежемесечно погашение.

" Всичко вървеше релативно обикновено, до момента в който работодателят ни спря да изплаща възнаграждението ни. На 8 декември последно бях присъствено на работа. Шефката ми ми изясни, че няма работа, че Бюрото по труда не ѝ превеждат парите и че би трябвало да изляза в неплатен отпуск или в болничен. Болничният беше алтернатива, защото ми предстоеше да мина петчленна комисия във връзка със болестта ми и да стартира рехабилитация няколко седмици по-късно. Тогава влязох в състояние на работодателя ми, само че откакто болничният ми изтече още веднъж не получих заплатата си за ноември и бях пуснаха в неплатен отпуск. Отказва ми се да употребявам заплатен отпуск, отхвърля ми и да ми изплати възнаграждението. Нали разбирате, че оставам сама с детето си на една обществена пенсия и два месеца нямам никакъв различен приход, макар че аз съм си работила постоянно ", уточни Славова. Тя показа, че има още една колежка, наета през същата стратегия, която също не е получила заплатата си. Те са пуснали сигнал в Инспекцията по труда.

Видно от регистрите шеф на организацията за недвижими парцели е Албена Митова . Жената е притежател освен на това сдружение, само че и на още три компании, както и на една фондация - " Мама Герой ". Пред наш кореспондент тя удостовери, че не е изплатила възнагражденията. От друга страна давала " задатъци ". Митова обаче изрично отхвърли да е карала служителката си наложително да излиза в каквито и да е отпуски, а в противен случай - сподели, че ще оспорва болничните листове. Неплатените отпуски пък работничката ѝ сама си ги поискала.

" Тази жена е наета по стратегия " Заетост за теб " и заплатите се дължат от Бюрото по труда, тъй че можете да се обърнете към Бюрото по труда. Тя има трудов контракт към Агенцията по заетостта. На мен ми бяха преведени заплатите за август през януари. Когато им пуснат заплатите за ноември, тя ще си получи възнаграждението. Отдавна тя е получавала над 500 лв. като задатъци, предоставила съм бележките към Инспекция по труда, може да се направи експертиза на подписа. Даже тя има да ми дава пари, а не да взима. Тези задатъци, взела през летните месеци, а не съм ги удържала ", уточни Митова.

Наш кореспондент направи информация в пресцентъра на Агенция по заетостта, откъдето обясниха, че парите по програмата са за реибурсиране на работодателят или с други думи - той заплаща заплащане със лични средства, а по-късно бива компенсират с държавното финансиране. Заплатите на чиновниците и тяхното даване не зависят въобще от това по кое време средствата се превеждат от държавния бюджет към работодателите . От Агенцията по заетостта потвърдиха, че е имало закъснение, само че показаха, че все още сумите по договорите са преведени.

" Не е по този начин. Ще си получи заплащането, когато Агенцията си възвърне парите ", малко отговори на това обяснение от страна на наш кореспондент Митова.

Договорът, който ни даде Пепа, пък е подписан точно с имотната организация, ръководена от Митова, а не с трето лице .

По отношение на по този начин наречените " задатъци ", взети през лятото, Пепа е безапелационна, че става дума за комисионни по осъществени покупко-продажби, които тя в действителност е разписала, само че е взела към 300 лв. и те нямат нищо общо със заплатата ѝ.

" На тези бележки в никакъв случай не е пишело " задатък ". Сумите по тях са комисионни от подписани покупко-продажби, като на всеки контракт откъм гърба написа и сумите по покупко-продажбите и комисионните, тъй че всичко е елементарно проверимо ", уточни Славова.

Предстои Инспекцията по труда да вземе отношение по проблема. Репортер на TrafficNews пусна питане по проблема.

На водещата фотография: Албена Митова и скрийншот от организацията ѝ за парцели.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР